Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата Свети Архангели

...
Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата Свети Архангели
Коментари Харесай

Стенопис от ХІV век ще грейне в Бачковския манастир

Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата " Свети Архангели " в Бачковския манастир.

Той е открит преди към 7 години в църквата " Свети Архангели ", която е от ХІІ век, при проучвателна работа за друга реституция. Тогава се открива че под пластове от по-късно време от XIX век, е непокътната, въпреки и фрагментарно, стенна живопис от ХІV век.

Теодор Пеев секретар на Светата обитал споделя:

До прозоречната ниша от южната страна се откри един кръст, вид патриаршески кръст. Такъв е открит и на Асеновата цитадела и в костницата на манастира.Този кръст се слага от двете страни на стената на входната врата, тъй че, съществуването му на прозоречната ниша допуска, че в миналото тази ниша е била вход на църквата. Той е бил проучен и е открито, че има апотропейно значение със закодирани криптограми, които носят прикрито познание, и които занапред ще се изследват.

Запазено е и фрагментрано изображение, допуска се, на Иван Александър, единствено част от рамото и лакътя, който е изобразен, само че има и откъс от букви, които могат да се поясняват, че съдържат името Йоан, а украсата на дрехата на лакътя съвсем съответствува с украсата на дрехата на цар Йоан Александър от костницата на манастира. И защото той е ктитор на църквата през 14 век, разумно е името му да е на една от колоните в църквата.

Очаква се реставрацията, която е под управлението на проф. Григор Григоров да приключи до началото на следавщата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР