Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на

...
Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на
Коментари Харесай

Зам.-вътрешен министър разкри пред БЛИЦ TV най-важната задача, която Борисов постави пред МВР! И разкри: Арестувахме 480 закоравели бандити!

Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на Обединени патриоти. Преди да заеме виновния пост, Балабанов е бил дълготраен зам.-кмет на Пещера и чиновник на Министерство на вътрешните работи. БЛИЦ потърси мнението му по горещите тематики за вътрешната сигурност на страната. Ето по какъв начин господин Балабанов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов по най-горещите престъпни въпроси.

- Г-н Балабанов, през последните седмици полицията организира няколко профилирани интервенция против наркотрафика, манипулирането на игрални автомати и автокражбите. Доволен ли сте от постигнатите резултати?
- Абсолютно съм удовлетворен персонално аз, а мисля, че и българското общество. Не единствено през последните седмици, само че и през цялата година ГДБОП сносно се оправи с проведената престъпност във връзка с противопоставяне на разпространяване на опиати, контрабандата с медикаменти, културно-историческо завещание и акцизни артикули.

Само през 2017 година са арестувани 480 лица, които самичък разбирате, че са закоравели нарушители и подлежат на българското правораздаване.

Успехът през последните седмици фактически е огромен, защото ГДБОП се оправи извънредно добре с измамите в казина, други сфери на икономическите измами и имотната мафия.

Зачестиха интервенциите на Министерство на вътрешните работи против наркоразпространителите. Останаха ли на терен знакови водачи с прякори от мутренските години?
Не бих споделил, че в този момент има такива водачи от времето на мутренските години, само че въпреки всичко разпространяването на опиати си остава един от основните проблеми на нашето общество.

Смея да кажа, че всички лица занимаващи се с такава активност са под наблюдаване, само че не желая да уточнявам с имена и прякори на тези наркоразпространители. Те би трябвало да знаят, че рано или късно ще си получат заслуженото и ще попаднат под ударите на закона.

- Ще продължите ли да преследвате търговците на дрога?
- Категорично! Това е перманентна задача на ГДБОП и освен на нея. Целият запас на Министерство на вътрешните работи е ориентиран в тази посока!
Наред с това ние се стремим да подобрим активността си във връзка с противодействието на контрабандата на медикаменти и на акцизни артикули, защото се нанасят вреди на бюджета.

- Какви са новите схеми на имотната мафия?
- Този тип измамници употребяват най-много подправени нотариални актове и заблуждават възрастни хора. Служат си и с подправени персонални данни.

И във връзка с този тип измами, ГДБОП реализира триумфи, тъй като навреме локализира лицата. За страдание киберпрестъпността ще се развива освен в България, само че и в цяла Европа за жалост и ние би трябвало да сме наясно с този факт.

По тази причина насочваме и ресурса на Министерство на вътрешните работи и се стремим към рационализация, цифровизация и цифровизация.

Работим всеобхватно по този проблем освен, с цел да се похвалим пред европейските си сътрудници, само че и да осигурим спокойствието на българските жители.

- Продължават ли хората да се подлъгват по телефонните измами?
- Трябва да ви кажа, че за този тип закононарушения през предходната година са арестувани 156 лица.

Усещайки натиска от страна на полицията и на други служби за сигурност, телефонните измамници се реалокираха в други страни като Гърция и Румъния. Така залавянето им стана по-трудно, само че ние се надяваме, че с партньорските ни служби и с потенциала, с който разполагаме ще продължим сполучливо да противодействаме на тези измами.

Най-податливи на телефонните измами са възрастните хора. Направихме доста превантивни мероприятия. Последното от тях беше среща с трите електроразпределителни сдружения. Във сметките за ток към този момент с червен шрифт ще бъдат написани надписи с огромни букви, които предизвестяват за измами. Правим това, тъй като възрастните хора разясняват сметките си за ток и това ще заостри вниманието им.
Предвидили сме и визити в пенсионерски клубове, срещи с кметове и други мероприятия. Цялото общество би трябвало да бъде ангажирано с този проблем, а освен Министерство на вътрешните работи.

- Бойко Борисов още като основен секретар разгласи като собствен приоритет разкриването на печатници за подправена валута. Преди дни бе извършена и такава интервенция. Продължава ли България да е пресечна точка на нарушители, които създават подправени евро и долари?
- Разбира се много от проведените незаконни групи освен от България, само че и от Европа разчитат на този „ бизнес “. Но както видяхте ние имаме много положителни триумфи в битката с подправените валути. При последната интервенция бяха открити над 500 000 подправени евро, подправени паспорти, персонални карти и заготовките за отпечатването им.

Това е отзив за положителната работа на чиновниците ни, само че работата ни по този въпрос ще продължи.

Както казахте Вие, министър председателят още през 2001 година, когато беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи начерта главните задания на полицията и те не престават и в новите условия, в които живеем. Благодарен съм за това, тъй като без поддръжката на Министерския съвет отпред с премиера Борисов ние не бихме могли да водим тази битка.

- Премиерът следи изкъсо работата на Министерство на вътрешните работи. Какво Ви споделя Борисов, когато дружно с останалите началници на служби Ви събира в кабинета си в Министерския съвет?
- Премиерът непрестанно загатва, че най-големият проблем е битовата престъпност и престъпността по селата. Ние сме длъжни да създадем по този начин, че българските жители в отдалечените места да бъдат спокойни и ние го вършим повече от половин година. За страдание това не е експонирано в медиите и много от хората не знаят за нашите дейности по селата. Но ние ще създадем по този начин, че не да се самохвалим, а хората да усетят наличието на полицията и най-много ние да водим превантивна активност.

В България има над 4900 села и за мен е доста неразбираемо по какъв начин някои хора, които не са виждали жив нарушител разясняват с лека ръка, че във всяко от тях би трябвало да има служител на реда.
Представете си хипотетично по какъв начин близо 5000 служители на реда стоят в тези села и по какъв начин един чиновник на реда би могъл да реагира на осъществено закононарушение, да вземем за пример, когато му се нахвърлят озверели маргинализирани групи.

- Този служител на реда би трябвало да е Батман, с цел да се оправи в такава обстановка!
- Той би трябвало да е Батман или вундеркинд, с цел да се оправи. Идеята на премиера Борисов е нашите мобилни групи да посещават обитаемоте места, за които има данни за осъществени доста обири, изсичане на гори и нарушавания на публичния ред.

За това са основани мобилните групи. Майсторството на районните ръководства и на шефовете на регионалните дирекции е вярно да разпределят ресурса и да го движат по този начин, че хората да усещат полицейското наличие.

Това е концепцията на премиера. Но аз съм сигурен, че огромно количество всичколози ще стартират със саркастични думи да окарикатуряват напъните на премиера за справяне с битовата престъпност. Премиерът не е споделил, че ще се оправим за един месец с престъпността, той даде период, в който за засилим тази активност и да създадем по този начин, че тя да стане перманентна.

Хората би трябвало да усещат близостта на полицията до тях! Видеонаблюденията би трябвало да бъдат интегрирани в районните полицейски ръководства или в районните дирекции на полицията, с цел да има една система, която да работи. Това е главната ни концепция.

- След обстановката, при която доктор Иван Димитров от Пловдив простреля Плъха се заприказва, че законът ще се промени по подобен метод, че ще даде опция на хората да стрелят, в случай че апаш проникне в дома им. На какъв стадий е разискването на измененията в закона?
- Този прославен член 12 от Наказателния кодекс, който регламентира случаите при които попадаме в проблема на неизбежната самозащита би трябвало да бъде доста деликатно презициран.

Лично аз не бих могъл да се наема с съответен коментар по този въпрос, защото не съм правист.

Разчитам на хилядите свестни адвокати, съдии, прокурори и общественици, които ще създадат публичното разискване и в случай че се реши тогава ще бъде променян законът.

Според мен не би трябвало да пипа жестоко и манипулативно поради една обстановка, която се случи в Пловдив и няколко други от близкото минало, а би трябвало доста добре да се обмисли всичко.

Надявам се да има смяна, само че каква и по кое време ще бъде тя ще кажат експертите.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР