Стефан Янев увери, че всички структури, които се занимават с

...
Стефан Янев увери, че всички структури, които се занимават с
Коментари Харесай

Янев обясни какви решения са взели във връзка с нашествието на мигранти

Стефан Янев увери, че всички структури, които се занимават с пазенето на границата, работят интензивно и имат подготвеност да посрещнат всевъзможни нападения. Думите на премиера идват след незабавна среща на Съвета по сигурността.

"Предстоят спомагателни дейности, едно от които е следното - подготвяме предложение за решение на Министерски съвет, тъй че тази смесена отговорност във връзка с оградата, да премине извяло в ръцете на Министерство на вътрешните работи, респективно ГДГП ", сподели той.

"Те ще се грижат за защитата, поддръжката и съпътстващата инфраструктура, както и за системите за наблюдаване. Така това ще е централизирано ", съобщи Янев.

"Допълнително говорихме за нуждата за създаване на спомагателна и техническа инфраструктура ", сподели министър председателят.

По думите му другата седмица ще се сътвори Секретариат, който ще действа в границите на Министерски съвет.

"Числеността и отговорностите му са авансово избрани. В разпореждане на Министерски съвет сътворяваме механизъм за краткотрайно командироване на експерти от Министерство на вътрешните работи и службите на сигурност, с цел да извършват тези отговорности на Съвета по сигурността. От идната година ще се назначат експерти и този Съвет ще действа пълноценно ", даде обещание Янев.

"Приехме вътрешни правила за образуване и осъществяване на съвещанията на Съвета по сигурността. Окончателният вид беше разискван и признат през днешния ден. Пак споделям, активността във връзка с осъществяването на този закон, е към този момент добре проведена ", съобщи служебният министър председател.

Той направи ангажимента, че без значение от взетите решения има въпроси и тематики, които са в дневния ред на обществото и за които би трябвало да се мисли авансово.

"Една от тези тематики е цялото отношение на страната ни към Република Северна Македония и развиването на политическия развой там. Трябва да търсим бъдещи решения в полза на народите на двете страни. Без да излизаме от рамката, която е призната от българския парламент, ние предлагаме да обсъдим още веднъж политиката на страната ни и да търсим практични решения, които да дадат тези насочни точки в политиката ни, тъй че да сме разбрани от Европейски Съюз, да имаме устойчиви послания, които са от народен интерес ", сподели той.

По думите му има лек спад на бежанския напън. "Трудно е да се каже какъв е профилът на мигрантите. Някои от тези хора се показват под непозната народност, изключително при липса на документи ", изясни той.

В брифинга на Янев се включи и вътрешният министър Бойко Рашков:

Към 5-и септември - индикаторите са почти четирикратно по-ниски спрямо тези от рецесията през 2015 година. В съпоставяне с 2020 година имаме шесткратно по-високи такива. Прилагаме задоволително старания за задържането на чужденци, които вършат опити да минат през границата ни ", увери служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР