Стив Ханке, американският икономист и баща на валутния борд, заяви,

...
Стив Ханке, американският икономист и баща на валутния борд, заяви,
Коментари Харесай

Проф.Стив Ханке за Епицентър: В България трябва да се проведе референдум за еврото

Стив Ханке, американският икономист и татко на валутния ръб, съобщи, в България би трябвало да се организира референдум за въвеждането на еврото. „ Националният референдум за лв. по отношение на еврото би трябвало да последва експертните отчети и спор. За толкоз значими политики като смяната на валутите, българската общност би трябвало да бъде директно ангажирана “, съобщи пред Епицентър.бг Стив Ханке.

 

„ Когато се мисли за смяна на валутния режим на България, би трябвало да се случат две неща. Ползите и разноските от промяната на валутния ръб и лв. с еврото би трябвало да се обсъдят както от съответното българско държавно управление и експертни органи, по този начин и от самостоятелни външни специалисти. Констатациите от тези експертни отчети би трябвало да бъдат обществено оповестени и обществено разисквани “, счита Ханке, който е професор по приложна стопанска система в университета Джон Хопкинс.

Той е прочут като проектант на валутните промени в Аржентина (Конвертируемост), Естония (Валутен борд), Литва (Валутен борд), България (Валутен борд), Босна и Херцеговина (Валутен борд), Черна гора (Доларизация) и Еквадор (Доларизация ).

 

Световно известният икономист изясни, че управлява група от изявени и интернационално приети валутни експерти. В нея вземат участие Жак дьо Ларозиер, някогашен шеф на Banque du France, ръководещ шеф на Международния валутен фонд, президент на Европейската банка за възобновяване и развиване - Париж, Франция и Джон Грийнууд, проектант на валутния ръб на Хонг Конг (1983 г.), пенсиониран основен икономист в Invesco London, помощник в Института за приложна стопанска система Джон Хопкинс, световно опазване на здравето и проучване на бизнес предприятията - Лондон, Обединеното кралство.

Професор Ханке акцентира, че в случай че ръководената от него група бъде поканена от българска институция, тя би била подготвена да приготви експертен отчет по отношение на замяната лв. с еврото.

 

„ Бихме създали това като про боно социална услуга, без отплата. Ние не сме и не желаеме да бъдем свързани директно или непряко с политическа партия или организация. Ние сме и би трябвало да останем самостоятелни специалисти “, уточни проф. Ханке.

 

Американският икономист е уверен, че в случай че България се откаже от валутния ръб, вероятността да попадне в дългов капан се усилва.

 

   Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР