Стефанос Циципас спечели най-значимата титла в кариерата си на професионален

...
Стефанос Циципас спечели най-значимата титла в кариерата си на професионален
Коментари Харесай

Циципас вече се вижда като шампион в Големия шлем

Стефанос Циципас завоюва най-значимата купа в кариерата си на професионален тенисист. Само година откакто завоюва заключителния шампионат на " Следващото потомство " в Милано, 21-годишният грък победи като първенец във Финалите на АТР в Лондон. На финала в зала " О2 Арина " международният №6 съкруши №5 Доминик Тим (Ав) с 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4) и се трансформира в най-младия притежател на трофея след 20-годишния Лейтън Хюит през 2001 година в Сидни.

" Първо, за мен беше голямо неспокойствие, че въобще съм част от тази конкуренция. Това е огромно достижение за мен - разяснява Циципас. - А това, че в този момент съм първенец, не знам по какъв начин да го обясня. Честно, не усещам нищо, тъй като у мен бушуват прекомерно доста страсти. Спомням си по какъв начин гледах този шампионат по малкия екран и си мислех: " О, тези момчета са имали ненормална година, с цел да играят там ". Ето че в този момент съм в позицията да бъда първенец и това е прелестно. "

Това е четвърта поредна година, в която купата от шампионата на най-хубавите осем през годината се печели от дебютант във финалния мач. Другите трима бяха Анди Мъри (2016), Григор Димитров (2017) и Александър Зверев (2018). Предишната такава поредност датира отпреди съвсем три десетилетия, когато първенци поредно са Борис Бекер (1988), Стефан Едберг (1989), Андре Агаси (1990) и Пийт Сампрас (1991).

" Усещам, че играта ми се усъвършенства с времето, и имам вяра, че в действителност съм близо да бъда коронован като първенец в Големия шлем - добави Стефанос. - Знам, че изказвам мощни думи, само че в действителност усещам, че мястото ми е там. Състезавам се против едни от най-хубавите тенисисти в света, а работата и напъните, които поставям всеки ден, заслужават такава компенсация. "

Освен купа Циципас заслужи и $2 656 000 от наградния фонд и 1300 т. за ранглистата на АТР, с които се приближи единствено на 400 т. от Топ 5.

" Ще ми се да можех да планувам бъдещето, само че не мога. Мислите ли, че можех да предвидя, че тази година ще играя полуфинал на Australian Open? Не, несъмнено смятах, че това ще стане на по-късен стадий - призна гъркът. - Работата е там, че в случай че имам настройка безусловно да печеля този шампионат тъкмо в този момент, това няма да сработи. Рафа го е казвал в предишното: " Не играя, с цел да спечелвам шампионата. Играя, с цел да спечелвам всеки мач, в който вземам участие ". Това е и моето мото. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР