Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 в

...
Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 в
Коментари Харесай

Любими цитати от Дами канят и един велик актьор - Стефан Данаилов!

Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 в София.

Мечтае да стане моряк в гражданския флот, тъй като морето постоянно го е привличало, въпреки че няма „ морска “ кръв.

Майка му Евдокия е от Ловеч, а татко му Хараламби Данаилов от Родопите, с. Райково, в този момент квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деятел на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него. Съпруга – Мария Данаилова (1937 – 2014). Има наследник от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов.

Още като дете взе участие в игралния филм „ Следите остават “ (1956). Докато е в казармата, счита да кандидатства история, само че артистът Иван Кондов, който тогава е брачен партньор на сестра му, го посъветва да следва във ВИТИЗ „ Кр. Сарафов “.

Прочетете в нашата изложба най-любимите ни цитати от кино лентата "Дами канят " ►►►

През 1963 година е признат в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата гибел Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 година и стартира работа в Пловдивския спектакъл „ Н. О. Масалитинов “.

Първите му функции в киното са във филмите „ Понеделник заран “, „ Морето “ и „ С мирис на бадеми “. Популярността идва още след присъединяване в ролята на Иван Загубански от кино лентата „ Първият пощальон “, само че избухва с невиждана мощ, когато на телевизионния екран се появяват сериите от кино лентата „ На всеки километър “ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня всеобщата публика в България. В интервала сред първите и вторите серии се снима в „ Князът “ и „ Черните ангели “.

За малко напуща театъра и се отдава напълно на киното. Но през 1973 година се връща още веднъж, с цел да се причисли към трупата на Театъра на Българската войска, а от 1979 година постъпва в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Продължава да се снима доста в киното и малкия екран.

След майор Деянов младият артист извършва доста други запаметяващи се функции. Познавайки лъжливата последователност на бързите триумфи, сякаш самичък търси отплата в осъществяването на „ по-различни персонажи “, изискващи същинско актьорско преобразяване. Един от най-хубавите си екранни облици основава във кино лентата на Никола Корабов „ Иван Кондарев “.

 Стефан Данаилов БГНЕС

От 1981 година, и съвсем до измененията през 1989 година, Стефан Данаилов води извънредно известното тогава радиошоу „ Звезди измежду бял ден “. Там той пародира Ален Делон като хазаин, на който гостуват известни звезди от целия свят. Програмата се излъчва всяка събота по стратегия „ Христо Ботев “ на Българското радио.

От 1994 година е съосновател и вицепрезидент на фондация „ Авансцена “, а от 1996 година е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски спектакъл.

Има участия допълнително от 80 кино лентата, голям брой награди от национални театрални и кино фестивали. Има премия за най-хубава мъжка роля в „ Князът “ и „ Черните ангели “ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 година Определен е за най-популярния артист в Чехословакия за 1976 година

От 1988 година е учител по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където е доцент от 1996 година и професор от 1999 година

Прочетете в нашата изложба най-любимите ни цитати от кино лентата "Дами канят " ►►►
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР