Стефан Сабрутев е роден през 1970 г. в Смолян. Има

...
Стефан Сабрутев е роден през 1970 г. в Смолян. Има
Коментари Харесай

Стефан Сабрутев: Смолян ще се превърне в Национален център на здравето

Стефан Сабрутев е роден през 1970 година в Смолян. Има висше обучение - " Екология и запазване на околната среда ". Женен, с двама сина. От 20 години има личен бизнес в областта на търговията със строителни материали и дървопреработването. Два мандата общински консултант в Смолян.

- Господин Сабрутев, за повторно, с поддръжката на Българска социалистическа партия, се кандидатирате за кмет на Смолян. Какво ви кара да вярвате, че ще спечелите?

- Като общински консултант постоянно съм отстоявал мнението на съгражданите си и съм се борил за решение на проблемите на общината. През последните 4 години сегашната власт продължи да харчи общински пари без цел и посока, продължи непозволените си дейности с публичните поръчки и пропусна доста основни благоприятни условия за Смолян. Вторият мандат на ГЕРБ се отрази тежко на общината ни. Влизам още веднъж в конкуренцията за кмет, тъй като желая да трансформира модела на ръководство, който да е изцяло транспарантен и наличен за съгражданите ни.

- Защо сте подобаващия претендент на левицата?

- С екипа ми изградихме ясна визия за бъдещето на община Смолян за най-малко 10 години напред във времето във всички сфери - стопанска система, благоустрояване, финанси, обществена активност и опазване на здравето, просвета и спорт. Който ме познава и е работил с мен, знае, че съм човек, който твърдо отстоява позицията си и не се отхвърля, до момента в който не извърши думата си. Да поемеш отговорността за бъдещето на толкоз доста хора е извънредно сериозна стъпка, само че аз се усещам квалифициран - потвърдил съм го във всичките години с работата си като общински консултант.

- Какво допринесохте за града като общински консултант?

- Никога не съм дал своя вот и работил от персонални ползи. Сегашният ръководещ господин Мелемов още при започване на първия си мандат, преди 8 години, бе подготвил докладна, с която да закрие локалния фолкорен отбор " Родопа ". Нашата група от съветници се възпротиви, надигна се и публично неодобрение, и процесът бе преустановен. Всички претенденти за общински съветници от Българска социалистическа партия единомислещо взехме решение, че тези от нас, които бъдат определени, ще даряваме възнагражденията си във фонд за битка с демографската рецесия. Парите ще бъдат предоставени за инвитро процедури, стипендии за учащи се, помощи за хората в потребност. Обезлюдяването е най-сериозният проблем. Защото и пътища да вършим, и планове да развиваме, нужни са хора, с цел да съживим още веднъж община Смолян.

- Като частен бизнесмен взели участие ли сте в публични поръчки?

- Ангажирани сме по публични поръчки в цялата страна, само че откогато съм общински консултант не вземам участие в поръчки на община Смолян. Правил съм го, когато не съм бил на тази служба. Фирмата, която ръководя, е най-голямата за търговия със строителни материали в региона. В нея работят към 60 души и сме фактор на този пазар. За да не ме обвинят в спор на ползи, при кандидатурата ми преди 4 години след един по-остро заден въпрос, приложих информация за комерсиалните ми връзки в община Смолян за последните 10 години. Готов съм и в този момент да го направя. Освен, че в никакъв случай не съм злоупотребил с общински финансови запаси, съм един от най-големите непрекъснати донори, в това число и на кметства в общината, оставени без никакви средства от властта. Съдействал съм на разнообразни институции, храмови настоятелства, пенсионерски клубове, на всеки нуждаещ се.

- Кои са целите в управническата ви стратегия, изхождайки от проблемите на Смолян?

- Най-критично е финансовото състояние на общината - сметките й са блокирани, водят се каузи против нея, които най-вероятно ще загуби. Наложени са й десетки наказания от Министерство на регионалното развитие по европрограми за над 500 000 лева С екипа ми ще продължим да поддържаме добър разговор сред общината и локалния бизнес. Стратегия за основаване на биоземеделие на чисти и екологични локални артикули, основаването на марка " Произведено в Смолян ", както и дейна реклама и разпространение на родния край като целогодишна туристическа дестинация, са част от програмата ни. Ще създадем общинска компания за комунални услуги, разчистване и озеленяване, а за образа на Смолян, взаимно с локалната камара на архитектите и тази на инженерите, предизвикваме да бъде построен нов архитектурен код, основан по отношение на спецификата на града, кварталите и селата. Ще търсим стратегически вложители, а общината ще кандидатства по планове за възстановяване на инфраструктурната среда в цялата област. Имаме и първи стъпки за трайно и хуманно решение на казуса с бездомните кучета. Ще имаме денонощна аптека, безвъзмездни очни, ортопедични и дентални прегледи за всички първокласници в общината и безвъзмездна детска кухня. Ще подкрепяме пенсионерските клубове, ще възстановим изнесеното образование на медицински сестри в Смолян, ще подкрепяме финансово и с жилища младите лекари. Целта ми е Смолян да се трансформира в " Национален център на здравето ". Проектът е на приятеля на Смолянския край доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. " Български доктор ", ръководител на Пловдивското лекарско общество, основател и годишен уредник от 22 години на Чиловите дни. Той в никакъв случай не получи опция за разговор с общината. Д-р Найденов има редица проучвания за Смолянско - с. Могилица е селището с най-вече столетници в България, а с. Славейно е нарекъл " свещено място на българската медицина ". Оттам е един от най-признаните клиницисти проф. Константин Чилов и още близо 80 лекари. Доктор Найденов има действителни хрумвания за здравен туризъм и с екипа ми ще му помогнем да ги осъществя.

Предвиждаме и обществен указател на завършващите приблизително и висше обучение в общината за потребностите на бизнеса от работна ръка. Ще развием културния календар и традициите, и ще възродим " Орфеевите празници ". Ще създадем обществен указател на всички парцели и ще внедрим всички електронни услуги в общинската администрация за облекчение на жителите и компаниите. Ще върнем кметските наместници в дребните обитаеми места, с цел да бъдем по-близко до хората.

- Кои са главните неточности на досегашната администрация на Смолян?

- Липсата на бистрота и разговор с хората. Сегашните ръководещи господстват по този начин, като че ли в никакъв случай няма да бъдат заменени. Но постоянно идва " Видов ден " и всичко ще излезе нескрито. Управляваше се с доста лъжи, с непрекъсната илюзия на хората. От 2012 година насам ни повтаряха: " Всичко е наред, ние стабилизирахме финансово общината. " Сегашният кмет на ГЕРБ и екипът му в никакъв случай не са имали ясна визия какво да се случва и в инфраструктурата, и във всяка друга активност. Всичко се прави на парче. Тичат и гасят пожари, както и в този момент преди изборите - разкъртват се улици, без да се знае кой работи по тях и по кое време това ще се случи. Асфалтира се върху пясък и трева, а следващата година чакаме воден цикъл и всички тези процеси ще би трябвало да се случват още веднъж. Предизборно се хвърлят средства, без да се знае кой след това ще поеме отговорност.

- Ще подмените ли администрацията си?

- Със сигурност ще подменя управителните постове, тъй като тези хора са служили на сегашната неефективна власт. Но всеки, който си прави съзнателно работата, ще остане да работим за добруването на Смолян. За мен сегашната администрация не работи.

- Какъв сте по темперамент?

- Комуникативен човек, погаждам се с хората без значение от политическата им принадлежност. Смятам за скъпи качествата си, които затвърдих, изграждайки бизнеса си. Мога да поемам отговорност, да управлявам екип, да се трудя неуморно. Ценя положителните и смислени хора. Нищо в характера си не желая да трансформирам.

- С какво се гордеете, от какво се срамувате?

- Гордея се, че съумявам да осъществявам фантазиите си. Отдадох 20 години за развиването на бизнеса си и резултатите са налице. Тръгнах самоуверено - без никакъв капитал, без тил зад себе си. Винаги съм се борил самичък. Разчитах на усет, контакти и диалогичност, с цел да открия нишата, да се оправя с компликациите и да пожъна триумф. Имал съм и мощни, и слаби моменти, само че поглеждам огромната картина и в себе си виждам индивида, който сътвори първия хипермаркет в Смолян. Следващата ми огромна фантазия е да видя в родния Смолян още веднъж място, в което младежите желаят да се завръщат и да основават фамилии, откакто са приключили висшето си обучение. Да градят бъдещето си тук. Не се срамя от нищо.

- Богат човек ли сте?

- Нормален човек съм. Живея в наследствена къща от родителите си - фамилен дом, нелуксозен, само че комфортен, каквито са доста къщи в региона. Карам Lexus на 11 години и нямам желание да променям колата. Не се считам за богат, само че се старая да оказвам помощ на хората.

- Какво вършиме в свободното си време?

- Риболовец и ловджия съм. За страдание предизборната акция съответства с новия сезон, само че ще го преглътна. Обичам дългите преходи в природата, с дребния наследник имаме няколко изкачени върха. Обичам българската сцена, даже пея, когато съм в въодушевление и заобиколен от близки хора. Обичам да съм със фамилията си, с което се гордея. Със брачната половинка ми сме женени от 26 години, имаме двама сина. Тя работи в районната библиотека на Смолян. Щастлив съм, че огромният ми наследник гради личен бизнес в Смолян, оказвам помощ му със препоръки и опит. По-малкият учи в локалната природоматематическа гимназия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР