Стефан Димитров (роден на 28 май 1949 г. в София)

...
Стефан Димитров (роден на 28 май 1949 г. в София)
Коментари Харесай

Стефан Димитров на 69: Ако има отвъден живот, бих бил по-добре там, повечето приятели са вече горе

Стефан Димитров (роден на 28 май 1949 година в София) е създател на естрадна и кино музика. Сред шлагерите му се отличават: “Нека да е лято ”, “Дано ”, “Всичко ми е наред ”, “И замириса на море ”, “Събота късен следобяд ", “Там ”... Пише музиката за филмите “След края на света ”, “Съдията ”, “Спас и Нели ”, “Фатална деликатност ”... През 80-те работи с “Вариант Б ” и “Домино ”. Известен е с дуетите си, които пее дружно със брачната половинка си Богдана Карадочева, както и с тясното съдействие с Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова и други

Стефан Димитров, който е трети брачен партньор на Богдана Карадочева, напълно на смешка и още преди да се заприказва за джендъри, се изцепи: “Трябваше да стана гей. Жената хем би трябвало да я слушаш, хем не трябва”. Побелялото момче на бг музиката очевидно бе достигнало до това просветление, разсъждавайки върху автобиографичната си книга “Мъжът на 60”, която издаде към тогавашния си празник. Какъв е мъжът на 60? Какво да ти кажа, остарял и тъп. Кой би спал с мъж на тази възраст?, риторично подмята композиторът. Аз не си падам по дами, дамите си падат по мен. Това е истината. Никога не съм свалял мадами. Баща ми споделяше, че след жена и трамвай не се тича. Защото ще пристигна идващият..., откровеничи тогавашният тв началник, за чийто персонален живот се носеха куп митове. В последна сметка той си остана при Богдана и за нея твърди, че е романът на живота му. “Крейзи лав”, по този начин Димитров дефинира историята си с Карадочева. Което обаче не му пречи да отсече, че

не харесва българките, тъй като са комплексарки и от мозъка им не може да се изличи еснафският синдром: “Ти за каква ме мислиш?”

В спомените на Стефан от живота в чужбина още напират облиците на разкрепостените и по този начин известни в България по соца шведки. “Като бяхме в Скандинавия, нашият барабанист отиде да спи с една шведка, която го заглеждаше вечерта, до момента в който свирехме. Отидоха в къщата й. Сутринта мъжът й им поднесъл закуска в леглото”, напомня си с носталгия Стефан Димитров, само че почтено си признава, че в случай че това му се случи като брачен партньор, по-скоро ще прибегне до бойни, в сравнение с до кулинарни умения. Композиторът е израснал на ъгъла на “Витошка” и “Солунска”.



Бил влюбен в майката на Орлин Павлов. Тук е мястото да надникнем и в спомените за детската обич на огромния композитор. “Много свястна жена. Казва се Тиха Генова, майката на артиста Орлин Павлов”, показа с ненаситност той преди време. И разясни любопитни елементи от тогавашните пеперуди в стомаха: “Доста момчета бяха влюбени в нея. Не споделям, че ни обръщаше кой знае какво внимание, бяхме втори-трети клас. Обичах да си приказвам с нея. Харесваше ми и да бродим из коридорите на Операта, когато нас, хористите, ни взимаха за “Тоска”, “Борис Годунов”, “Кармен” или “Бохеми”. Сновяхме из цялата постройка, вдъхвахме мириса на костюми и декори, различен свят беше това...”.

При него всичко минава през филтъра на любовта

Не е загадка, че преди да открие последната си обич в лицето на певицата Богдана Карадочева, композиторът е имал и първи брак, от който има щерка. И когато е трябвало да се спре на име за щерка си, я кръстил на обичаната си поетеса Миряна Башева. Повечето песни на Стефан Димитров са писани по текст на поетесите Миряна Башева и Маргарита Петкова. Щерката му е родена през 1981 година, а майка й е балерината Радостина Найденова.

През 90-те години песента му “Дано” по текст на Миряна Башева, изпълнена от Богдана Карадочева, се трансформира в химн на вярата и звучи на митингите за народна власт. Друга негова ария - “Не сте сами”, пък се ражда като съпричастност към участта на българските медицински сестри, държани в либийския затвор. Любопитна детайлност е, че първата му комбинация, “Пея, тъй като желая, в случай че не желаете - не слушайте”, е основана по стихове на поетесата Блага Димитрова. А по кое време Стефан Димитров осъзнава, че е композитор, е въпрос, на който отвръща по-колоритно от всеки път:
Разбрах, че съм композитор, когато един дъртак ми целуна ръка преди години поради “прашните калдъръми, дето слизат във съня ми, там...”

Случката станала в тогавашния паметен ресторант “Тримонциум” в Пловдив. С Богдана Карадочева обядвали след концерт предходната вечер и таман се канели да си потеглят, когато непознати сватбари пристигнали да ги канят да пийнат дружно. Двамата общително отказали, само че тогава пристигнала булката с възрастен мъж: “Ето, дядо, това е Стефан Димитров”. Човекът попитал: “Твоя ли е песента за прашните калдъръми, дето слизат във съня ми там, преди 100 лета?”. Посегнал към композитора и той си помислил, че желае да му стисне ръката. Но до момента в който се усети, дядото се навел и я целунал. А след това споделил: “Щом тази ария е твоя, можеш да не пишеш друго повече”.



Не помни майка си. Заедно със сестра си е отгледан от лелите си и от татко си, който се женил четири пъти. Злите езици в миналото разпространяваха мълва, че Стефан е прахосал наследствения парцел. “Апартаментът беше огромен... После аз го продадох, тъй като съм алкохолик и дегенерат”, откровеничи той. Всъщност и той, и сестра му се радвали на продажбата, защото съгласно тях

жилището носело неприятна карма. В него дребният Стефан, връщайки се от учебно заведение с няколко шестици, разкрил обичаната си мащеха Веска мъртва в спалнята

Може би още от този момент не се опасява от гибелта. “Да ти кажа почтено, все по-малко ме е боязън. Един прочут ми сподели: “Абе, май че горе е по-интересно”. Защото там към този момент са толкоз доста приятели”, носталгично реди Стефан Димитров. “Така че в случай че има оттатъшен живот, мисля, че сега там ми е по-интересно”.
Суеверие отказало Стефан Димитров да написа песни за Лили Иванова! Негов шлагер за примата " провокирал " мощния земетръс във Вранча. Композиторът с примата Лили Иванова имали къса, само че мощно трагична креативна връзка.

Стефан Димитров написа единствено една ария за Лили. И макар че постоянно се шегувал, че песента “предизвикала” земетръс във Вранча преди към този момент 41 години, факт е, че след нея друга нямало. Става дума за песента “Земя”, основана по текст на дългогодишната муза на поета Евтим Евтимов - лиричката Петя Йорданова. Интересното в тази ситуация е, че текстът на песента гласи следното: “Земя, земя, какъв е този огън, когато пролетният земетръс...”. Без да е бил в миналото религиозен, създателят на музиката Стефан Димитров и до през днешния ден се кръсти, когато си спомня премиерата на песента по родната телевизия. Защото на същия този ден станало и мощното земетресение във Вранча. Датата била 4 март 1977-а! В София, а и в страната, най-много в Свищов, хората претърпяват един от най-големите ужаси след вълнението на земята. А тази ария повече никой не посмял да пусне по радиото. “Видях някакво предсказание ", доверява с днешна дата Стефан Димитров и си спомня също, че преди време с Лили продавали дънки в Съюз на съветските социалистически републики. И до през днешния ден Димитров назовава примата на родната сцена “велика жена и певица”.

Паулина БОЯНОВА
/вестник " Над 55 " /

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР