Стивън Хокинг почина миналата година и макар астрономи да не

...
Стивън Хокинг почина миналата година и макар астрономи да не
Коментари Харесай

Докъде стигат познанията ни за черните дупки?

Стивън Хокинг умря предходната година и въпреки астрономи да не са следили по какъв начин черни дупки постепенно " се изпаряват ", се усилват познанията ни за тези загадъчни галактически чудовища, на които английският астрофизик посвети част от живота си, съобщи Франс прес.
 
През 1975 година той теоретизира, че черните дупки могат да излъчват радиация.

 
" Шокираща доктрина ", " същинска гражданска война ", " пророческо виждане ", означиха негови сътрудници след гибелта му. Някои са на мнение, че тази доктрина щеше да му донесе Нобелова премия, в случай че можеше да се удостовери с наблюдения. Това към момента е невероятно.
 
Макар че за черни дупки се приказва от 18-и век, нито един телескоп не е дал опция да се " види " някой от въпросните загадъчни обекти в космоса. Изглежда обаче, че се доближаваме до постигането на тази цел.

 
" Основният прогрес е в региона на наблюденията ", съобщи английският астрофизик Мартин Рийс, който е някогашен сътрудник на Стивън Хокинг в Кембриджкия университет.
 
Черните дупки са толкоз солидни, че гълтам всичко - нито материята, нито светлината може да им се изплъзне. Освен това са невидими. Теоретично видяно, съществуват два типа черни дупки. Звездните черни дупки са извънредно дребни и се образуват в края на живота на звезди. Да се вършат опити да се следят най-близките до Земята звездни черни дупки е все едно да се опиташ да различиш човешка клетка на Луната.-->
 
" Открихме гравитационни талази от звездни черни дупки. Тези талази са непосредствено удостоверение за съществуването им “, сподели Мартин Краус от университета на Хартфордшър в Англия.

 
Колкото до свръхмасивните черни дупки, чиято маса е сред милион и милиарди пъти по-голяма от слънчевата, подозренията остават, само че търсенето се интензифицира.
 
Увеличават се наблюденията на заобикалящата сходно страшилище среда. Черните дупки са невидими, само че орбитиращата към тях материя е забележима.
 
" За пръв път сред май и юли 2018 година наблюдавахме три светлинни детонации покрай свръхмасивната черна дупка Стрелец А в центъра на Млечния път “, сподели астрономът Ги Перен от Парижката обсерватория.
 
„ Никога до момента не бяхме доближавали толкоз доста черна дупка ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР