Стимулирани основно от инвестициите във финансови технологии (финтех), технологиите за

...
Стимулирани основно от инвестициите във финансови технологии (финтех), технологиите за
Коментари Харесай

Блокчейн технологиите ще генерират над $10,6 млрд. приходи през 2023 г.

Стимулирани главно от вложенията във финансови технологии (финтех), технологиите за блокови вериги (блокчейн) към този момент регистрират същински взрив на внедряванията, създаването на приложения и пилотните проби в разнородни отвесни промишлености. Към 2023 година тези технологии ще генерират доходи в размер на над $10,6 милиарда, сподели нов отчет на ABI Research. Тези приходи ще дойдат най-вече от продажби на програмен продукт и от услуги.

Голяма част от интереса към блокчейн се дължи на мултинационалните корпорации, които създават пилотни стратегии и концепции, като с тези начинания се стремят да укрепят доверието и вложенията в технологията за разпределената база данни, изяснява създателят на отчета Мишела Ментинг, шеф в ABI Research.

Тя показва също, че софтуерни колоси като IBM, Microsoft, Amazon, SAP, HPE и Oracle се пробват да наложат модела „ блокчейн като услуга “ (Blockchain-as-Service - BaaS) за предприятия, които в този момент залагат на технологията, постоянно осигурявайки интеграция със съществуващите корпоративни софтуерни приложения и облачни услуги. Особено известни са тези технологии за справяне с ендемични проблеми в световните вериги за доставки.

„ Блокчейн се употребява за разрешаване на комплицирани проблеми, свързани с прозрачността, ефикасността и разноските, споделя Ментинг. - Успешните пилотни планове за следене и наблюдаване на артикули в международен мащаб,стартирани от Walmart и Maersk, се появяват в комерсиални платформи, които ще бъдат подготвени на пазара през идващите няколко месеца. “ Успехът на пилотните планове и тяхното комерсиализиране ще докара до нови начинания за разрастване на блоковите вериги за справяне с бариерите и рисковете и в други браншове - изключително в спомагателните индустриални пазари, добавя Ментинг.

„ На сцената на блокчейн изникват от ден на ден започващи компании, като главната активност е съсредоточена в Северна Америка, Европа и някои страни от Азия и Тихоокеанския район, твърди тя. - Няколко извънредно новаторски компании, които работят в региона на веригата за доставки, включват Blockfreight, Modum, OriginTrail, Skuchain, Sweetbridge, SyncFab и T-Mining. “

Внедряванията бързо се усилват

По-рано този месец анализаторът от Bank of America Каш Ранган предсказа, че компании като Amazon, Microsoft и Oracle ще получат огромни финансови облаги от предлагането на BaaS, която бързо се разраства, защото фирмите желаят да употребяват разпределената счетоводна технология, без да харчат доста пари.

Ако единствено 2% от сървърите действат като възли от блоковите вериги някой ден, пазарът на BaaS ще доближи $7 милиарда, прибавя Ранган.

През 2015 година Microsoft стана един от първите софтуерни снабдители, предложили BaaS върху облачната платформа Azure. Услугата през Azure е отворена за разнообразни блокчейн протоколи, поддържайки основаните на Unspent Transaction Output протоколи (UTXO) като Hyperledger; по-усъвършенстваните протоколи, основани на Smart Contract, като Ethereum; само че и други създадени протоколи, обявиха от Microsoft.

Azure поддържа споделени счетоводни книги като Ethereum, Hyperledger Fabric, R3 Corda, Quorum, Chain Core и BlockApps. „ BaaS върху Azure предлага услуги като смарт контракти и други приложения на трети страни, като това би трябвало да усили изгодите от потреблението на блокови вериги върху Azure “, разяснява Ранган от Bank of America.

През 2017 година IBM пусна своя услуга за блокови вериги и от този момент притегли за клиенти едни от най-големите снабдителни компании, които приложиха технологията в своите вериги за доставки, в това число Maersk и Walmart. (В края на септември Walmart изиска от своите снабдители да вкарат данните си за продукцията в блокчейна на IBM Food Trust, който търговецът към този момент употребява за следене на 25 хранителни продукта от 10 доставчици).

 Walmart изиска от своите снабдители да вкарат данните си за продукцията в блокчейна на IBM Food Trust

Walmart изиска от своите снабдители да вкарат данните си за продукцията в блокчейна на IBM Food Trust.

Пилотният план в Walmart сподели, че времето, което компанията е отделяла да наблюдава хранителния артикул от магазина до фермата, е понижено от 7 дни на едвам 2,2 секунди.

Какво се случи през предходната година:
Проектът Hyperledger показа Fabric 1.0, инструмент за съдействие при създаване на бизнес мрежи, основани на блокчейн. SAP започва своето предложение BaaS за цифровата си софтуерна платформа Leonardo. Hewlett-Packard Enterprise (HPE) също се причисли към софтуерните компании, предлагащи BaaS услуги. HPE възнамерява да предложи още по-гъвкав модел за таксуване, като цените ще са основани на сървърен възел, процесор или процесорно ядро. Предложението на HPE е основано на Corda, блокчейн платформа, създадена от нюйоркския консорциум R3. R3 Corda е най-големият търговски консорциум, сплотяващ банки, застрахователи и други в единна блокчейн среда, твърди Марта Бенет, основен анализатор във Forrester Research. Cсе трансформира в споделена счетоводна книга с отворен код, когато консорциумът R3 даде кода на Linux Foundation и нейния план Hyperledger.

Напредък и през 2018

През юли Oracle разгласи своята услуга BaaS, както и Amazon (като част от предлагането за AWS). BaaS на Oracle се базира на плана Hyperledger, както и услугата на IBM, като този план е фокусирал BaaS към опцията за трансграничен паричен продан.

И въпреки че предлагането на Amazon наподобява като още един инструмент в кутията AWS, възприемането на BaaS няма да работи по същия метод като останалите облачни услуги, счита Майкъл Фосет, основен анализатор в G2 Crowd. „ Идеите за най-различни приложения на тези услуги безусловно „ експлодират “ и ще доведат до голяма вълна от внедрявания “, добавя Фосет.

Макар че блоковите вериги в началото станаха известни около криптовалути като биткойн, те оферират евентуална нова парадигма за метода, по който се споделя информацията, а и оказва помощ на фирмите да спестят време и административни разноски.

Предложенията за BaasS са изключително привлекателни, тъй като доста предприятия могат да употребяват своите настоящи облачни снабдители и да тестват технологията.

„ Както при всяка нова технология, има една крива на образоване на корпоративните консуматори. Едно от преимуществата да си сътрудничиш с BaaS снабдител е че потребителите могат да получат уроци по какъв начин да създадат своите системи по-сигурни “, добавя Бил Фърнли от IDC.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР