Стефанос Циципас успя да спечели снощи най-голямата титла в своята

...
Стефанос Циципас успя да спечели снощи най-голямата титла в своята
Коментари Харесай

Шампионът Циципас: Имах армия зад себе си, близо съм до титла и от Шлема

Стефанос Циципас съумя да завоюва нощес най-голямата купа в своята кариера, надигравайки с 6:7(6), 6:2, 7:6(4) Доминик Тийм на финала на заключителния шампионат на ATP в Лондон. Гръцкият тенисист стори това 12 месеца, откакто в края на 2018-та година завоюва младежкият заключителен шампионат, който се организира в Милано.

" Нямам визия по какъв начин играх толкоз добре във втория сет. Нямам концепция. Може би просто не мислех толкоз доста, което докара до положително показване и два пробива. Не му дадох доста варианти, беше отличен сет ", проучва представянето си във финала Циципас.

" Беше доста необичайно, за първи път играех с такива нерви на подобен огромен шампионат. Пробивах, само че не можех да задържа. Нещата се взеха решение в тайбрек и съм доста удовлетворен от страхотното си показване и борбата, която предоставих на корта ", добави той.

" Подкрепата от трибуните беше феноменална, имах цяла войска зад себе си. Те ми дадоха невероятна сила. Дадоха ми религия, че мога да реализира на корта нещата, които желая. Мотивираха ме. Просто ми дадоха доста и това е необикновено. Искам да благодаря на всеки един от почитателите, които пристигнаха да ме поддържат през днешния ден с гръцките знамена. Накараха ме да се усещам като вкъщи си ", сподели още Циципас, представен от tennis24.bg.

За четвърта поредна година купата от финалите на ATP отиде при състезател, който я печели за първи път. Циципас се причислява към Анди Мъри, Григор Димитров и Александър Зверев, които печелят трофея за първи път. За последно нещо сходно се беше случило в интервала 1988-1991 година, когато Борис Бекер, Стефан Едберг, Андре Агаси и Пийт Сампрас завоюваха купите за първи път. 

" Беше необикновено. Да държа този трофей е неповторимо... Този шампионат е необикновен, всички вие го направихте толкоз прочувствен. Никога не съм получавал такава поддръжка на такава фаза. Честно, дължа ви всичко. Атмосферата през цялата седмица беше невероятна ", продължи Циципас обръщението си към гръцките почитатели, които бяха изпълнили залата в Лондон. 

За първи път той идва в тази зала през ноември 2016-та година като подготвителен сътрудник на някои топ играчи, измежду които и Доминик Тийм. Запитан по отношение на това на конференцията, той разяснява: " Това е необикновено. Точно си спомних. Първата ми среща беше точно с Доминик като негов спаринг сътрудник. Бях №1 при юношите и получих покана да бъда спаринг сътрудник за финалите. Мисля, че за първи път излязох на корта точно против него. Невероятно, нали? А в този момент сме на край. Страхотно, фантастично. Имам невероятна доза почит към него за това, което е постигнал през годините ", разяснява Стефанос.

Относно бъдещето си, той съобщи: " Чувствам, че играта ми се усъвършенства непрестанно с вреето. Вярвам, че съм покрай това бъда първенец от Големия шлем. Знам, че това са доста мощни думи, само че в действителност усещам, че числя се на таци сцена. Играя против най-хубавите в света и поради напъните и работата, които влагам всеки ден, заслужавах подобен процес на събитията ".

" Иска ми се да можех да предвидя бъдещето. Но не мога. Не можех да предвидя, че при започване на сецона ще бъде на полуфинал на Australian Open. Мислех, че ще се случи по-късно, само че пристигна ненадейно за мен. Работата е там, че в случай че аз си кажа - би трябвало да печеля купа от Големия шлем в този момент - просто не работи по този метод. Рафа го е казвал преди - аз не играя, с цел да печеля шампионата. Аз играя, с цел да печеля всеки идващ мач, за който излизам на корта. Ето по този начин работи. Не желая да виждам прекомерно напред в бъдещето, тъй като не постоянно нещата ще се наредят както си ги представяш ", приключи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР