Стефан Ветев Ватев е български лекар, първият български професор по

...
Стефан Ветев Ватев е български лекар, първият български професор по
Коментари Харесай

Роден е Стефан Ватев, български педиатър и антрополог

Стефан Ветев Ватев е български доктор, първият български професор по педиатрия, антрополог, събирач на фолклор, постоянен член (академик) на Българска академия на науките от 1898 година
Стефан Ватев е роден на 6 февруари 1866 година в Ловеч. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия (1882). Работи като преподавател в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски заболявания в Берлин. Работи като доктор в Ловеч и Силистра. От 1914 година живее в къща на днешната улица „ Кузман Шапкарев “ №1 (София), издигната по план на проектант Никола Лазаров.
Назначен за началник на Детското поделение в Александровската болница в София-първото в България (1905). Лекарите Ст. Ватев, М. Русев и П. Ораховац имат особени заслуги за откриването на Медицинския университет в София, най-старата институция за висше здравно обучение в България, учреден с указ на цар Фердинанд през 1917 година като Факултет по медицина към Софийския университет. Те приготвят болничните отделения на Александровската болница за потребностите на бъдещите клиники на факултета и провеждат образованието на преподавателски фрагменти. По самодейност на Ватев, Киров и Павлович през 1918 година стартира градеж на нова постройка на Александровската болница, приключена през 1926 година Там е построена детска консултация през 1924 година, която е първата здравно-съвещателна станция за майки и деца, където Стефан Ватев на публични начала дава препоръки за развъждането и храненето на децата.
Директор на Дирекцията за запазване на публичното здраве при Министерство на вътрешните работи (1908-1911). Две години е ръководител на Върховния медицински съвет. По време на войните (1912-1918) е основен контрольор на Доброволническата санитарна работа и сдружението „ Червен кръст “ при Главната квартира на Действащата войска и завеждащ IV-та локална военна болница в София.
Преподавател във Висшето учебно заведение по правосъдна медицина и детски заболявания (1899-1936). Хоноруван доцент (1889), постоянен доцент (1921), ексклузивен професор (1923) и постоянен професор (1927). Декан на Медицинския факултет на Софийския университет (1927-1928). Действителен член на Българското книжовно сдружение (БАН) от 1898 година Деловодител (1898), секретар (1900-1901) и ръководител (1923-1924, 1930-1931) на природо-математическия клон на Българска академия на науките.
Стефан Ватев е член на Антропологическото сдружение в Париж, Берлинското сдружение за антропология, етнология и праистория, Германското сдружение по педиатрия и други Събира над 400 национални песни, оповестени в „ Периодическо списание “. Участва постоянно в интернационалните конгреси по медицина в чужбина. Един от създателите на Българския лекарски съюз (1901) и Ловчанското културно-благотворително сдружение в София. Председател на научния комитет за подготовка и издаване на алманах „ Ловеч и Ловчанско “. Председател на Ловчанското читалище „ Наука “ и един от създателите на музея към него. Улица в Ловеч носи неговото име.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР