Стив Банън Републиканската върхушка си върна усмивката, ако не влиянието.

...
Стив Банън Републиканската върхушка си върна усмивката, ако не влиянието.
Коментари Харесай

Републиканската върхушка ликува, след като Тръмп отлъчи Стивън Банън


Стив Банън

Републиканската върхушка си върна усмивката, в случай че не въздействието. Човекът, самопровъзгласил се за пазач на тръмпизма - Стив Банън, беше отлъчен от шефа - Доналд Тръмп.

Двете клики си оспорваха благоразположението на американския президент, който се възползва от съперничеството им. Най-често той се сближаваше с републиканските водачи в Конгреса, сътрудници по насила.

Тръмп обаче не се месеше на Стив Банън, в открита война с това, което той назовава " мочурище " - резюме, включващо всевъзможни партийни шефове, авторитетни фигури и хора на изборна служба - всички, които съгласно него мътят чистотата на тръмпистката гражданска война.

Банън беше изваден от относителна анонимност с изненадващото си назначение през август 2016 година за " общоприет шеф " от Доналд Тръмп, който искаше да даде подтик на акцията си три месеца преди президентските избори. Към оня миг Банън оглавяваше уеб страницата Брайтбарт (Breitbart.com), чиито публикации се споделят в забележителна степен от десните и крайнодесните.

По това време медиите хвалеха репутацията му на " най-опасния човек в американската политика ".

Тогава той беше считан за идеологът и постановчик на икономическия популизъм, насърчаван от Доналд Тръмп, макар че Тръмп постоянно е оспорвал изказванията, че е под въздействие. При все това новият президент го назначи за пълководец в Белия дом.

След седем месеца, наситени със събития, през август той бе отхвърлен, само че публично двамата мъже останаха в положителни връзки.

Стив Банън още веднъж пое ръководството на Брайтбарт - негово " оръжие ". Целта му бе да разчисти сегашните републиканци на вътрешнопартийното гласоподаване преди парламентарни избори през 2018 година и да направи по този начин, че да бъде свален шефът на болшинството в сената Мич Макконъл, негов върл зложелател.

Първият претендент, на който Банън заложи на частични избори през декември - Рой Мор в Алабама, загуби от кандидата демократ - нещо, което не се случвало в този бастион на консерваторите от 25 години. Това бе първият удар върху репутацията на Банън.

Второто деяние от падението му се разигра под формата на книга, в която някогашният консултант прави не изключително ласкави изявления за интелектуалното ниво на президента. Между другото в официално съобщение в сряда Доналд Тръмп съобщи, че Банън е изгубил разсъдъка си и е преувеличил въздействието си.

" Краят на Банън "

Мнозина републикански претенденти се домогваха до утвърждението на Стив Банън за вътрешнопартийните избори през пролетта като индиректен метод да получат благословията на Тръмп. Тази поддръжка се показваше в медийна (чрез Брайтбарт) и финансова (чрез другарски дарители) поддръжка, гарантирайки братоубийствен интервал в редиците на Републиканската партия.

След като етикетът " Банън " повече не е синоним на марката " Тръмп ", обаче тези претенденти популисти се оказаха в ужас. Техните официални съобщения от сряда прочее потвърждаваха предаността им...към жителя на Белия дом.

Колкото до досегашните любимци на " върхушката ", те се надпреварваха един през различен да порицават съюзяването на дисидентите с персона, оскърбила ръководителя...

Защото единствената в действителност известна и обединителна фигура, измежду консерваторите, остава президентът. Според института " Галъп " той се употребява с утвърждението на 82 % от републиканските симпатизанти.

Във Вашингтон, водачите ликуват. Мич Макконъл даже пусна усмивка през вчерашния ден, заявявайки, евфемистично, че " се причислява към казаното от президента за Стив Банън ".

" Не е ясно на кого ще помогне неговата токсичност ", сподели Стивън Ло, който оглавява авторитетна републиканска политическа комисия.

В републиканските кръгове насочат нападки към някогашния любимец Банън при всяка опция. " Тръмп щеше да завоюва президентския пост със или без Банън ", означи един лоялен на милиардера човек - Нют Гингрич.

" Това е краят на Банън ", съобщи пред " Фокс бизнес " републиканецът деец Ед Ролинс.

Дори съдружниците на шефа на Брайтбарт го изоставиха. Ултраконсервативната милиардерка Ребека Мърсър, акционер в уеб страницата, съобщи в официално съобщение до в. " Вашингтон пост " през вчерашния ден, че не е говорила със Стив Банън от месеци и нито тя, нито фамилията й поддържат дейностите и изказванията му от последно време.

Достатъчно бе да забележим разстройването на радио- и телевизионния водещ и ревнив последовател на Тръмп Шон Ханити пред полемиката, с цел да разберем по какъв начин Банън би могъл да стане военачалник без войска.

В предаването си в сряда вечерта журналистът доста внимаваше да не заеме позиция и изместваше полемиката към... медиите, упрекнати, че пресилват нещата. " Те доста обичат републиканците и консерваторите да се борят между тях ", сподели той.

Този път обаче точно републиканците започнаха войната.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР