Стефан ТашевПомните ли текстът Парола Бат Рамадан каза“ на сайта

...
Стефан ТашевПомните ли текстът Парола Бат Рамадан каза“ на сайта
Коментари Харесай

Далаверата „Община Минерални бани“-съветници гласуват продажба на имоти на себе си и на сина на кмета

Стефан Ташев

Помните ли текстът „ Парола „ Бат Рамадан сподели “ на уеб страницата от 2019 година? Едва ли. Тогава Breaking.bg разказа част от далаверите в китната община Минерални бани, Хасковско. В нея бе посочено по какъв начин кметът от Движение за права и свободи Мюмюн Искендер, каращ трети мандат,  реално е изкупил общината, а всички негови дейности се.

Оказа се, че фамилията на Искендер е купило над 82 парцела, всички общинска благосъстоятелност, в това число и два по 950 кв. метра, които кметът подарява на сина и щерка си. И на които са издигнати къщи за посетители, по-точно хотели, близнаци. При абсурда „ Къщи за тъщи “ кметът Искендер имаше неприятна среща с страната, само че нищо повече не се чу по въпроса.

До намесата на Сметната палата. Държавните инспектори са и сега в община Минерални бани и проверката им демонстрира купища далавери с общинска благосъстоятелност, шуробаджанащина и искрено нарушение на всевъзможни закони от кмета и подкрепящите го общински съветници от Движение за права и свободи.

Одиторите от Сметната палата откриват, че всички действия по даване на всички парцели на територията на общината в това число и на кметствата е осъществявана от кмета на Минерални бани. И никой различен.

Какво се случва в действителност? През август 2018 година самостоятелен оценител изготвя пазарна оценка на неподвижен парцел в село Боян Ботево- период на годност 6 месеца. Пазарната оценка на парцела е 48 000 лв., без Данък добавена стойност., която е по-висока от данъчната оценка-11 964 лв..

С решение на общинския съвет е избрана пазарна цена на парцела в размер на 30 000 лв. с мотив…такава цена е доста висока за село Боян Ботево. Решението е взето с 10 за и 1 въздържал се. Съветът дава пълномощия на кмета да продаде парцела за 30 000 лв., което става след извършен търг. Това е в нарушаване на наредбите на Наредбата за общинска благосъстоятелност, в която не е планувано понижаване на цената, избрана от самостоятелен оценител. Констатираното от инспекторите нарушаване обаче е единствено върхът на айсберга.
Списъкът с парцелите на семейство Искендер е няколко тома.
„ Съгласно член 37, ал.1 от Наредбата за общинската благосъстоятелност продажба на имоти- частна общинска благосъстоятелност се прави след решение на общинския съвет от кмета на общината посредством обществен търг или обществено оповестен конкурс. На 15 юли 2016 година общинският съвет в Минерални бани взема решение за преустановяване на съсобственост по реда на чл.36, ал.1 от Закона за общинската собственост-ЗОС за четири парцела. С решения на ОБС са признати пазарни цени на частта на общината от тези парцели и е предоставено на кмета да издаде заповеди и подписа контракти за преустановяване на съсобственост. Съвсем инцидентно се оказва, че и за четирите парцела кметът Мюмюн Искендер подписва договори…..със сина си Али Мюмюн Али. Тоест общината продава дяловете си в парцелите в Минерални бани на сина на кмета. Първият парцел е за 15 кв. метра общинска благосъстоятелност към 502 кв. метра, вторият за 28 кв. метра общинска благосъстоятелност към 428 кв. метра, третият за 63 кв. метра към 1400 кв. метра, а четвъртият за 9 кв. метра от 1207 кв. метра. Това установяват инспекторите от Сметната палата.
Хотелът (хотелите ) на наследниците на кмета.
И че има хем нарушаване на закона, хем на цялостен спор на ползи. Нещо повече и четирите елементи от парцелите, които общината продава на сина на кмета Искендер са на едно и също място-кв.56 от проекта на Минерални бани-УПИ-14,15,16 и 17.

Кметът толкоз бърза да даде парцелите на сина си, че продължава да нарушава наредби и закони като подписва договорите с него даже без заповедите му да се влезнали в действие. За три от въпросните четири парцела, които получава Али Мюмюн Али, кметът го уведомява на 5 август 2016 година, договорът за продажбата е подписан на 8 август, само че заповедта на кмета е влезнала в действие на…..22 август 2016 година, установяват инспекторите. За четвъртата договорка правилото на далаверата е същият, само че става на 10 октомври 2016 година, когато е подписан договорът на Мюмюн Искендер със сина му Али Мюмюн Али, а заповедта на кмета е влезнала в действие на 26 октомври. Сметната палата ревизира още 6 покупко-продажби за преустановяване на съсобственост върху парцел посредством продажба на частта на общината и всичките шест са по схемата със сина на кмета. Тоест са противозаконни, тъй като не е изминал срокът за тяхното оборване по чл.84, ал.1 и член 149, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс, а са изпълнени преди този момент, като договорите са подписани незаконосъобразно, установяват от Сметната палата.

Посочените престъпления ненапълно илюстрират от кое място фамилията на кмета Искендер се е сдобило с толкоз доста парцели.  Но това не е всичко. Защо общинският съвет си затваря очите за явните безобразия на кмета Искендер? Ами ето за какво.

„ Съгласно Наредбата за общинска благосъстоятелност продажбата на имоти-частна общинска благосъстоятелност се прави след решение на Общинския съвет от кмета на общината посредством обществен търг или обществено оповестен конкурс. Въз основа на протокола на комисията от извършения търг, кметът на общината издава заповед и подписва контракт. При осъществената инспекция е открито:

С Решение №148 от 4 април 2016 година на общинския съвет е взето решение за продажба на парцели частна общинска благосъстоятелност, посредством обществен търг с очевидно наддаване или обществено оповестен конкурс. След извършен търг с очевидно наддаване на 27.04.2016 година е подписан контракт за продажба на УПИ-34 кв. 24, Минерални бани с повърхност 1198 кв. метра. Купувач на парцела е МК „ Стройконсулт “ ЕООД, с шеф Б.А.Д., брачна половинка на Р.Х.Д. общински консултант в Минерални бани, мандат 2015-2019 година. Същият е участвал на съвещанието на общинския съвет на 4 април 2016 година и е дал своя вот „ ЗА “ приемането на продажбата. То пък оставаше да е дал своя вот и срещу. Говорим единствено за общински съветници от Движение за права и свободи, които са 99% от общинския съвет в Минерални бани.

Същият ден общинският консултант Р.Х.Д. гласоподава „ ЗА “ още една договорка с покупка на парцел от компанията на жена му, за 1260 кв. метра парцел.

На 15 юли същата година ОБС-Минерални бани гласоподава за продажба на парцел в село Брястово с повърхност 1125 декара. Купувач е Б.А.А, наследник на общинския консултант от Движение за права и свободи А.Ю.А. Съветникът е в залата и гласоподава „ ЗА “.  През август 2016 година общинският съвет приема три подписани от кмета контракта за продажба на общински парцели в село Брястово. Купувач е компания Едноличен търговец “Гарант-Т. Костадинов-П. Петров с представител П.Т.П, общински консултант, който е в залата и гласоподава „ ЗА “ договорката. На същата дата, 19 август 2016 година, ОБС, общинският съвет утвърждава и различен контракт за продажба на земя с търг. Купувач е М.Р.Х, щерка на Р.Х.Д., общински консултант в Минерални бани, който несъмнено гласоподава „ ЗА “-.  Пак на същата сесия на ОБС-Минерални бани се гласоподава продажба на парцел след търг отново в село Брястово. Купувач е М.Ф.Ш., наследник на Ф.С.Ш. старши специалист общинска благосъстоятелност!?!! и общинска администрация в Минерални бани. НЕЩО ПОВЕЧЕ!!! Експертът е бил член на комисията за осъществяване на търга за този парцел, макар,че си е направил самоотвод при отваряне на офертите е взел участие в подготовката и провеждането на търга.

Политиката на продажба на общински парцели на синове, дъщери и родственици на общински съветници и служители от администрацията на кмета Искендер продължава сполучливо и през 2018 година.  На 3 май същата година общинският съвет позволява договорка с общински парцел от 1000 кв. метра в село Боян Ботево. Купувач е синът на сестрата на общински консултант от Движение за права и свободи. Той участва на съвещанието и гласоподава „ ЗА “.

През април  2021 година съветът утвърждава следващата продажба на парцел от 425 кв.метра на общината в село Татарево. Купувачът е общински консултант от Движение за права и свободи, който несъмнено участва в залата и гласоподава „ За “. Същото се повтаря и през май м.г., отново парцел на общината в Боян Ботево е платен от общински консултант от Движение за права и свободи, който гласоподава „ ЗА “.

Тези безобразия са открити от инспекторите на Сметната палата. Но не са единствено те. От 42 тествани сделки  за продажба на имоти-общинска благосъстоятелност посредством търг, 37 се оказват противозаконни, тъй като са подписани контракти от кмета, само че не е изминал срокът за тяхното оборване. Нарушено е правото на участниците в търга да оспорват административния акт и същият акт не е влезнал в действие, пишат инспекторите от Сметната палата. Те се натъкват на пет покупко-продажби, през 2018 и 2019 г, с подписани контракти от името на общината за преустановяване на съсобственост на общината, посредством продажба на нейната част. Те са подписани от зам.-кмета на Минерални бани, който сякаш замествал Искендер. Ноооо…заповед за заменяне кметът не е издал. Както се вижда от откритите закононарушения  в община Минерални бани законът е врата в полето. Одитният отчет на Сметната палата е връчен на кмета Искендер на 25 юли 2022 година. Чакаме следствията.

 

 

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР