Стефанос Циципас се завърна в Монте Карло с една цел

...
Стефанос Циципас се завърна в Монте Карло с една цел
Коментари Харесай

Циципас: Играта на клей е много тактическа и това ми харесва


Стефанос Циципас се завърна в Монте Карло с една цел – да загърби неприятните преживявания от Индиън Уелс и Маями и още веднъж да покаже добра игра в сезона на клей. Гръцкият тенисист лекуваше контузия в рамото и не бе надалеч от най-хубавата си форма по време на „ Слънчевия дубъл “, само че Сега обаче международният №3 е безапелационен, че се усеща доста по-добре и е подготвен да преследва своята трета поредна купа на Мастърс шампионата в Княжеството.

„ За мен е същинско наслаждение още веднъж да играя на клей. Това е един от най-вълнуващите интервали от годината и е прелестно, че за мен той ще стартира в обичаното ми място – Монте Карло “ – сподели Циципас на конференцията преди началото на шампионата.

„ Разбира се, задачата ми е да печеля трета поредна купа тук, само че няма да си разреша да бъда захласнат от тази мисъл. Чувствам се обновен и отпочинал и се веселя, че още веднъж пристигна моментът да играем на клей “ – добави първата ракета на Гърция.

Циципас отпадна още във втори кръг в Индиън Уелс, а по-късно на осминафинал в Маями, само че е убеден, че в Монте Карло, където живее от години, обстановката ще е доста по-различна. Статистиката също е на страната на гърка – досега той е спечелил 12 от общо 14-те си мача на Rolex Monte Carlo Masters.

„ Чудесно е, че към този момент съм печелил два пъти този шампионат. Винаги ми е харесвало да играя тук, а локалната аудитория ме кара да се усещам доста удобно. Феновете в Монако постоянно са ми оказвали голяма поддръжка, както и тези в Италия и Франция. Трябва да загатна и множеството гръцки почитатели, които идват да ме гледат по целия свят. В Монте Карло също има доста гръцки емигранти и познавам множеството от тях. Наистина се усещам като вкъщи си тук. Пазя прелестни мемоари от последните два шампионата и се надявам тази година да основа нови “ 0 сподели още международният №3.

Циципас е измежду най-хубавите играчи на клей в Тура през последните години, като четири от общо десетте му ATP трофеи бяха извоювани точно на тази настилка – в Монте Карло (2021 и 2022), Лион (2021) и Ещорил (2019), а първият му край на Големия шлем бе Ролан Гарос 2021.

„ Много ми харесват тактиката и аналитичността, които съпътстват играта на клей. Тези мачове са доста по-сложни, в сравнение с хората мислят. В тях има доста тактика. На клей никой не чака от теб да пласираш зрелищни уинъри. Трябва да бъдеш доста толерантен, защото разиграванията са по-дълги, а също така грешките – както провокираните, по този начин и непредизвиканите, са повече. В мачовете на клей задачата е не да пласираш уинър, а да бъдеш толерантен и да успееш да си отвориш пространство в корта “ – приключи роденият в Атина тенисист.

Циципас е подложен под №2 и ще стартира непосредствено от втори кръг, където чака спечелилия от мача сред Бенжамен Бонзи и Бернабе Сапата Мирайес.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР