Стипендия от 100 лева месечно ще се отпуска на студентите,

...
Стипендия от 100 лева месечно ще се отпуска на студентите,
Коментари Харесай

Стипендия от 100 лева месечно за студентите, завършили училище с високи резултати на държавните изпити

Стипендия от 100 лв. месечно ще се отпуска на студентите, приключили учебно заведение с високи резултати на държавните зрелостни изпити и избрали да следват в професионални посоки, които са значими за българската стопанска система. Сред тях са педагогическите, физическите, химическите и инженерните науки, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Предвижда се тази стипендия да се отпуска на студенти, които са измежду първите 10 % с най-високи оценки на изпита по български език и литература /БЕЛ/ за страната, а на втория държавен зрелостен изпит резултатите им са над междинните за страната.

Красимир Вълчев за наложителното предучилищно обучение за 4-годишните: Трябва да пресечем неграмотността

Стипендия ще получават и студентите, които са имали над междинния за страната триумф по БЕЛ и са измежду 30-те % с най-високи резултати на втория държавен зрелостен изпит по "Математика ", по "Физика и астрономия " или по "Химия и запазване на околната среда ". Условие за разпределяне на стипендия е студентите да са избрали образование по професионалните посоки - "Педагогика ", "Педагогика на образованието по... ", "Машинно инженерство ", "Електротехника, електроника и автоматика ", "Енергетика ", "Транспорт, мореплаване и авиация ", "Материали и материалознание ", "Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", "Металургия ", "Химични технологии ", "Общо инженерство ".

Вълчев: Тази седмица се чакат резултатите от одита в Националната художествена академия

По 100 лв. стипендия ще могат да получават и студентите, които се образоват и по предпазената компетентност "Хидростроителство " от професионалното направление "Архитектура, строителство и геодезия ". Тази стипендия ще бъде спомагателна към другите две, които и в този момент могат да получават студентите от съответното висше учебно заведение - за триумф и приход, както и за отличен триумф, при изискване че се образоват в едно от 36-те предпочитани професионални посоки.

Красимир Вълчев: Изпитите би трябвало да мерят умения и познания

Сред тях с изключение на естествени науки, математика и информатика, има и филантропични, като "Филология ", "История и археология ", "Философия " и "Религия и теология ". Размерът на тези две стипендии варира от 70 до 150 лв., като сумите се дефинират съгласно разпоредбите на съответното висше учебно заведение. От такси за образование ще бъдат освободени новоприетите студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия. Те ще получават и стипендия от 240 лв. през първата година на следването си, а през идващите години, при изискване, че имат триумф над 4.00.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР