Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Радостин Александров е представител на младата генерация

...
Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Радостин Александров е представител на младата генерация
Коментари Харесай

Дясната ръка на Валентич в Ботев: Всички мечтаем да се върнем на Колежа

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Радостин Александров е представител на младата генерация футболни треньори, които кипят от сила и дават вяра, че ни чакат по-добри съдбини. В момента е дясна ръка на Азрудин Валентич в първия тим на шлагера на сезона - Ботев Пловдив. Той е измежду тези, които не са коне с капаци, твърдящи, че знаят всичко, че са безпогрешни и, че Цар Футбол почва и свършва с тях. Напротив, преди да се впусне в мъжкия футбол, Радостин Александров дълго време се е занимавал с деца, бил е на куп специализации в чужбина. И, то, не къде да е, а при видни експерти, в школи като Барселона, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Барселона, Еспаньол, Лестър, Нотингам Форест, Уест Бромич, Рединг, Нюкасъл, Дженоа, СПАЛ. В Атлетико Мадрид на Диего Симеоне пък е имал опция да гледа тренировки на първия тим. Има редица грамоти и документи от влиятелни места. Отвсякъде е попивал деликатно, " крадял " е поминък и в последна сметка е квалифициран треньор, който въпреки и млад, знае 2 и 200. Причината за това е и фактът, че е работил на разнообразни места у нас - в Берое Стара Загора, Ботев Враца, Пирин Благоевград, Спартак Плевен, анализатор в националния тим на България до 17г. – първият назначен на тази позиция в БФС. Откакто през декември Радостин Александров стана част от щаба на Ботев Пловдив обаче мина на последващо равнище. Захвана се напълно с мъжки футбол и резултатите към този момент са налице. Оттогава " канарчетата " нямат загуба, а взеха паметни победи над Локомотив Пловдив и ЦСКА. Сториха го с тактическа просветеност и уменията на хората от щаба личат ясно. Не е инцидентно, че ултра взискателните последователи на Ботев одобриха със песимизъм толкоз млад експерт, само че след това оцениха старанието и приноса му за " жълто-черните ". потърси Радостин Александров , с цел да разбере повече за него, методите му и до каква степен се простират фантазиите му.



- Г-н Александров, преходът от детския и младежки футбол към мъжкия надали е лесна работа. Особено, когато като вас скокът е в най-дълбокото - гранд с доста сериозна фенска маса, какъвто е Ботев Пловдив...

- Предизвикателството е огромно, само че считам, че през годините имах опцията последователно и поредно да надграждам знанията и уменията си, преди да стигна до този миг, тъй че се усещам убеден и квалифициран.

- Как решихте да се занимавате с футбол?

- Винаги съм се занимавал с футбол. От 6-7-годишен упражнявах футбол и от този момент той е съществена част от моя живот. Като младеж съм минал през школите на Бенковски (Костинброд), Локомотив 101 (София), ЦСКА и Славия. След като осъзнах, че няма да съумея да играя футбол на високо равнище, се отдадох на идеята да направя по този начин, че играчи с по-голям капацитет и качества от мен да усилят възможностите си това да се случи. От 17-годишен изучавам и се развъртвам като треньор и се надявам и отсега нататък това да продължи.

- В предишното към името ви се завихриха кавги, само че вие минахте през тях с високо вдигната глава. Това отмъщението на " остарялата школа " ли беше или има и други невидими трудности пред млад треньор като вас?

- Имаше доста и разнообразни източници на проблеми. Трудно е, когато си млад, упорит и искаш да промениш нещо да го направиш в система, която не желае да трансформира нищо и в една общественост, където липсва единност. Аз също съм правил доста неточности, несъмнено, само че се веселя, че през всички тези години, не промених полезностите си и не предадох своите правила, под натиска на разнообразни източници. За благополучие, през годините срещнах и доста съидейници, с които развивахме хрумвания и направихме страхотни неща в детско-юношеския футбол.

- Откъде пристигна поканата да станете асистент на Азрудин Валентич в Ботев? И по какъв начин той или управлението се стопираха навръх вас?

- В седмицата в която се разделихме с Ботев (Враца) ме потърсиха от 3 клуба. Единият от тях бе Ботев (Пловдив). Спортният шеф Иван Крупенин ми се обади и се разбрахме да се срещнем на Коматево. Срещнахме се и с Валентич – първата ни намира се имаше дълготрайност над 2 часа и той изиска да продължим диалога си и на идващият ден. Допаднахме си и като визии към играта и като метод на организация на работния развой. После се нагодих към неговите условия, надградих много и познанията си към играта и в този момент, имам вяра, се радваме на положително съдействие.

- Имате сериозен бекграунд, макар младостта - документи от разнообразни школи по света, специализации при огромни имена. Откъде научихте най-вече и къде бяхте най-впечатлен?

- В сферата на футбола е невероятно да останеш способен, в случай че не се развиваш непрекъснато и не инвестираш в себе си. Затова се пробвам при всяка опция да навестявам задгранични клубове и сътрудници, които работят на разнообразни места, както и да обновявам знанията си с курсове и семинари от разнообразни източници. Отвсякъде съм взел по нещо скъпо. Най-голямо усещане като сложен метод ми направи организацията на работа в Хееренвеен, Нидерландия. Там всичко е направено по този начин, както аз имам вяра, че би трябвало да бъде, с цел да се развие оптимално един подрастващ състезател. От позиция на организация работата в Англия е ненадмината – като бази, като средства, като личен състав и визия, само че е прекомерно прецизно и имат още какво да усъвършенстват. В Испания техниката е на респект и там основават по-креативни футболисти, които са способни да работят с топката, без да се затормозяват с техническите условия и динамичността на актуалния футбол.

- " Канарчетата " сега постановат своята " ария " и то в дерби мачове. Идва ред на сложна аудиенция на Лудогорец, която може да се окаже решаваща за третото място преди отборите в efbet Лига да се разделят на първа шестица и втора осмица...

- Предстоят два доста сложни мача – семейството на Локомотив (София) не трябва да се подценява също. Намираме се в добра форма и записваме положителни резултати. Показахме, че тимът ни има задоволително капацитет да печели в дербитата, само че никой не лети в облаците – всичко, което реализираме е плод на доста труд и себераздаване от всекиго – от играчите, от щаба и всички чиновници на клуба. Надяваме се да успеем да продължим положителното си представяме и да приключим допустимо най-високо в класирането.

- Черно море е огромният съперник на Ботев в актуалната акция. " Моряците " към този момент два пъти отмъкнаха точките в директните конфликти. Това натоварва ли играчите?

- Черно море имат страховит тим и доста добър треньорски екип. Те са дружно от повече време и това им оказва помощ да са толкоз добре сработени. В никакъв случай обаче не мога да кажа, че това въздейства на нас. Ние сме фокусирани напълно върху нашето показване и нашето развиване. Атмосферата в нашия тим е доста добра и това оказва помощ на играчите ни да останат съсредоточени върху условията, които имаме към тях и да не се усещат обременени от отминали резултати.

- Каква тъкмо е вашата роля в съблекалнята на Коматево. Имате ли съответно сложени задания от босненския старшия?

- Организацията е доста добра и всеки има своите функции и отговорности като част от щаба на Валентич. Моята роля е главно обвързвана с проучването на противниците, анализирането им, правенето на цялостния профил на съперника – обособените им единици и по какъв начин биха подходили в съответната среща, даването на оферти и хрумвания за подготовката за нея. Също по този начин, давам отговор и за разбора на представянето на нашия тим. Изготвям обстоен разбор на представянето на играчите ни, приготвям самостоятелни разбори, с цел да можем да подобрим играта на нашите футболисти и също по този начин взимам присъединяване в подготвителния развой на терен, където отработваме всички тези неща – правене на извършения, управление на част от тренировките, самостоятелна работа с някои играчи или звена.

- В тима разполагате с потвърдили се към този момент имена като Виктор Генев, Самюел Супрайен, Па Конате. Какво не знаем обаче за огромната звезда Тодор Неделев , който очеизвадно е й №1 в националния отбор на България?

- Когато имаш такива опитни състезатели в съблекалнята, които имат извънреден професионализъм и висок стандарт за работа, е наслаждение. Те оказват помощ извънредно доста за положителното ни показване, положителната атмосфера в съблекалнята и клуба като цяло. Тошко Неделев е необичаен елмаз за българския футбол. За мен, той има футболен разсъдък, който е надалеч над равнището на родните стандарти. Той вижда играта с няколко хода напред, усеща игровите обстановки както никой различен и несъмнено, има непостижим ляв крайник, който може да направи разликата във всеки мач. Тошко бе обект на рецензии от някои хора, което е и обикновено, тъй като към подобен състезател всеки има оптимални упования, само че мисля че с представянето си в огромните дербита тази година против Локомотив (Пловдив) и ЦСКА, той сподели още веднъж на какво е кадърен и че е състезател на топ равнище.

- На базата, където Ботев семейства, публиката в множеството случаи няма по какъв начин да сътвори атмосфера, каквато в предишното е правила в своя дом - стадион " Христо Ботев ". Вие самият ходили ли сте в миналото на мач на Колежа и имате ли визия какво ще значи завръщането там?

- Макар и трибуната да е компактна, наличието на нашите почитатели се усеща във всяко домакинство, а видяхте, че и във всички гостувания досега имаме огромна поддръжка. Никога не съм имал опция да участвам на мач на Колежа, само че се надявам един ден да го направя, като част от екипа на " Ботев ". Буквално всеки ден се приказва за това в клуба и вълнението се усеща всред играчите, треньорите и всички останали чиновници. Колежа е домът на Ботев и се надявам скоро да можем да радваме нашите почитатели с представянето си там, където принадлежим.

- Имате ли набелязани имена за лятна селекция. Но такива, които в действителност да са класни, а не заряд, тъй като в последните години ентусиастите на Ботев са ядосани тъкмо от изходящите прехвърляния на положителни футболисти, без да се дават след това съответни суми за входящи такива?

- Вече се водят дейни диалози за това, само че е още твърдо рано да се разяснява в пространството. Мисля че с всеки идващ трансферен прозорец, тимът се надгражда, става по-добър, конкуренцията нараства, тъй че чакам и след летния подобен, да вдигнем равнището още повече.

- Ще се класира ли Ботев за евротурнирите и наясно ли сте, че последователите на клуба са максималисти, за които присъединяване там наложително е обвързвано с триумфи, а медалите в България са сладки, единствено в случай че са от най-благородния метал?

- Всички желаеме това и работим интензивно за постигането на тази цел. В началото на сезона задачата бе класиране в Топ 6, която изпълнихме по-рано от плануваното. Азрудин Валентич е победител по природа и с постигането на една цел, към този момент сме сложили друга, по-висока.

- Как разпускате след победа и какво вършиме след изгубена среща?

- Независимо от развоя на срещата, постаравам се да стартира работата по разбора на миналия мач допустимо най-скоро – даже същата вечер, в случай че е допустимо. Нямаме мотиви за разформироване след мач, въпреки да е добре да се отделят няколко часа от напрежението, до което води всяка среща. След загуба постоянно е тежко – опитваме се да намерим аргументите и да работим с цел да ги подобрим, само че ще излъжа, в случай че кажа, че след загуба работя по един метод, а след победа по различен – задачата е постоянно да се извлече максимума от всяка среща и да продължим да подобряваме процеса на работа и представянето ни.

- Имахте ли към този момент опция опознаете Пловдив и къде обичате да ходите, когато имате време свободно от специалността ви?

- За времето, което съм в Ботев нямах доста опция да излизам из града, тъй че към момента не познавам Пловдив толкоз добре. В свободното си време не отбягвам доста от футбола – обичам в моментите, когато уговорките към първия тим са по-малко, да работя с играчи от школата. През останалото време обичам да влагам времето си в рационализиране на знанията и уменията ми – семинари, книги или диалози с сътрудници, с които нямаме доста благоприятни условия да се чуваме постоянно./
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР