Стеснен е кръгът от заподозрени за смъртта на 7-годишната Дамла

...
Стеснен е кръгът от заподозрени за смъртта на 7-годишната Дамла
Коментари Харесай

Стягат примката около удушвача на Дамла

Стеснен е кръгът от обвинени за гибелта на 7-годишната Дамла в Момчилград. Майката на детето е арестувана за 72 часа, само че не с обвинявания за ликвидиране, а за това, че не е полагала задоволително грижи за дребната си дъщеричка и я оставяла нощем сама.

За откриване на кошмарното закононарушение в дребния родопски град, от София през вчерашния ден бяха командировани шефовете на отдел „ Убийства ” и на „ Криминална полиция ”. След още един оглед на мястото на престъплението, късно нощес стартира следствен опит с присъединяване на майката. Разкриването на кошмарния случай е въпрос на часове, споделиха осведомени с следствието.

Като писа „ Труд ”, трупът на момиченцето бе открит в неделя към 7,30 ч сутринта от 38-годишната му майка Садет Муса, която се върнала от нощна промяна. Главата на мъртвото дете била омотана с тиксо, само че не то е предизвикало задушаването му. Смята се, че килърът е притискал носа и устата на момиченцето.

Местни хора излязоха пред полицията на митинг с гледище казусът да бъде оголен до дни. Появиха се версии, че майката е удушила Дамла вечерта, преди да отиде на работа, а на сутринта е правила трагични подиуми. Въпреки, че точният час на гибелта още не е избран, през вчерашния ден основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че детето е било убито сутринта. (виж стр. 3). Не е изключено и зверството да е станало по време, когато майката е била на работа.

По тиксото са открити биологични следи. Те са изпратени в института по криминалистика за ДНК експертиза. Очакваше се резултатите да са подготвени за 48 часа – късно вечерта в сряда или най-късно в четвъртък сутринта. По лепенката също са открити отпечатъци, само че те изключват майката, защото тя е пипала главата на Дамла. Според криминалисти, в случай че причинителят бъде закован с ДНК разбор, това доказателство ще е стопроцентово, тъй като лепенката стои на ролка и е била развита единствено от ръката, която преди този момент е удушила детето.

Предстои експертиза на един преносим компютър и на няколко мобилни телефона на обвинените, по които да се засекат освен диалозите и текстовите известия посред им, а и маршрутите им от събота до сутринта в неделя. Тези експертиза може да отнеме към 48 часа.

Разследващите от три дни крият дали са разкрили у майката или различен непосредствен някакъв претекст, който да изясни зверството. Сред мъжете в Момчилград се приказва, че Садет може да е изневерила на мъжа си, който е на гурбет в Белгия, дребната Дамла да е научила за това и е убита, с цел да не разкрие тайната. Допуска се, че даже да не е килърът, майката може да е подтикнала някого да удуши детето. Близки и познати на фамилията са безапелационни, че това са гнусни клюки. Всички те познават Садет и мъжа й като обикновено семейство от кротки и работливи хора, които са отгледали огромния си наследник и дават благо и драго за дъщеричката си.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не става дума за инцидентно ликвидиране

„ Разбирам, че дефицитът на информация, до известна степен натрапен от следствената загадка, до известна степен натрапен от други условия – явно е една от повода за недоволството на хората. Основната причина, поради която сме тук, е да правим съгласуваност на дейностите по следствието “. Това съобщи през вчерашния ден основният прокурор Сотир Цацаров в Кърджали, където дойде с шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Двамата изслушаха криминалистите, работили до момента по мистериозния случай и разискаха с тях по-нататъшните стъпки в хода на следствието.

„ Точният час на гибелта на детето ще стане явен, когато бъде направена съдебно-медицинската експертиза. Смъртта е настъпила в утринните часове, ревизират се и се работи по всички версии. Тук не става дума за инцидентно ликвидиране, което е осъществено от инцидентно лице ”, сподели още Цацаров. Запитан кои може да са тези лица, той отговори:. „ Версиите стесняват доста мощно кръга “. На въпрос към този момент единствено майката ли е в този кръг, основният прокурор разясни: „ Не. Това, че нямаме други арестувани не значи, че няма други обвинени “.

„ Категорично е изключена версията убийството на детето да е осъществено от умопобъркан, който броди и е рисков за обществото ”, добави Сарафов.

Приятел на фамилията: Не имам вяра майката да е протегнала ръка, не е подобен човек

„Познавам родителите от доста години, може би от 30 години. Те са хубави хора, никой не би сторил нещо такова. Не сме виждали майката, откогато детето е умряло. Не имам вяра тя да е предизвикала нещо на детето си, не е подобен човек“. Това съобщи през вчерашния ден другар на фамилията, който взе участие в митинга пред полицията и през вчерашния ден. „В този град в никакъв случай не е имало такова нещо. Не сме наясно с нищо, не знаем коя е другата жена, която е арестувана ”, добави той.

„ Имам няколко недоволства против фамилията на детето. Живея на долния етаж под тях, имали сме проблеми с тракане, пране измежду нощ, шумове…. ”, описа Кольо Николов. Във съдбовната нощ обаче съседите нищо не са чули. Мъжът обаче избра да не дава отговор на въпроса дали позволява, че комшийката му може да е умъртвила детето.

„ Ако Садет го е направила, то значи тя не е с акъла си и би трябвало да бъде пратена в лудница. Не може естествена майка да си убие детето ”, пишеха поданици на Кърджали и Момчилград в мнения в обществените мрежи.

Във фейсбук – желаят гибел за килъра на детето

Жителите на Момчилград желаят връщане на смъртното наказване за килъра на 7-годишната Дамла. Повечето мнения във фейсбук са, че удушвачът би трябвало да получи по-тежка присъда от пожизнен затвор без право на подмяна
„ Смъртно наказване за протегналия ръка на дете! Мило детенце, не това заслужаваше, елементарни ни! “, написа Бахар Емин в групата на поданици на Момчилград.

„ Да го намерят и да се събират подписки за смъртното наказване “, поддържа я Бети Мустафа.

„ Това дете и Бог не съумя да спаси… Така, че не казвайте причинителят да бъде осъдена от Бог… Нека бъде осъден от хората, тъй като това зло го е направил един злобен човек… Ако ще го линчуват, пипвам първия аероплан и още на следващия ден съм там, с цел да го линчувам и аз… “, безапелационна е и Гюлай Мехмед.

Друг консуматор е написал: „ Никой няма право да лишава човешки живот, най към този момент детски. Този, който е протегнал ръка на това ангелче, самичък е подписал смъртната си присъда. “ Млада жена пък декларира, че в случай че още съществували средновековните закони, персонално би взела участие в умъртвяването на изверга. Много са и мненията, които не изключват килърът да е майката, само че съвсем толкоз са и невярващите на тази версия.

Жителите на Момчилград са 8000 по описи, само че действителният им брой е два пъти по-малък. Повечето от тях работят и живеят в Турция или в страни от Европейски Съюз. Затова и казусът има огромен отзив измежду наши сънародници в южната ни съседка. На доста профилни фотоси във фейсбук през вчерашния ден се повяваха жалейки за момиченцето.

Малката Дамла тръгнала в първи клас тази есен. В учебното заведение, й още през вчерашния ден влязоха психолози, с цел да беседват с връстниците й. „ Имаме назначени групи психолози, които пристигнаха в Момчилград, дойдоха и специалисти от обществени грижи “, изясни Севгюл Вели – заместител шеф на Основно учебно заведение „ Д-р Петър Берон “. Първокласничката е упражнявала и тенис на маса. Затова през днешния ден и на следващия ден психолози ще се срещнат и с децата, с които момиченцето е спортувало.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР