Стефан Турийски е управител на компанията от самото й създаване

...
Стефан Турийски е управител на компанията от самото й създаване
Коментари Харесай

Ендоскопската работилница на Европа

Стефан Турийски е шеф на компанията от самото й основаване и е оптимист за бъдещето

© Михаил Ванчев Визитка

Компания: " Пентакс медикъл България "
Създадена: 2012 година
Акционер: Hoya Corporation
Управител: Стефан Турийски
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Пентакс медикъл България " влага 8 млн. лева в уголемение на производството си

Ръководството чака доста покачване на приходите през тази година
22 окт 2018
По прецизността ще ги познаете

Pentax Medical може да изнесе огромните поправки на ендоскопи за Европа в България
24 юни 2013
През оптиката на вложителя

Или по какъв начин и за какво Pentax избра Пловдив за новата си ремонтна база на здравна техника
1 юни 2012 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Когато 100 и двадесетте техници и експерти на " Пентакс медикъл България " влизат в работното хале, цялостно с микроскопи, увеличителни лещи и японски принадлежности, те се приготвят като за интервенция – чисти работни облекла, специфични ръкавици, от време на време даже маски за лицето. Причината за тази клинична непорочност е обвързвана с работата тук. Всеки ден в пловдивския цех на компанията се ремонтират медицински ендоскопи – общо 13 703 през 2017 година, което е и повода всеки чиновник да пази себе си от евентуалните болести, криещи се в един развален ендоскоп, пристигнал на ремонт напряко от хирургичната маса. Той би трябвало да пази и частите на поправяния уред от замърсяване, тъй като подобен е японският стандарт на производителя. За седем години от основаването на " Пентакс медикъл България " компанията реализира освен стандартите на японското качество на работа, само че и надминава по продуктивност всички европейски представителства.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. В началото бяха 3 млн. евро

Всичко стартира с инвестиция за 3 милиона евро през 2012 година, когато е отворен българският бизнес, който се ръководи от на HOYA Holdings, който пък е благосъстоятелност на HOYA Corporation – Япония, компания с над 36 000 чиновници по света, чиито акции са котирани на борсата в Токио. " В този смисъл ние сме японски артикул ", споделя Стефан Турийски, който е шеф на " Пентакс медикъл България " от основаването й тук.

Причината да бъде основано дружество за ремонт на медицински ендоскопи с марката " Пентакс " точно в Пловдив е поради най-хубаво съответствие цена/качество на работната мощ, което открива тук проучващият екип на немското отделение на " Пентакс " в Хамбург. Инвестицията е в акуратен ремонт на постройката чартърен, както и за многото профилирани принадлежности, които всеки чиновник би трябвало да има наложително на работното си място. " Значителна част от инвестицията отиде за образованието на хората. Първите 30 - 40 служащи, които наехме, бяха обучавани по 1 месец в Хамбург. Тогава тук нямаше кой да ги образова ", спомня си Турийски.

През май 2012 година в Пловдив са ремонтирани първите 3 ендоскопа. Компанията поправя няколко вида – гастроендоскопи, колоноскопи, бронхоскопи, дуоденоскопи, УНГ-скопи, ултразвукови ендоскопи, цистоскопи. Най-масовите поправки, които се вършат, са на гастроскопи и на колоноскопи. Те са огромни и по-лесно се ремонтират. Докато по-малките изискват повече умелост, точност и умения от служащия.

" Болният " апарат идва в България със аероплан. Наш експерт прави разбор и оценка на повредата – така наречен входяща ревизия. Тогава изпращаме оферта на клиента и след утвърждение започваме ремонт ", изяснява Снежина Дончева, финансов управител на компанията. В цената на ремонта са включени трудът на експертите, който приблизително е към 250 евро, плюс замяна на аварийни елементи, които приблизително костват 2500 евро и са единствено истински и идват от Япония.

През 2012 година в българското дружество са ремонтирани 651 гастроскопа. През идната – 3673 ендоскопа, и нарастват непрекъснато, като единствено за две тримесечия през 2018 година са поправени близо 14 000 уреда – толкоз, колкото през цялата предходна година.

" Проект удвояване "

" Проект удвояване " на " Пентакс медикъл България " е в основата на европейското преустрояване на HOYA Corporation, което визира българското дружество. През 2015 година в компанията майка за Европа в Хамбург идва нов президент – Райнер Буркард. " В първата година, когато се огледа в новата си работа, той ни гласоподава огромно доверие с " Проект удвояване ", споделя Стефан Турийски. На процедура най-голямата работилница за ремонт на медицински ендоскопи се реалокира от Хамбург в Пловдив. Там остават единствено трима експерти по ремонтите, а пловдивският екип нараства от 60 на 120 души.

Общата стойност на " Проект удвояване " е 8 млн. лева Сградата е " удължена " двойно, а скоро работната повърхност нараства от 1500 квадратни метра на 3000 квадратни метра. Значителна част от инвестицията е за преместването на главния склад на компанията от Хамбург в Пловдив. Общо това коства 6.5 млн. лв. – включително постройката чартърен плюс аварийните елементи, които българската компания изкупува от Хамбург. " Тази инвестиция отчасти финансирахме с вътрешен заем от HOYA Holdings, не употребяваме външни заеми. Получихме сумата през април 2017 година, а през юни 2018 година изплатихме заема дружно с лихвите. На 15 ноември тази година " Проект удвояване " ще е завършил ", съобщи Стефан Турийски.

Удвояването на бизнеса на " Пентакс медикъл България " ЕООД стартира от април 2017 година не със здания, машини и уреди, а с удвояване на екипа. През април 2017 година в компанията са заети 63 души. До декември личният състав към този момент е от 123 души. Следващата крачка е да обучат новите си служащи. Обикновено първите 6-7 месеца след образованието те работят постепенно, случва се да чупят елементи от ендоскопа и това въздейства върху цената на ремонтите. " Истината е, че с цел да запазим при нас нови 60 служащи, ние трябваше да наемем 100 души.

Четиридесет от новите служащи напуснаха – на някои не им хареса работата, други бяха привлечени от многото нови компании в Пловдив, трети просто не бяха подобаващи за нашата работа ", разяснява Турийски. Компанията, която той ръководи обаче, натрупва забележителен опит в подбора на чиновници. Вече имат и личен корпоративен тест за техническа умелост и просветеност. Той е елементарен, само че ефикасен. Нарекли го " Гледай и повтори ". Вкарват новия претендент в работилницата, демонстрират му елементарни механически интервенции и той би трябвало да ги повтори. Детайлите за ендоскопите са доста дребни и не всеки, даже механически образован, човек харесва да работи с такива елементи. Около 75% от служащите са мъже, а 25% са дами, само че те непрекъснато се усилват. " Работниците, които са приключили професионални гимназии, нормално са по-добри. Но и всички други се усъвършенстват, просто им би трябвало малко повече време. Наемаме всевъзможни сръчни хора и си ги образоваме ", споделя Стефан Турийски.

Рискове на растежа

При реализацията на " Проект удвояване " мениджърският екип е анализирал и рисковете от внезапното разширение на бизнеса в Пловдив. На процедура компанията не е обвързвана непосредствено с външните пазари и външни опасности не въздействат значително върху бизнеса. " Разбира се, огромни промени на международните пазари няма метод да не повлияят и на нас. Но може би това ще стане с малко забавяне.

Така че рискът ни е най-много в човешките запаси, тъй като динамичното развиване на промишлеността в Пловдив допуска мощна динамичност и на пазара на труда ", споделя Снежина Дончева. Заплащането, настояват от компанията, е много по-високо от междинното за Пловдивска област. Условия на труд, ведомствен превоз, обществени придобивки – все неща, които не всички компании могат да си разрешат. И най-ценното – японско почитание към всеки човек, работещ тук.

" Правилата в България са същите, каквито са в Япония и в Европа. Защото са правила на HOYA Corporation. Това са правила за етично държание, за работа. Имаме гореща линия, на която всеки чиновник може да се обади, с цел да подаде сигнал за нещо, което смята, че не е редно. Ние един път сме били проверявани. Дойдоха двама инспектори японци. Всички в компанията тук знаят, че имат закрилата на огромната корпорация от Япония. Принципът е: с цел да работят хората добре, би трябвало компанията да се отнася към тях като към свои хора. Работим по японския модел – от изискванията на труд до бранене на персоналното достолепие на всеки човек ", показва Стефан Турийски.

От тук накъде

Разширяването на активността се отразява и на финансовите резултати, а упованията са още по-оптимистични. Турийски съобщи, че възнамерява тази година облагата да се увеличи до 12.7 млн. лева при покачване на приходите до 45.5 млн. лева Освен това шефът на българското сдружение не крие идната упоритост на българския екип – да стартира сглобяването на японски ендоскопи в Пловдив и че се проучва и такава опция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР