Стивън Спилбърг разказва истории с камера от дете. Този път

...
Стивън Спилбърг разказва истории с камера от дете. Този път
Коментари Харесай

Стивън Спилбърг и киното като начин на сплотяване

Стивън Спилбърг споделя истории с камера от дете. Този път той снима личната си история и това му донесе следващо отличие за постановка на премиите " Златен глобус ".

Независимо дали с трилъри, авантюристичен, исторически или даже детски филми, Стивън Спилбърг печели сърцата на кинофенове и критици по целия свят от над четири десетилетия. Носител е на три награди " Оскар " за постановка и редица " Еми ", БАФТА, " Сезар ".

Във вторник той получи и за най-хубав режисьор за автобиографичния си филм " Семейство Фейбълман ", който получи премията за най-хубава трагична продукция.

Спилбърг изчаква десетилетия, до момента в който направи лентата. По време на пандемията от ковид взема решение, че моментът за това е пристигнал.

" Започнах да си мисля коя е неразказаната история, за която ще съм ядосан на себе си, че не съм разказал някой ден ", споделя той пред Ню Йорк Таймс. Отговорът постоянно е еднакъв - това е времето сред 7 и 18-годишна възраст, когато се оформя като темперамент.

" Всичко, което съм направил до момента, ме е подготвило най-сетне да съм прям за това, че не е елементарно да си дете ", казa Спилбърг по време на церемонията по награждаването. ​ " Всички виждат в мен история за триумфа. Но никой не знае кои сме в действителност, до момента в който не сме задоволително смели да го кажем на всички. "
История и известна просвета
Спилбърг е роден на 18 декември 1946 година, Синсинати, Охайо , и израства във Финикс, Аризона . По-късно учи кино в лицей в Калифорния . Още като младеж стартира да прави любителско кино, като 40-минутният му боен филм " Бягство за на никое място " (1962) получава премия от кино фестивал.

По времето, когато е в учебно заведение, да имаш лична камера е необичайност. Спилбърг употребява това както с цел да се занимава с обичаното си занимание, по този начин и с цел да улесни обществения си живот, като снима известните деца, които обичат да са в центъра на вниманието.
Камерата беше един тип обществен паспорт за мен
" Камерата беше един тип обществен паспорт за мен. Страстта ми беше да описвам истории, само че също доста желаех да числя се някъде, където не бях поканен ", споделя той пред Ню Йорк Таймс.

Първият филм, с който се прочува, е трилърът от 1975-а " Челюсти " . Той получава номинация за Оскар за най-хубав филм, а музиката за него от печели Оскар. Оттогава композиторът съвсем непроменяемо е част от екипа на Спилбърг в множеството му продукции.
 Спилбърг следи сцена, снимана на снимачната площадка на кино лентата му
Други сполучливи ранни филми на режисьора са " Близки срещи от третия тип " (1977 г.), " Извънземното " (1982 г.) и поредицата " Индиана Джоунс ". По това време той постоянно редува развлекателни и обществено ангажирани филми.

Един от първите филми, с които изследва съществени исторически тематики, е " Пурпурен цвят " . Той визира живота на афроамериканските дами при започване на XX век, изпълнен с домашно принуждение, беднотия, расизъм. По-късно с историческата си драма " Спасяването на редови войник Райън " получава и един от Оскарите си за най-хубав режисьор.

С годините общественото значение на работата му става все по-важна за него - " тъй като съм по-възрастен ", споделя. " Ако имам избор сред филм, който е 100 % за публиката, и филм, който споделя нещо за предишното - който резонира в мен или повдига диалог, който може би е бил пропуснат, както с " Мюнхен " - постоянно ще избера историята пред известната просвета ", прибавя Спилбърг.
Шиндлер и Холокостът
През 1993 година двете неща към момента се преплитат. Едновременно излизат блокбъстъра " Джурасик парк " и драмата за Холокоста " Списъкът на Шиндлер ", която донася на Спилбърг един от трите Оскара за най-хубав режисьор.

Освен че споделя надълбоко въздействащата история на немския фабрикант, избавил над хиляда евреи, филмът е по-специален и за самия Спилбърг. Неговите баба и дядо по бащина линия са украински евреи, емигрирали през 1900-те в Съединени американски щати. Роднини на фамилията умират в Полша и Украйна няколко десетилетия по-късно.
 Хърватинът Бранко Лустиг, оживял от от Аушвиц, подписва афиш на кино лентата
Спилбърг споделя пред Ню Йорк Таймс, че като малко дете научава числата от номерата, татуирани на ръцете на маджарски бегълци от Холокоста, на които баба му по това време преподава британски. Холокостът " постоянно е бил в съзнанито ми ", споделя режисьорът.

В гимназията той постоянно е бил жертва на антисемитски офанзиви. " Удряха ме и ме ритаха. Два пъти ми е кървял носът. Беше извънредно ", споделя той.

През 1994 година основава фондация " Шоа " в Съединени американски щати, с която да събира свидетелства от оживели от Холокоста. По-късно нейната задача се уголемява до това да се бори с омразата, която съгласно Спилбърг е станала нещо всекидневно за света и визира всевъзможен тип малцинства, освен евреите.

" Омразата си е ненавист, а последствията от нея изискват от всички нас да си пазим гърба и да се пазиме един различен. Никой от нас не би могъл още веднъж да бъде непряк наблюдаващ ", споделя Спилбърг.
Днес
През новото хилядолетие Спилбърг остава също толкоз работлив и сполучлив. Негова заслуга е един от най-обичаните детски анимационни филми - " Шрек " , излязъл през 2001 година

Същата година излиза научно-фантастичният " Изкуствен разсъдък " с присъединяване на Джъд Лоу . Следват " Война на световете " и " Мюнхен " (2005 г.), " Линкълн " (2012 г.), " Пощата " (2017 г.), както и мюзикълът " Уестсайдска история " (2021 г.)

Работата му го среща със брачната половинка му - актрисата Кейт Капшоу, която той кани да взе участие във втория филм от поредицата за " Индиана Джоунс " . Капшоу по своя самодейност се отхвърля от протестантството и приема юдаизма преди двамата да се оженят през 1991 година Двамата имат пет деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР