Стив Джобс на Китай. Така определят китайския предприемач Джак Ма.

...
Стив Джобс на Китай. Така определят китайския предприемач Джак Ма.
Коментари Харесай

Краят на една ера: Джак Ма се оттегля от Alibaba

Стив Джобс на Китай. Така дефинират китайския бизнесмен Джак Ма. Преди 20 години той основа онлайн платформата Alibaba, която стана най-голямата компания за електронна търговия в света, а Ма стана най-богатият китаец.

На връх 55-ия си рожден ден той се отдръпва като ръководител на съвета на шефовете на компанията, с което поставя завършек на една епоха за Alibaba, написа Economy.bg. Това е част от проекта за предаване на управлението на онлайн платформата, разгласен преди година. През предишния септември Джак Ма се отхвърли от поста изпълнителен шеф.

Даниел Жанг, който сега е изпълнителен шеф на Alibaba, ще го замести на поста ръководител на съвета на шефовете. Джак Ма ще остане член на Alibaba Partnership, която има правото да номинира по-голямата част от съвета на шефовете.

" Смятам, че ще бъде доста мъчно да бъде заместен човек като Джак Ма ", отбелязва Ребека Фанин, създател на книга за китайските софтуерни колоси, представена от BBC. " Няма различен като него. Той е Стив Джобс на Китай ", показва тя.

Във видео пост Ма акцентира: " Аз съм човек, който постоянно гледа напред. Не желая да се обръщам обратно ".

В отворено писмо, с което афишира напускането си, Ма написа: " Все още имам доста фантазии, които желая да осъществявам. Тези, които ме познават, знаят, че не обичам да заставам без работа. Светът е огромен, към момента съм млад, желая да тествам нови неща ".

Бившият преподавател по британски е обявявал в миналато, че желае да се занимава с филантропия с фокус върху образованието в селата.

Успехът и колоритният му метод на живот направиха Ма един от най-разпознаваемите китайски предприемачи. Компанията сега се прави оценка на 480 милиарда $, а Ма е най-богатият човек в Китай с персонално благосъстояние от 38.6 милиарда $.

Кой е Джак Ма?

Бизнесменът е роден в оскъдно семейство в източния китайски град Ханчжоу и стартира кариерата си като преподавател. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е сюрпризиран, когато в резултатите от търсенето му за " бира " не излиза нито една китайска марка. Без компютърно обучение, той основава Alibaba в жилището си, откакто убеждава група другари да влагат в начинанието му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР