Стиковката между плитководната и дълбоководната част на газопровода Турски поток

...
Стиковката между плитководната и дълбоководната част на газопровода Турски поток
Коментари Харесай

Путин даде старт на “Турски поток”

Стиковката сред плитководната и дълбоководната част на газопровода „ Турски поток ” стартира в петък в наличието на съветския президент Владимир Путин, който следи процеса, намирайки се на борда на съда за слагане на тръбите „ Пиониринг Спирит ” (Pioneering Spirit). Путин дойде в петък на кораба, който сега работи по прокарването на газопровода на шест и половина километра от брега на Анапа. След като се срещна с кораба Путин от капитанския мостик се спусна в главния завод за заваряване, където в негово наличие бе направена стиковката сред плитководната и дълбоководната част на „ Турски поток ”. Стиковката в действителност значи приключването на строителството на плитководната част на плана и началото на работите по дъното на Черно море.

На съветския президент бе обявено, че тръбите в крайбрежните сектори ще имат в допълнение защитно бетонно покритие.

То се заварява към главната тръба на газопровода на борда на профилирания съд, всеки тегел автоматизирано се ревизира с ултразвукова система, а по-късно върху заварките се нанася полипропиленово покритие за отбрана от разяждане. Постепенно корабът се движи напред, пускайки на дъното нови и нови елементи от тръбата.

Шефът на „ Газпром” Алексей Милер отече пред Путин параметрите на частите на газопровода. „ Всичките действия по строителството и употребата на газопровода ще се правят в строго сходство с най-съвременните интернационалните екологични правила и правила”, сподели Милер на съветския президент.

По думите му, „ Турски поток” е нужен на пазара. „ Ако се приказва за пазара на Турция, то ние виждаме, че търсенето на съветски газ пораства, още в този момент доставките ни са 53% от вътрешния пазар на Турция. Но от началото на 2017 година растежът на доставките по отношение на аналогичния интервал на 2016 година към този момент е 2 милиарда и 630 милиона кубични метра”, сподели Милер.

Шефът на „ Газпром” означи, че различен пазар са страните от Южна и Югоизточна Европа. „ В Европа ние виждаме доста високи темпове на растежа на съветския газ. От началото на 2017 година към средата на юни по отношение на аналогичния интервал предходната година доставките в Европа са плюс 10.5 милиарда кубични метра. В страните от този район темповете на напредък фактически впечатляват”, сподели Милер.

Той добави, че „ в Турция търсенето се е покачило с съвсем 26%, в Гърция с 12%, в Българи с 14%, в Унгария с 31%, в Сърбия с 47%, а в Австрия с 77,5%”.
Строителството на „ Турски поток” би трябвало да подсигурява постоянните директни доставки на газ освен за Турция, само че и за потребителите от Южна и Югоизточна Европа. Всяка година плануваният размер по двете трасета на газопровода – едно за Турция, а второто за Европа – би трябвало да е 31.5 милиарда кубични метра годишно.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР