Стив Джобс представи първия iPhone на 9 януари 2007 г.

...
Стив Джобс представи първия iPhone на 9 януари 2007 г.
Коментари Харесай

Как се промени iPhone за 12 години

Стив Джобс показа първия iPhone на 9 януари 2007 година на конференцията Macworld. В края на юни смарт телефонът дебютира на пазара. В тези времена, устройството беше мъчно да се назова смарт телефон. То работеше под ръководството на затворената операционна система iPhone OS с най-малък набор от вградени стратегии и без опция за инсталиране на приложения от трети страни.

Сега обаче, самият термин се асоцийра с iPhone по този начин твърдо, че не можете да си визиите различен сюжет. Решихме да си напомним всички модели на смарт телефона от Apple. Моделите са 18, а в случай че считаме и модификациите Plus и Max за обособени, то тогава серията даже нараства до 24 модела. Нека забележим!
iPhone (2007)


Единственият смарт телефон на Apple, който има няколко имена по едно и също време: формалният iPhone без номера и показатели и неофициалния „ 2G/първо потомство “.

Първият със стъклен екран, без физическа клавиатура и без стилус. През първата година от съществуването му беше невероятно да се конфигурират приложения на трети страни. iPhone не поддържаше 3G стандарта, който по това време към този момент беше известен и не можеше да записва видео, употребявайки вградената 2-мегапикселова камера.

Какво си спомняме: паметна джаджа за времето си. Смартфонът първи срещна потребителите със синхронизирането на данните посредством iTunes, не можеше да предава файлове през Bluetooth и не поддържаше многозадачност. А когато употребявате слушалки от трети страни, беше належащо да премахнете 3,5 мм жак, защото смарт телефонът имаше надълбоко вдлъбнато гнездо, което беше уместно единствено за родните слушалки.
iPhone 3G (2008)


Година по-късно Купертинци показаха второто потомство на ябълковия смарт телефон. Той дебютира с операционната система iPhoneOS 2, в която се появи и App Store. Самият смарт телефон получи 3G и GPS поддръжка, черно-бели цветове на корпуса, както и 8 или 16 GB (първият модел имаше от 4 до 8 GB) вградена памет.

Какво си спомняме: смарт телефонът имаше пластмасов корпус, който бързо се покриваше с драскотини и постоянно даже се напукваше на местата, където се свързват кабелът и слушалките.
iPhone 3GS (2009)


Новият смарт телефон получи съществено усъвършенстване в хардуера. Поради нарасналата продуктивност, показателят на модела „ S “ означаваше „ speed “ (скорост). Актуализираният хардуер по-късно се трансформира в дълготрайна тактика за развиване на продуктовата гама. iPhone 3GS се открои с камера, способна да снима видео с автофокус, дигитален компас и опция за гласово ръководство Voice Control. Дори се появи и модел с потенциал за предпазване от 32 GB.

Какво си спомняме: осезаемо нарастване на продуктивността, което просто се набиваше на око след работа със остарелия iPhone 3G. Дори с появяването на новия iPhone в остарелия корпус, пред измамниците се откри нова ниша за облага. По-старите модели започнаха да се продават във тип на новия модел на клиентите, които бяха едва осведомени с линията iPhone.
iPhone 4 (2010)


Първият iPhone със стъклен корпус начело и откъм гърба. Мнозина към момента считат дизайна на модела за най-хубавия в серията.

Втората значима оригиналност беше Retina Display с резолюция 640 × 960 пиксела, който в продължение на доста години се трансформира в стандарт както за екраните на iPhone, по този начин и за конкурентните устройства. С незначителни усъвършенствания, сходен екран се използваше в моделите до iPhone X, а в този момент обновеният Retina Display се среща в iPhone XR и iPhone 11.

Освен това, моделът получи предна камера с поддръжка на видео диалози, жироскоп за ръководство на игрите и мълния за камерата, която бързо беше приспособена и като фенерче благодарение на приложения от трети страни в App Store. Мобилната операционна система, под която работи смарт телефонът, с стартирането на новия модел беше преименувана от iPhone OS на iOS.

Какво си спомняме: моделът губеше обсег при несъмнено захващане заради неприятното разположение на антените към периметъра на корпуса. Явлението беше наречено антенгейт и мощно беше обсъждан в пресата. В резултат на това – в общественото пространсто се появи извинението на Джобс по време на специфична конференция и съветно нов клас аксесоари за смарт телефони – силиконови бъмпери.
iPhone 4s


Това е първият iPhone, който Тим Кук показа и последният смарт телефон, който беше пуснат по времето на Джобс. Новините за гибелта на Стив пристигнаха в деня след представянето на смарт телефона.

Моделът, както и преди две години, не се промени в дизайна, само че получи усъвършенстван хардуер. iPhone 4s беше първият, който се научи по какъв начин да популяризира мобилен интернет през Wi-Fi за други устройства, а също можеше да трансферира фотография от екрана си към компютър или тв приемник, употребявайки AirPlay протокола и да снима Full-HD видео. В четвъртата версия също се появи и поддръжка на GLONASS и Bluetooth. Индексът „ S “ в името на модела се свързва с появяването на гласовия помощник Siri. В началото той имаше много слаба функционалност и поддържаше единствено няколко езика.

Какво си спомняме: Купертинци комбинираха GSM и CDMA моделите в едно устройство (преди това бяха създадени разнообразни варианти).
iPhone 5 (2012)


Първият смарт телефон на Apple с по-голям размер на екрана. Купертинци най-сетне се разделиха с нормалния 3,5-инчов диагонал и даже пуснаха особено видео, с цел да оправдаят новия размер на екрана.

В iPhone 5 се отхвърлиха от 30-пиновия конектор в интерес на Lightning, който към момента се употребява в смарт телефоните на Apple. В устройството за първи път се появи поддръжката на LTE. Заедно със смарт телефона бяха показани и новите слушалки EarPods, които в последна сметка станаха основа за появяването на AirPods.

Какво си спомняме: в първите партиди на смарт телефона, потребителите откриха, че черният цвят се изтрива към краищата на металния корпус.

За приложимост на новия модел, трябваше да сменяме или подрязваме SIM-картата си във формат nano-Sim.
iPhone 5s (2013)


Този смарт телефон от дълго време се смята за най-популярния и най-продавания модел iPhone. Всичко се дължи на комфортния форм-фактор и отличния хардуер. В iPhone 5s за първи път се появи скенера за пръстови отпечатъци Touch ID. Именно Apple сложи модата за всеобщото внедряване на биометричен датчик в смарт телефоните. Купертинци даже съумяха да създадат датчика наличен и добре работещ.

Заедно с появяването на смарт телефона, беше показан и iOS 7 с коренно модифициран дизайн. Иконите, които бяха с красиви резултати на отражение на светлина бяха сменени с градиенти в жанр Paint. В iOS и до през днешния ден се употребява леко модифицирания дизайн. В линията се появи и трети цвят на корпуса – златист, а черният цвят беше наименуван „ галактическо сив “.

Какво си спомняме: 64-битовият процесор в новия iPhone 5s изискваше оптимизация на приложенията от страна на разработчиците. В началото някои стратегии работеха по-бързо и по-добре на по-старите iPhone 5s.
iPhone 5с (2013)


Първият опит на Apple с разделянето на линията смарт телефони се оказа нееднозначен. От една страна, потребителите получиха миналогодишния iPhone 5 в ослепителен пластмасов корпус с пет цвята, а от друга, дребна разлика в цената сред по-производителния модел тласна потребителите към покупка на iPhone 5s. Моделът не беше доста прелъстителен, а корпусът бързо се покриваше с драскотини.

Какво си спомняме: несполучливи корпуси на Apple, които скапаха така и така не най-интересния външен тип на смарт телефона.
iPhone 6/6 Plus (2014)


Под въздействието на пазара, купертинци взеха решение да усилят диагонала на екрана в новите си смарт телефони. През септември 2014 година за първи път бяха показани две версии на еднакъв iPhone с друг диагонал на екрана (4.7 ″ и 5.5 ″). Големият модел получи приставката „ Plus “. Смартфоните имаха тъничък корпус, мощен хардуер и готина камера, която записваше видео във Full HD при 60 фрагмента в секунда. Моделът Plus беше оборудван с спомагателна оптична стабилизация.

На устройствата се появи и NFC модул за безконтактно заплащане посредством услугата Apple Pay. Сериозна неточност обаче стана размерът на оперативната памет. С 1 GB RAM, нормалният iPhone към момента работеше търпимо, само че моделът Plus с актуализациите на iOS стартира да се забавя.



Какво си спомняме: първият огромен смарт телефон на Apple беше прекомерно тъничък и не доста корав. Много консуматори се натъкнаха на огъващия му се корпус и за първи път видяхме изпъкваща камера на задния панел.
iPhone 6s/6s Plus (2015)


Малкият ъпдейт през тази година донесе прекомерно малко значими усъвършенствания в iPhone. В допълнение към новия процесор, 2 GB оперативна памет и усъвършенстваната камера, би трябвало да се означи и сензитивният към силата на натиска екран. За 3D Touch се появиха няколко софтуерни добавки, само че в последна сметка след няколко години технологията беше изоставена. В гамата се появи и нов цвят – „ розово злато “.

Какво си спомняме: Apple съществено преработи дизайна и за производството на корпуса стартира да употребява нова алуминиева сплав. В съпоставяне с миналогодишния модел, корпусът спря да се огъва и се появи недокументирана екстра – отбрана от влага. Купертинци към този момент я бяха тествали преди формалната премиера на iPhone 7.
iPhone SE (2016)


Единственият смарт телефон на Apple, който беше показан измежду годишния цикъл на актуализиране на iPhone. Моделът SE беше пуснат напролет, няколко месеца след дебюта на флагмана iPhone 6s.

В същото време, моделът получи съвсем еднакъв заряд в по-компактен форм-фактор, което се хареса на потребителите. В момента iPhone SE е най-популярният iPhone и към момента получава актуализации на iOS. iPhone SE по време на своя дебют се трансформира в най-мощния 4-инчов смарт телефон и това е по този начин и до през днешния ден. Производителите на Android-устройства още преди появяването на SE сложиха завършек на този размер на екрана.

Какво си спомняме: Успешният маркетинг на Apple. Не всеки ще успее да продава през 2015 година смарт телефон с настоящия през 2012 година дизайн.
iPhone 7/7 Plus (2016)


Започвайки с този модел, iPhone се научи да плува, макар че гаранцията на устройството не покриваше вредите, породени от проникването на вода. Най-голямото изобретение беше премахването на 3,5 мм жак. Със същата експанзия купертинци започнаха да промотират и своите безжични слушалки AirPods и Beats. Apple бяха първите, които се отдалечиха от двугодишния цикъл на актуализиране на дизайна. Моделът получи външния тип на iPhone 6 / 6s с окрасени с цвета на корпуса антени.

За да се подтикват продажбите, бяха добавени 5 нови цвята. Към нормалния се появи черен, сребрист, златист и розов с гланцово черен оникс. Шест месеца по-късно се появи и шестия цвят – Product RED. Моделът Plus, с изключение на по-големия размер на екрана, към този момент се разграничаваше от базовия модел и по двойния си модул на камерата. В добавка към нормалния обектив беше разполагаем и телефото. Това даде опция за реализиране на двойно оптично нарастване и боке резултат при снимане на портрети.

Какво си спомняме: огромен брой изпъкнали модули, противен преходник за свързване на жичните слушалки, странични “тройници ” за по едно и също време зареждане и слушане на музика.
iPhone X (2017)


Първият в действителност нов iPhone от доста години. Смартфонът получи нов външен тип, безрамков екран с известния бретон и нов метод за идентифициране на потребителя, употребявайки Face ID. В допълнение, потребителите получиха нов размер на корпуса и  на екрана – 5.8″. Самата матрица е направена по OLED-технологията, което беше огромна стъпка напред. Смартфонът получи поддръжка за бързо зареждане и се научи да се зарежда безжично, употребявайки публикуваното QI-зарядно.

Какво си помняме: мощно модифицираният iPhone донесе доста проблеми на първите си клиенти. Появиха се странни артефакти върху екрана и отвод на екрана в студа, ниска самостоятелност и проблеми с Face ID.
iPhone 8/8 Plus (2017)


Явният опит на Apple да ни продаде еднакъв iPhone за четвърти път. Моделът се появи в качеството си на последното устройство от отминалата ера с Touch ID и бюджетно решение.

Сред забележителните нововъведения си заслужава да се означи поддръжката на безжично зареждане и стъкления похлупак, без който сходно зареждане не би било допустимо.

Под капака се намираше актуализирания процесор, камера и съществуването на Bluetooth 5 дружно с поддръжката на True Tone. Какво си спомняме: галактическата цена за замяна на задния похлупак, която беше по-скъпа от подмяната на екрана.
iPhone XS/XS Max (2018)


Поредната типична „ еска “ от Apple. Минимални вътрешни промени и предходния дизайн.

Новите флагмани получиха усъвършенствана отбрана от влага (IP68 против IP67 в iPhone X), само че гаранционните условия останаха същите. Беше освежен процесора и камерата. В топ-конфигурацията се появи 512 GB вградена памет. Сред главните изменнеия си заслужава да се означи моделът с поддръжка на две физически SIM карти (за Китай) и поддръжка на eSim. Дори Купертинци пуснаха и модела Max с голям 6,5-инчов екран.

Какво си спомняме: незабавно след началото на продажбите на новите флагмани, потребителите се сблъскаха с проблеми със зареждането. iPhone не се зареждаше в режим на подготвеност. За благополучие, пробелмът беше отхвърлен с актуализация на iOS. Втората неприятна вест беше вграденият „ бютификатор “, който без знанието на потребителя усъвършенства портретните фотоси.
iPhone XR (2018)


Третият и към този момент най-успешен опит на Apple да пусне порядъчен бюджетен смарт телефон. В този модел разработчиците са употребявали към този момент познатия Super Retina екран вместо OLED във флагманите. В последна сметка, рамката към екрана стана по-голяма, само че това се вижда единствено при директното съпоставяне. Моделът получи нов размер на корпуса и диагонал на екрана. Необичайният 6.1″ се трансформира в междинен размер сред нормалния iPhone и модела Max. Също по този начин, с iPhone XR стартира и изоставянето на 3D Touch технологията.

Второто съществено опростяване беше камерата. От бюджетните модели беше отстранен телефото обектива, само че резултатът боке си остана. Останалият заряд в моделите си е същия, което разреши на iPhone XR да покаже по-добра продуктивност. Също по този начин са налични още шест ярки цвята вместо бялото, черното и златистото.

Какво си спомняме: Apple сподели, че бюджетният iPhone може да е по-привлекателен от флагмана.
iPhone 11 Pro/11 Pro Max (2019)


Друго нищожно обновяване на дизайна в тригодишния цикъл на iPhone. Заедно с познатия външен тип и усъвършенстван процесор, в новия iPhone се очакваше да бъде прибавен и трети модул на камерата. Сега, дружно с нормалния широкоъгълен обектив и телефото, има и свръх-широкоъгълен обектив. Сред другите значими промени – усъвършенствана самостоятелност. Останалите разлики спрямо миналогодишния модел не са толкоз обилни. Apple реши да опитва с цветовете на флагмана и добави тъмнозелен цвят към корпуса.

Какво си спомняме: едновременното снимане с трите съществени камери, което би трябвало да се появи в приложения на трети страни.
iPhone 11 (2019)


Купертинци усъвършенстваха така и така страхотния iPhone XR, добавяюки към него детайл от флагмана 11 Pro. Сега наличният модел стана още по-мощен и получи втора камера. Има нормален и свръх необятен ъгъл, само че без телеобектив. Но кой има потребност от това? В момента устройството наподобява като най-балансираното решение и то на приятна цена. Повечето консуматори могат да предпочетат това устройство вместо модела Pro. Тоновете на корпуса станаха по-спокойни, само че към този момент традиционно ярки, за разлика от флагманските.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР