Стигнахме до едно положение на застой, което обаче е с

...
Стигнахме до едно положение на застой, което обаче е с
Коментари Харесай

Тагарев съветва: Гледайте войната, мислете за българското образование

" Стигнахме до едно състояние на застой, което обаче е с доста високо равнище на активност. Това сякаш не беше доста предстоящо от страничните наблюдаващи ", изясни някогашният боен министър Тодор Тагарев в ефира на " Дарик радио ", като изрази теза, че задачата на съветския президент Владимир Путин е да държи България слаба - като най-слабото звено на НАТО.

" Продължителността на войната ни даде опция да забележим и други проблеми, свързани с нея ", сподели той.

Тагарев даде образец с невъзможността за експорт на зърно и блокираните пристанища, което основава опцията за продоволствена рецесия.

" Не може да се компенсира неналичието на морски трафик ", добави той във връзка с доставките на артикули.

По думите му ще се ускори и бежанския поток, а това може би е и една от задачите на Путин - да анулира фокуса от войната и да отслаби поддръжката към Украйна.

Неговото мнение е, че Путин не желае азиатска империя, а евроазиатска такава. Той се базира на сравнението, което съветският президент направи за себе си с Петър Велики. А без Украйна това не е допустимо.

" Определено има известно пренасищане на хората с новините от фронта ", изясни Тагарев. По думите му това обаче не омаловажава резултата от войната и провокациите пред европейската сигурност.

Той настоя, че политиците следва да продължат да наблюдават войната и да стягат санкционният режим. " В Украйна към този момент имало нова дума " шолцен ", която означавала, че обещаваш нещо и не го изпълняваш ", изясни Тагарев във връзка с недоставените обещани от Германия танкове. " Един от най-големите резултати от войната на Путин е, че армията е доста значим инструмент... В армията би трябвало да бъде вложено в спокойно време ", безапелационен е Тагарев.

Той изясни, че преди украинската войска е имала потребност от 3 милиарда $ за поддръжка, а страната е отпускала единствено 1 милиарда

" В продължение на годините започнаха да дават по 4-5% за армията си ", съобщи Тагарев във връзка с Украйна.

Той изрази вяра, че България ще извърши обещанието си за 2% от Брутният вътрешен продукт за армията. По думите му при тази експанзия, или си от едната, или си от другата страна. Според него е контрапродуктивно да се ощетяват разноските за защита за сметка на други браншове.

" Ако нашето обучение с множеството пари продължава да промотира съветската визия за българската история, това няма да помогне ", изясни той. Целта на Путин за България е " да я държи слаба в НАТО и Европейски Съюз ".

" Според мен, броя на починалите от двете страни надвишава 100 хиляди, само че за Путин това не е основание ", изясни Тагарев.

Според Тагарев от новия дипломат на Съединени американски щати в България можем да чакаме поредност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР