Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Мария Капон е уважавана личност у нас

...
Стефан МАРКОВ, Novinite.bg Мария Капон е уважавана личност у нас
Коментари Харесай

Мария Капон пред Novinite.bg: Съборихме голямата стена, зад която се криеше властта на мутрите

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Мария Капон е уважавана персона у нас - както в публичния, по този начин и в политическия живот. С нея се свързва " Операция чисти ръце ", която опитва да прокара преди години в 40-ото Народно събрание, само че по една или друга причина не й бе разрешено да докара до край концепцията. На миналия парламентарен избор Капон бе втора в листата на Изправи се Мутри вън в Пловдив. Нейната Единна национална партия е измежду съдружните сътрудници, събиращи под знамената знаковите лица от митингите против властта, основния прокурор и паралелната страна. Именно бизнесдамата изнесе тежестта на акцията под тепетата, където резултатите на групировката са приемливи за нов индивид - към 5 %. В последните часове Мария Капон сигнализира, че във втория по величина град са се случили куп нередности преди, по време на изборния развой, а и след него. Ето за какво Novinite.bg се свърза с нея, с цел да разберем защо тъкмо става дума и какво можем да чакаме от Изправи се Мутри вън като към този момент парламентарно показана коалиция.



- Как оценявате получените гласове за Изправи се Мутри вън , имаше ли преференциален избор и на какви порочни практики се натъкнахте?

Получихме гласовете, които сме заслужили. Щастлива съм, че направихме почтена акция, в която се постановяваше да споделяме неща, които хората не обичат да чуват, само че все пак, казвахме истината. А порочните практики бяха основани от ГЕРБ, както и чакахме. След като разгласих в обществените мрежи подпечатан и подписан празен протокол (бел. ред. - ), в който можеш да напишеш каквото си искаш, считам, че коментарът е непотребен. А неуспехът на машинния избор се случи пред очите на цяла България. Когато обстоятелствата приказват, е добре и властта да замълчи.

- Защо една сполучлива бизнесдама като Вас реши да си скапе „ рахата “ и още веднъж да нагази в политическия живот?

Никога не съм се занимавала с политика, поради „ безгрижен “, само че би трябвало едно да е ясно – няма по какъв начин човек да е благополучен, когато всички към него са нещастни. Това не е моето схващане за триумф. Отдавна съм взела решението и знам, че политиката е най-силният инструмент да направиш живота на хората по-добър. Всичко останало са префърцунени всемирски събития, благи дарения за потърпевши и коктейли сред познати богати лица.

- Как си обяснявате обстоятелството, че ГЕРБ получи най-вече гласове под тепетата?

ГЕРБ загуби сред 350 000 и 400 000 гласа в България. Цифровото изражение е пирова победа за Борисов, тъй като никой не желае да бъде с него. Резултатът повтаря поддръжката за митинга. 60 – 70% от жителите подкрепяха митинга против него. Останалите мълчаха покорно или стояха зад ГЕРБ. Точно подобен резултат получихме и на изборите – всички са против ГЕРБ, а „ патериците му “ паднаха отвън постройката на Народното събрание.



- Нулев ли е шансът да забележим Бойко Борисов министър председател за четвърти път?

- Ако следим поръчките на партиите, които влязоха в Народното събрание, шансът му е нулев. Но в политиката станало е единствено това, което в действителност се е случило. Знам сигурно, че това бяха исторически избори на прочистването. Съборихме огромната стена, зад която се криеше властта на мутрите. Сега още веднъж идва сложен интервал. Трябва да намерим сили, с цел да изградим нова България.

-  Как бихте коментирали среднощната изява на Борисов на фона на джипката?

- Един уединен човек, опитващ се да осъзнае своя край и то несполучливо. Ще му би трябвало още време, с цел да осмисли, че свободната воля на народа го опустоши. Тъжна картина.

- Възможна ли е коалиция на статуквото сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които да сформират кабинет?

- Не мога да се занимавам с политически разбори. Има специалисти в това отношение. След този резултат, в случай че Българска социалистическа партия рискува с сходен ход, това ще е политическо самоубийство. А Движение за права и свободи са прекомерно умни, с цел да заложат на губещ кон. Но, дано действителните дейности покажат кой какъв е. Хората се наслушаха на думи и на неистина. Време е да се чува истината.

- Изправи се Мутри вън ще търси ли мостове към ИТН и Демократична България?

Приятелите ми от „ Отровното трио “ пожертваха повече от два месеца, с цел да търсят и основават сходни мостове - още предходната година. Така че - за нас това е разумно продължение на една политика, която през днешния ден всички правят оценка като рационална и нужна. Така, че ние ще бъдем поредни и се надявам политическият разсъдък да надделее в името на страната ни.



- Сънародниците ни зад граница се разсъниха и през вчерашния ден гласоподаваха всеобщо, имаше такива, които навъртяха хиляди километри, прежалиха доста пари, единствено и единствено да пуснат бюлетина...

- Родолюбието е нужно най-вече, когато си надалеч от родината и нашите сънародници знаят цената на свободата, тъй като живеят в свободни, уредени и демократични страни. Точно поради това са склонни на всевъзможни жертви, с цел да създадат от България точно такава страна. Това е тяхната визия за родолюбие и аз я правя оценка доста високо. Да си спомним, че предходната година хиляди хора се върнаха, с цел да вземат участие в митингите. Но, с цел да бъдем почтени, би трябвало да се научим да обичаме България освен, когато я загубим. Ние сме тук, ние идваме и би трябвало да си свършим работата до дъно.

- Този Парламент приема ново изборно законодателство, което разрешава електронно гласоподаване, такова по пощата, както и опция за гласуване допълнително от един ден. Коалицията ви последовател ли е на такава концепция, която към този момент се прокрадва?

- Ние сме прокламирали сходна позиция и то обществено още предходната година. Говоря съответно за електронното гласоподаване и за гласуването по пощата. Със сигурност би трябвало да пипнем изборното законодателство и то без да чакаме да наближат избори. Един закон не може да се натъкмява съгласно ползите на ръководещите, без значение по какъв начин се споделят те. И това е конституционно право, което би трябвало да почитаме до дъно. Иначе нямаме народна власт. Пловдив е моята България и ни чака работа. Подкрепата на всеки един от вас ще ни е нужна, а не просто за изборни резултати, тъй като страната ни претърпя корупционно, здравно, икономическо и демократично опустошаване. Назначиха ни на работа и тъкмо това ни следва.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР