Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на

...
Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на
Коментари Харесай

Зам.-шефът на МВР Балабанов разкри в ексклузивно интервю за БЛИЦ какво се крие зад атаките на Елена Йончева и БСП и как МВР ще се справи с Куката, Митьо Очите и останалите мутри!

Стефан Балабанов е зам.-министър на вътрешните работи от квотата на Обединени патриоти. Преди да заема виновния пост, Балабанов е бил дълготраен зам.-кмет на Пещера и чиновник на Министерство на вътрешните работи. БЛИЦ потърси мнението му по горещите тематики за вътрешната сигурност на страната. Ето по какъв начин господин Балабанов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Балабанов, по какъв начин ще отговорите на изказванието на депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева, че Министерство на вътрешните работи търгува националната ни сигурност, тъй като съгласно нея има нередности към построяването на българо-турската граница?
- Ясно е какво се крие зад офанзивата на госпожа Йончева. Това е чисто политическа офанзива, която е голословна и не дава отговор на действителните обстоятелства! Министърът на вътрешните работи господин Радев също изрази доста ясно своето отношение по този въпрос.

За мен се касае за напълно политическа офанзива от страна на Българска социалистическа партия.

- Очаквате ли нови офанзиви по тази тематика от страна на Българска социалистическа партия?
- Разбира се. Опозицията за това е съпротива, с цел да нападна ръководството, само че се надявам когато го прави, това да става с обстоятелства и причини, а не с измислени неща, както постъпи госпожа Йончева.

- Какви ограничения взима новото управление на Министерство на вътрешните работи за справяне с проведената престъпност?
- Новото управление на Министерство на вътрешните работи е формирано напълно от експерти. Това са хора, които добре правят оценка оперативната конюнктура в България.

Мерките, които взимаме против проведената престъпност са по посока на усилване на положителното взаимоотношение с оперативните служби. Организираната престъпност съществува по целия свят и ние нямаме претенцията да я преборим на 100%. Виждате, че и такива страни като Англия и Франция с чудесно построени разследващи служби не могат да се оправят изцяло с престъпността, само че нашата цел е да я сведем до най-малко, с цел да може българските жители да живеят добре и умерено в страната.

- Знаковите представители на ъндърграунда са на изгубване. Срещу Камен Куката и Митьо Очите бяха извършени профилирани интервенции взаимно с прокуратурата. Подготвяте ли и други изненади против хората с прякори?
- Ще продължаваме да тормозим хората с прякори. Работи се по доста лица и сега няма да уточнявам.

Всички, които безпокоят обществото и правят престъпни закононарушения ще бъдат преследвани с цялата суровост на закона.

- Ще продължи ли порочната процедура Министерство на вътрешните работи да залавя бандити, а съдиите да ги освобождават с лека ръка?
- Веднага мога да кажа, че съдиите в тази ситуация не са отговорни, тъй като те се оповават на обстоятелства и доказателства. В някои от случаите не можем да съберем задоволително обстоятелства и доказателства и се стига да освобождение на обвинените. В такива обстановки аз не мога да упреквам съдиите.

По принцип не разясня съдийски решения. В тази връзка мога да кажа, че ние непрестанно образоваме нашия състав, преквалифицираме чиновниците и ги приготвяме да събират доказателства, които да са стоманени, с цел да могат да устоят в съда.

- Какво е мнението Ви за настояването за предварително освобождение на двама представители от незаконната група " Наглите "?
- Казах, че не разясня съдийски решения, само че тук ще си разреша да се солидаризирам с цялото ни общество. Тези лица, за които ме питате не биват да бъдат пускани предварително от пандиза, тъй като те надали са превъзпитали за времето, в което са в пандиза.

Според мен, в случай че те бяха пуснати щяха да извършат нови закононарушения.

- Взима ли спомагателни ограничения Министерство на вътрешните работи във връзка с ограничение на бежанските потоци?
- Бежанският поток през лятото не се ускорява, макар изказванията и прогнозите на някои анализатори, че това ще се случи със стопляне на времето. Бежанският поток е стеснен благодарения на положителното взаимоотношение сред Гранична полиция и армията, както и на положителните ни партньорски връзки на България с турските служби за сигурност.

В последно време, когато стопираме тирове на неутрална територия и те преминат през газоанализатори, ги връщаме назад в Турция с концепцията бежанците, които се намират в тях да не бъдат допускани на наша територия.

Плануват се и се извършат и други спомагателни ограничения, които не бих могъл да разясня по разбираеми аргументи.

Правим всичко допустимо, с цел да ограничим бежанския поток, с цел да не бъде застрашена страната ни.

- Достатъчно добре ли е предпазена страната от хипотетични терористични офанзиви?

- Държавата ни е задоволително добре предпазена, само че не бих се осмелил да кажа, че е на 100%. Казвам го, тъй като видяхте какво се случи в страни като Англия и Франция, където има извънредно добре построени полицейски структури и разследващи служби.

Нашето управление подхваща всички ограничения по посока на отбрана на националната сигурност. Знаете, че ни следва и домакинство на председателството на Европейски Съюз.

Ние сме твърдо решени да създадем всичко допустимо, с цел да не допуснем терористичен акт на наша територия. Засега няма опасност за страната ни, само че все пак ние не се успокояваме и работим непрестанно по линията на антитерористичните ограничения.

- Битовата престъпност продължава да изтезава жителите. Как ще ограничите кражбите на домове и коли?
- Министърът на вътрешните работи господин Радев бе споделил в медийните си изяви, че ние сме създали карта на страната, в която са посочени обитаемоте места, в които най-вече се грабят възрастни хора и се правят домови обири.

В резултат на този разбор са проведени мобилни полицейски групи, които ще работят в " горещите " точки, в случай че би трябвало и непрекъснато и със сили на жандармерията, с цел да се ограничи този тип престъпност.

Далеч сме от мисълта да слагаме служител на реда във всяко село, тъй като тази концепция първо е доста мъчно осъществима и второ - няма никаква гаранция, че кражбите ще спрат, в случай че има служител на реда в селото.

Надявам се на работата на нашите мобилни групи, които ще работят мигновено при подаден сигнал. Те ще работят и профилактично. Взаимодействаме и с общините, за създаване на видеонаблюдение.

Смятам, че в края на годината ще отчетем забележителен спад на битовата престъпност.
- Взимат ли банките нужните ограничения за сигурност, след банковите грабежи от последните години?
- След банковите грабежи, ние сме създали разбор и сме създали наставления за спомагателни охранителни ограничения към избрани банки, не към всички, тъй като някои от тях се отнасят доста съществено към сигурността.

Следим за осъществяването на съответните наставления и се надявам сигурността на банките да бъде нараснала доста.

- На какво равнище е взаимоотношението на Министерство на вътрешните работи с ДАНС, ГДБОП и останалите оперативни служби?
- Взаимодействието ни е на доста положително равнище. Ние с прокуратурата се стремим да се борим с престъпността. Когато има тежки закононарушения, се основават взаимни екипи сред Министерство на вътрешните работи и ДАНС под управлението на прокуратурата, с цел да са безусловно законни нашите дейности.

Ще продължим да работим в тази тенденция, за усъвършенстваме още повече нашите взаимоотношения.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР