Стилиян и Калоян Смокови, основатели на студиото Smokov Brothers ©

...
Стилиян и Калоян Смокови, основатели на студиото Smokov Brothers ©
Коментари Харесай

Братя татуисти

Стилиян и Калоян Смокови, създатели на студиото Smokov Brothers

© Надежда Чипева Целта на братя Смокови в никакъв случай не е била да живеят в чужбина, това е било опция да се развият в занаята на татуировките, който желаят да практикуват в България. " Татуирането е поминък, а татуистите са художници " - по този начин дефинират работата си братята Стилиян и Калоян Смокови, които към този момент над 25 години развиват любовта си към рисуването върху кожа. Опитът им минава през Шумен и няколко италиански града, а от 10 години те ръководят студиото Smokov Brothers в София. Стилът им е различим. Те залагат главно на остарял американски и азиатски жанр и антични племенни татуировки, само че по думите им биха нарисували всичко, което харесва на тях самите и би направило клиентите им щастливи. През последните години с изключение на върху тялото братята Смокови слагат илюстрациите си и върху тениски, които продават в редица страни в Европа под марката Snake Legends.

От обич към рисуването

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Любовта към рисуването на Стилиян и Калоян Смокови стартира още от тийнейджърските им години. Те учат в художествената гимназия в Шумен, като първи приключва по-големият брат Стилиян Смоков. Увлечени от уличното изкуство, те изрисуват със спрейове коли и мотори, вършат обемни реклами на заведения и рисуват върху тениски. Рок музиката ги води към татуировките, а другар на Стилиян му оказва помощ да си купи първия комплект бои и машинки за татуиране. " Тогава искахме да пробваме всичко. Нямаше интернет и научавахме нови техники от списания и книги ", спомня си Стилиян Смоков.

Фотограф: Надежда Чипева

През 1995 година отварят първото тату студио в Шумен, в което главно работи Стилиян, а Калоян му оказва помощ и научава занаята от брат си. Като във всяко начинание началото е най-трудно, изключително в по-малък град и във времена, когато татуировките не са толкоз известни. Първите рисунки братята вършат върху свои другари. " Вечер рисувахме модели, а на идващия ден ги излагахме в студиото, като, един път татуирани, не ги повтаряхме ", описват те.

Пет години по-късно Стилиян получава покана от италиански татуист да бъде посетител в студиото му. Така той отпътува за един месец в Италия, където, като се изключи че татуира, научава и нови техники. " Когато се върнах, получих мейл от него, в който ми пишеше, че от всички посетител татуисти, които са минали през студиото му, по-късно само за моята работа хората са питали ", споделя той. Така Стилиян взема решение да замине и да работи в Италия. Брат му остава в студиото в Шумен, само че малко по-късно се причислява към него. Отварят студио в Сан Ремо, само че пътуват из други градове в Италия като посетител татуисти. Най-ценното за тях тогава е опцията да вземат участие на разнообразни фестивали за татуировки в Европа. Именно това са местата, където научават най-вече за изкуството на татуировките и срещат едни от най-хубавите експерти в света.

Фотограф: Надежда Чипева

По думите им обаче задачата им в никакъв случай не е била да живеят в чужбина, това е било само опция да се развият в занаята, който желаят да практикуват в България. Затова през 2010 година се връщат, основават компанията " Смоков " и отварят първото си студио в София, което назовават Smokov Brothers и през днешния ден се намира на столичната ул. " Цар Асен ".

Не бизнес, а занимание

През годините те развиват студиото, а стилът им става все по-популярен и различим и към този момент братя Смокови са тези, които посрещат посетител актьори от разнообразни страни. " Правим цветни и черно-бели татуировки главно в азиатски и остарял американски жанр и разнообразни типове племенни стилове - полинезийски детайли, маорски и други Това са рисунки с обичаи, знаем по какъв начин да ги създадем по този начин, че да наподобяват за цялостен живот добре върху кожата на индивида ", твърди Калоян Смоков. Към екипа им сега има още двама татуисти - Цветелина Донкова и Владимир Северинов. Всички планове в Smokov Brothers се мислят дружно от всички актьори, поучават се и си оказват помощ в процеса.

На въпроса кой е най-запомнящият се план, върху който двамата са работили, никой не съумява да даде отговор. По думите им те влагат цялата си сила и познание във всяка татуировка без значение каква е рисунката, размера или концепцията зад нея. Най-важното е и те, и клиентите им да я харесват. Ако някое от тези условия не е изпълнено, те отхвърлят да създадат плана.

Фотограф: Надежда Чипева

" Ако не познавам клиента, за мен е по-лесно той да донесе рисунка, тъй като при диалозите от време на време може и да не се разберем кой какво желае и чака ", споделя Калоян Смоков. Първата стъпка преди татуирането е опазване на час за консултация, в границите на която разискват плана, размера и мечтаното място. " Ако се постанова, променяме концепцията, тъй че да пасне на индивида и я обрисуваме на тялото с маркери. После пренасяме рисунката на хартия и когато клиентът пристигна, я татуираме ", изясняват братята. Затова те не татуират всеки ден от седмицата. По думите им няколко дни се резервират за подготовка на дизайните.

Цената на татуировките зависи най-много от времето за изработването и компликацията им. За дребен план цените стартират от 90 лева, а по думите на татуистите таван няма. Стилиян Смоков дава образец с татуировката на цялата му ръка, която ориентировъчно коства 3 хиляди евро. " Хората, при които се татуираме, са доста положителни и цената няма значение, радваш се, че си съумял да седнеш на стола ", добавя той. Най-големият им разход са боите за татуировки и хигиеничните консумативи. " Машинките се употребяват, до момента в който се счупят, само че татуистите обичат да си купуват нови. Една машинка може да коства и хиляда евро, което е по-скоро скъпо ", дава образец Калоян.

Братя Смокови са уверени, че финансовите индикатори не са най-важното, тъй като през целия си живот те одобряват работата си за занимание. Затова и никой от тях не назовава татуирането бизнес. Това е и повода да не желаят да отварят повече студиа или да наемат още хора. " Трябва да поддържаме качеството, което ние желаеме. Ако имаме повече студиа, не можем да имаме надзор на самостоятелната работа на другите хора, а ние желаеме да сме спокойни, че работата е изпълнена добре ", уверен е Стилиян.

Рисунки върху тениски

През последните четири години обаче те вземат решение да развият друго тяхно занимание, а точно рисунки върху тениски. През 2016 година те основават компанията " Смокарт " и марката за облекла Snake Legend. " Искаме да вършим тениски от доста качествени материали и съставни елементи с илюстрации, въображаеми по какъв начин ще стоят съответно на текстил ", изяснява Калоян Смоков. За задачата стартират да работя с финландска компания, която има произвеждане в Азия и следи за качествения надзор на продукцията.

Фотограф: Надежда Чипева

Освен тениски братя Смокови продават също потници, блузи с дълъг ръкав и шапки, като цените жестоко варират сред 30 и 60 евро. В началото на бизнеса си с облекла те се насочват главно към клиенти от непознати пазари и продуктите им се продават в над 10 магазина във Франция, Италия, Швейцария, Германия и други Сега облекла на марката могат да бъдат купени и през електронния магазин на Snake Legend, както и на място в няколко магазина в София, Пловдив и Банско. Братя Смокови обособяват дребен магазин за облекла и в студиото им, където могат да бъдат прегледани и купени на място всички модели.

За 2018 година двата бизнеса на братя Смокови регистрират общо повече от 100 хиляди лева доходи, като над две трети от тях са генерирани от Snake Legend. " Всичко влагаме назад в бизнеса, с цел да разтеглим гамата на продукта и да произвеждаме нови сбирки ", споделя още той. Към момента фокус на двамата братя е разрастването на марката Snake Legend, като това включва и увеличение на екипа. Така рисунките им ще доближат до повече хора - някои от тях ще ги носят на кожата си, а други върху тениските си, само че както споделят братя Смокови, " най-важното е да се усещат добре и да са щастливи от резултата ". Q/A

Как се отрази на работата ви изключителното състояние?


Стилиян Смоков: Затворихме студиото още на 13 март и го отворихме тъкмо два месеца по-късно. Всички непокътнати часове надлежно бяха отсрочени, като огромна част от тях в този момент не се възобновяват. Правим съвещания за татуировки, само че някои хора ги отсрочват за септември, други не знаят по кое време ще имат опция да ги създадат. В момента няма туристи, които също по принцип са част от клиентите ни. Ситуацията се отрази на всички и просто би трябвало да чакаме нещата да се възстановяват.

Наложи ли се да измененията екипа?

Стилиян Смоков: Не, екипът се резервира, работим си същите четирима души. Много е мъчно да намериш актьори, с които да си паснеш, а ние успяхме и това няма да се промени. Не сме огромна компания и нямаме огромни загуби. Загубихме главно време, само че това не е под наш надзор.

Какви спомагателни ограничения взимате в студиото?

Стилиян Смоков: Преди да отворим студиото, направихме консултация с доктор, който ни сподели какви са условията, с цел да стартираме работа. Обособихме четири обособени пространства за татуиране, с цел да няма повече от двама души на едно място - татуист и клиент. Това наложи да пригодим и магазина ни за облекла в стая за татуиране. Всеки идва в записания си час и в случай че се постанова изчакване, хората са отвън студиото. Използваме и всички хигиенични материали - дезинфектанти, защитни маски и калцуни.

Ситуацията отрази ли се на производството на облекла?

Стилиян Смоков: Бяхме поръчали още преди изключителното състояние направата на суитшърти, които щяха да бъдат нов продукт в портфолиото ни. Цехът, където се шият, обаче стартира да създава маски и нашата поръчка остана на изчакване. Това не е проблем, тъй като до есента евентуално няма да се търсят толкоз. В момента вършим шест нови модела тениски, които към този момент са създадени и остава единствено да се напечатат илюстрациите на тях, което се случва в България и няма да има проблем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР