Степан Поляков: Говорейки лошо за България, македонците скачат върху себе си

...
Документалният филм Последно полувреме“ трябва да затвори всички полувремена между
Коментари Харесай

Документалният филм „Последно полувреме“ трябва да затвори всички полувремена между България и РС Македония. Това заяви в интервю за БГНЕС режисьорът, продуцент и писател Степан Поляков.

„Последно полувреме“ е разказ за фалшификацията на историята. Документалната лента разказва истинската история на футболния мач между „Левски“ и скопския „Македония“, който се е играл през март 1942 г. Мачът е спечелен с 3:0 от „сините“. Любопитна подробност е, че по онова време мачовете са започвали с нацистки поздрав, но единият от отборите отказва да направи това и остава с прилепени до тялото ръце.

Този морален подвиг в разгара на Втората световна война, когато нацистката машина е в апогея си, е извършен от играчите на „Левски“... Тази истина обаче е изопачена в съвременния македонски игрален филм „Трето полувреме“, в който българите са представени като нацистки изверги.

„Филмът ни се казва „Последно полувреме“, за да затвори всички полувремена между нас и РСМ. В него ние сме показали истински кадри. По онова време нашият клуб „Левски“ и нашият клуб „Скопие“ играят мач за вътрешното ни първенство, левскарите отказват да вдигнат ръка, а това правят момчетата от Македония. Вдигат ръка в нацистки поздрав в Берлин, Рим, Виена и дори в Лондон и само в София ръцете остават долу. България е чиста от фашизъм“, подчерта Степан Поляков.

Според него опитът на „Трето полувреме“ и на съвременните македонски политици да представят българите като фашисти и нацисти е нелеп. Той е категоричен, че трябва да се говори за хората, като играчите на Левски, които са рискували много, отказвайки да вдигнат ръка.

„Тези хора са в някакъв смисъл герои, които ние не разпознаваме днес, ние трябва да говорим за тези хора, а не за глупостите в Македония“, каза Степан Поляков.

Друга гавра в македонския филм е свързана с живота на треньора на „Скопие“, който е известният унгарски евреин Илеш Шпиц. Той е спасен от депортацията от председателя на футболния клуб Димитър Чкатров. Той е български революционер, деец на ВМРО и един от организаторите на Македонската патриотична организация, обединяваща македонските българи в САЩ и Канада. Чкатров е разстрелян от сърбо-македонските комунисти през 1945 г.

„Ние спасяваме Илеш Шпиц. Той трябва да има некролог, на който да е написано всичко, а този човек няма такъв некролог, бих искал някой път да се срещна с режисьора на „Трето полувреме“ и да го попитам как спи“, каза Поляков.

В момента се подготвя и версия на английски език на „Последно полувреме“. Диктор е един забележителен британски актьор – Тери Рандъл. Той е бил леко смутен, когато е трябвало да прочете редовете за фашистката партия във Великобритания, която е имало сериозни почитатели на Острова през 30-те години на миналия век. „Той прочете тези редове и не се превърна в национален предател. Желанието ни е да пуснем филма в чужбина и истината да се види в цял свят“, заяви Поляков.

Според него РС Македония в момента се блъска в стената.

„Македонците не разбират, че колкото по-лошо говорят за България, толкова повече скачат върху себе си. Имам приятели македонци, те не са това, което се говори в официалната пропаганда“, заяви режисьорът на „Последно полувреме“. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР