Стигнахме до взаимен компромис – кметовете в Пазарджишко се съгласиха

...
Стигнахме до взаимен компромис – кметовете в Пазарджишко се съгласиха
Коментари Харесай

Държавата заговори за финансово стимулиране за ликвидация на прасета, призна грешки

Стигнахме до съвместен компромис – кметовете в Пазарджишко се съгласиха да има реализация на ограниченията за преодоляване на африканската чума, само че желаеха една седмица пролонгация. Оценихме риска и преценихме, че е обикновено. Това съобщи зам.-земеделският министър Янко Иванов, визирайки област Пазарджик и нуждата да бъдат изклани всички свине, отглеждани домашно – поради африканската чума.
" Нека не приказваме за отплата – на отплата по смисъла на закона подлежат тези, които са регистрирани по закона. Ще търсим метод да ги подтикваме финансова за това, че спомагат за реализиране на ограниченията ", посочи Иванов пред Българска национална телевизия.
Същевременно зам.-земеделският министър призна, че страната не е съумяла да понижи популацията на дивата свиня в нужния размер и то още от предходната година . Трябвало да бъде най-малко 60%, а " в изискванията на епизоотия " – 80%. Иванов сподели и нещо друго забавно – дивите свини като цяло обитавали едни и същи места, в случай че не се почувстват застрашени. Зам.-земеделският министър прикани ловците в този момент " да стрелят колкото могат ".
Що се отнася до свинефермите, там били вложени доста пари за биосигурност, само че " наподобява се пропука някъде системата " що се отнася до човешкия фактор, изясни Иванов, който добави, че се правел разбор да се види какво тъкмо се счупило.
Според разнообразни оценки, в Пазарджишко домашно се гледат 1500 свине. А в село Овчеполци са безапелационни – няма да избиват свине, тъй като в региона нямало огнище на африканска чума. " Хората по този начин са изплашени, като че ли война е станала ", разяснява един от стопаните в селото, който се показа като ветеринарен механик. Друг собственик изиска още по-дълъг период за прекосяване към евтаназия – до втората седмица на декември, а трети акцентира, че ще се желае бърза и олекотена процедура за регистрация на стопани . " Очаквам, че особено за парите страната ще излъже ", сподели четвърти собственик, визирайки думите за " финансови тласъци " и за нерегистрирани стопани.
Заразата е на 40 километра от тях, а в случай че пристигна, прасетата няма да могат да бъдат заколени, ще би трябвало да бъдат загробвани и месото да не може да се употребява, предизвести Янко Иванов. Той изрази вяра протестиращите " да се вразумят ". Зам.-земеделският министър уточни и, че са загробени над 120 000 свине.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР