Стево Пендаровски, кандидатът на управляващите за президент на Северна Македония,

...
Стево Пендаровски, кандидатът на управляващите за президент на Северна Македония,
Коментари Харесай

Кандидатът на Заев поведе на президентските избори в Северна Македония

Стево Пендаровски, претендентът на ръководещите за президент на Северна Македония, води на първия тур на изборите, който завърши преди два часа и половина. Това сочат първите резултати на страницата на Държавната изборна комисия.

При обработени резултати от съвсем 54% от изборните секции Пендаровски има преднина от над 4 пункта (над 17 хиляди гласа) пред претендента на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова. Към 22:10 ч. българско време гласовете за него бяха 186.8 хиляди, тези за Силяновска - 169.5 хиляди, а тези за претендента на двете по-малки албански партии Блерим Река - 48.2 хиляди Това стана откакто в продължение на час при броенето преднината му бе едвам към 4000 гласа.

Временните резултати не дават опция на Пендаровски да завоюва още на първия тур, защото по закон биха му били нужни гласовете на 50% от жителите, записани в изборния лист - т. е. над 900 хиляди гласа. Това са повече хора, в сравнение с са дали своят вот на днешните избори.

Разделение поради името, само че и измежду албанците

Вотът бе белязан от разделянето в Северна Македония поради съглашението за името, подписано с Гърция. Преспанският контракт промени името на Република Македония, само че претендентът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова (която не употребява новото) споделя, че експертен панел ще прегледа валидността му, в случай че тя бъде определена. Затова западни медии назоваха изборите всекидневен референдум за контракта.

Според Централната изборна комисия интензивността до 19:00 ч. е била малко под 40%. Това евентуално значи, че интензивността ще е е по-малка, в сравнение с предходните президентски избори през 2014 година, отбелязва електронното издание МКД, като се базира на данни от този момент. При преизбирането на Георге Иванов интензивността е 48.86% за целия ден, а на референдума за името - 37 на 100.

Активността е била очевидно по-ниска в доста западни региони на Северна Македония с болшинство етнически албанци. Местни медии пишеха, че доста от тях ще изберат да не гласоподават на фона на разделянето сред другите албански партии за това кой претендент да застане против Силяновска - Пендаровски или Река. Пендаровски бе подсилен както от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев, по този начин и от съдружните му сътрудници от Демократичния съюз за интеграция (ДУИ). Река пък бе претендентът на Алианса на албанците и " Беса ", две дребни партии в Народното събрание на страната.

" Притеснително е, че изборите демонстрираха, че четвърт от популацията е напуснало, " сподели кандитатът на двете по-малки албански партии Река посредством представителя на предизборния си щаб. Според него за това приказва слабата интензивност на гласоподавателите.

Македонските институции споделят, че изборният ден е минал без проблеми. Генералният секретар на СДСМ разгласи малко след затваряне на урните, че в страната даже е имало " скандинавски " вид избори, почтени и без нарушавания.

 Гордана Силяновска Давкова
© Reuters

Гордана Силяновска Давкова

Изборни особености

Така на 5 май ще се реши дали Пендаровски или Силяновска ще е петият президент на Северна Македония. По два мандата са имали първият държавен глава Киро Глигоров и сегашният Георге Иванов, а по един - починалият в самолетна злополука Борис Трайковски и предшественикът на Заев отпред на СДСМ Бранко Цървенковски.

Конституцията (чл. 81) допуска балотаж, в случай че никой не е получил болшинство в размер не просто 50% от бюлетините, а 50 на 100 от записаните в изборния лист 1.8 млн. гласоподаватели.

При втория тур - 2 седмици след първия - има и друга сходна специфичност. Освен болшинство от гласовете спечелилият на балотажа би трябвало да разчита на най-малко 40 на 100 от записаните гласоподаватели или 723 253-ма души съгласно член 121, т. 3 от Изборния кодекс. Това подтикна македонски и западни анализатори (а и сп. " Икономист " ) да изразят паника от опцията опозицията да опита да призове за протест, в случай че везните в акцията се наклодят в интерес на Пендаровски, и по този начин вотът да стане недействителен.

 Кандидатът на Заев поведе на президентските избори в Северна Македония
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР