Стефан Досев е роден на 9 ноември 1929 г. в

...
Стефан Досев е роден на 9 ноември 1929 г. в
Коментари Харесай

Стефан Досев: Бяхме сред първите в света по износ на електроника

Стефан Досев е роден на 9 ноември 1929 година в София. Преди 9.09.1944 година е бил деен участник в антифашистката опозиция. Работил е в цех " Ворошилов " - от 1955 година постъпва там като общ служащ и се издига до шеф на завода при започване на 70-те. От 1983 до 1989 година е първи зам.-министър на труда, дава отговор за трудовите запаси в страната.

- Девети септември, колкото и да е отричан и оплюван в днешно време, си остава повратен миг в историята на България. Къде ви завари смяната, какви са директните ви усещания?

- Тогава бях още партизанин в македонските планини, 15-годишен. Но за мен 9 септември е освен знаменателна дата, а освен това - тя е най-светлата и най-благодатната дата за България след Освобождението й от турско иго. И мога да се обоснова. Първо, поставя завършек на 20-годишната революция. След преврата на 9 юни 1923 година избухва Септемврийското въстание, потушаването му коства 30 хиляди души, разстреляни без съд и присъда, а през 1925 година след атентата са избити още 2 хиляди демократични интелектуалци. Всичко това се случва по най-подлия метод: викат го за информация, стрелят зад него или го душат. Така и Гео Милев, и доста други починаха. Ние би трябвало да се гордеем, че сме първи в света, които въстанахме против фашизма - със Септемврийското въстание, с работата след него, имам поради 1932 година Въпреки че Българската комунистическа партия (БРПК-комунисти) беше физически унищожена, тя съумя да завоюва изборите за столичната община в изискванията на безспорна конспиративност и гнет. И второто, 1939 година, когато идва предлагането на Съветския съюз за пакт за взаимопомощ и ненападение, така наречен Соболева акция, тя среща всеобща поддръжка от народа и комунистите.

- На какво поставя край 9 септември, какво печели и губи България тогава?

- Първо, в случай че не беше мощната въоръжена антифашистка битка и не беше победният марш на Съветската войска, през днешния ден България щеше да бъде нещо като Княжество България след Освобождението от турско иго. Защото южната й част щеше да бъде отнета. Второ - поставя се завършек на неимоверната бедност на популацията. Данните за нея са страшни: забележителна част живее в кирпичени къщи от по 2 стаи за 6 души. Без кладенци са 57%, без тоалетни - 17%, необразованите са 2,4 млн. души и така нататък Това са данни от Народното събрание през 1940 година.. И приказват, че сме прекъснали европейското развиване! Кое развиване? Прекъснахме мизерията на българския народ и спасихме териториалната целокупност на България. Дори единствено за това би трябвало да бъдат уважавани Съветският съюз, Червената войска, партизаните и изобщо антифашистите. Ако съберете цифрите, имаме над 300 хиляди души дейни участници в битката през 1941-1944 година Това е голяма войска, и то при изискване, че личното ни държавно управление е фашистко и съюзническо с оста Берлин - Рим - Токио.

- След 9 септември е времето на индустриализацията, развиването на селското стопанство. Как се промени България?

- Такъв възторг, какъвто видях у хората след завръщането си в България, е сложен за изложение. Не гледаха каква заплата получават, просто горяха от предпочитание да възстановят по-бързо стопанската система и да извършват завета на Георги Димитров за 10-15 години да реализираме това, което другите са постигнали за епохи. И го направихме. Трябва да кажа, че кипеше безрезервен труд - и непринуден, и заплатен, и неплатен, единствено и единствено да се строи. И България стана в действителност една мощна и уважавана страна със модерни стопанска система, просвета, обучение и обществена система.

- Как се разви стопанската система на страната?

- В София се развиваха най-хубавите ни предприятия и отсам започнаха да се изнасят производства и цели фабрики из цялата страна за едно хармонично развиване на производителните сили. Имаше и руски експерти, които предаваха своя опит от строителството, от развиването на производството в Съюз на съветските социалистически републики. Ние за може би 10-15 години достигнахме върхове в индустриалното развиване в света. Мога да ви кажа един образец. В Хановер на обичайна галерия за техника се демонстрират единствено най-хубавите индустриални творби, които на други изложения не са представяни. Там през 1981-82 година ние спечелихме с наш струг-робот златен орден. Златен орден по машиностроене, това се съизмерваше с всичките достижения в света. Ето това приказва за научно-техническия напредък, който сме постигнали, не просто да работим нещо.

Или да вземем електрониката - България изнасяше електронна продукция и бе първа в света по експорт на електронна продукция на глава от популацията. В София овладявахме лазерна техника, лазерни източници. В Европа още нямаше лазерна техника, имаше " Хюлет Пакард " в Съединените щати. Това произвеждане също беше в София, след това се раздели - една част остана в столицата, другата отиде в Пловдив и там с лазер рязаха по няколко сантиметра стомани. Сега всичкото това е унищожено...

В София усвоихме радиолокационни станции за морска и речна навигация. Морската навигация по руска документи, речната - наша разработка, едно също доста високоотговорно произведение, тъй като би трябвало да дава отговор на изискванията на морския указател и при всякакво утежняване, при наклони, би трябвало непрестанно радарът да работи, да дава информация. Т.е. имахме и електроника, и механика на високо ниво. А да не приказваме, че при каростроенето държахме 16% от международния пазар на кари и мотокари.

Изчислителна техника: тя произлезе от " Ворошилов ", цех " Електроника ", Изчислителна и организационна техника. Измамно е това, което се приказва през днешния ден, че била дефектна структурата и системата ни. Всичко беше на доста високо ниво. И " Кремиковци " беше на високо ниво. Тодор Живков персонално се интересуваше за проблемите на " Кремиковци "...

- Според пропагандата през днешния ден социализмът е рухнал поради неналичието на такова развиване, за което вие говорите. Представят го единствено в отрицателен проект - застой, репресии, тирания...

- Фактите няма по какъв начин да бъдат заличени. В България имаше курс на Централен комитет на партията за интензивно развиване. В този курс, когато аз бях секретар на градския комитет и отговарях за стопанската система, на основата на комплексната машинизация и автоматизация, която организирахме, за 10 години постигнахме ритъм от 2-3 пъти нарастване на промишленото произвеждане и безусловно редуциране на 30 хиляди души, заети в индустриалното произвеждане - ето ви прегледен образец.

Освен това експериментирахме в София дълготрайното обмисляне. Стигнахме до извода, че петилетният проект е непълен за развиването на стопанската система, защото капиталовият цикъл е 7, 8, 10 години. И тогава ние наложително, употребявайки властта, която партията имаше, въведохме разработка на дълготрайно обмисляне - 10-15 години, във всички промишлени предприятия, с техните визии за развиването, за нужните средства, техника, технология. И всеки проект на обособеното дружество бе координиран със съответното министерство и ресурсно обезпечен, а не пожелания да се насочат.

Така че въображаемо е, работено е. Но не желая да кажа, че всичко е идеално, това също не е правилно. Платихме безценен налог на някои съществени неточности - главно в политическата система и в стимулирането на стопанската система. Ще загатна за бригадната организация - равнение по средняка или по слабака. Тази активност се поръча на хора, които нямаха разбиране от произвеждане. Тези неточности би трябвало да се знаят, с цел да не се повтарят. Но не може да се отхвърли, че този интервал, социалистическият, е най-благодатният за развиването на България във всяко отношение - просвета, произвеждане, изкуство, просвета. Организация на обединените нации даже ни класира на 24-то място в света по качество на живота като развита страна.

А някои не помнят, че бяхме и галактическа мощ. Приборите, които изпращахме в Космоса, бяха наши разработки. И до ден сегашен макар всичките издевателства над Българска академия на науките те работят и наши принадлежности летят на всички галактически кораби. Да не приказваме, че имахме такова селско стопанство, което нямаше аналог в Европа. И когато идваха емисари от Запада, тихичко на ухото ми споделяха: " Не пипайте селското стопанство. Не си пипайте обществената система. Много са положителни. " Нашето селско стопанство беше на извънредно високо ниво. Сега приказваме за биопродукти, тогава в България всичко беше биопродукт, нямаше отровни храни. Нашата хранителна индустрия произвеждаше храни и за космонавтите.

- В момента у нас съвсем всичко се внася.

- 80% съгласно статистиката се внася. Но в този момент в България вижте какво става - токсичен е въздухът, отровена ни е земята, отровена ни е храната, всичко ни е отровено. Затова имаме недъгави и заболели хора и уроди се раждат, тъй като по някои проучвания 50% от болесттите в човешкия организъм са от неправилното хранене и нездравословните храни. Сега всичко е отровено. И цените порастват.

Хвалят се - доста е добре. В статистиката се пропуща вторият миг - споделят с толкоз е пораснала заплатата, но не споделят, че разходът за живот изпреварва повишаването на заплатата и безусловно, и релативно народът обеднява.

- Виждате ли излаз и светлина в тунела?

- Има решение и това решение се състои в нов модел на ръководство, при който има жестоки правила - да не се повреждат хората, да няма употреба на човек от индивида, природата да се пази. Като споделям природата, ще посоча, че сме към този момент на прага да унищожим живота на планетата поради алчността на монополите.

- А особено за България?

- Трябва да се стартира от сливане на напъните за възстановяване качеството на живота посредством внедряване на евтини, безвредни и налични технологии за доставяне с сила, храни, вода, лекарства, жилища - всичко належащо за живота на елементарния човек. Като първа стъпка това да се случи считам, че е нужна смяна в активността на съществуващите партии - тъй че да не могат да си слагат цели, разнообразни от ползите на обществото, и да носят отговорност за активността си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР