Ставите ни често издават различни звуци, които будят притеснение у

...
Ставите ни често издават различни звуци, които будят притеснение у
Коментари Харесай

Защо ставите ни издават звуци

Ставите ни постоянно издават разнообразни звуци, които будят терзание у доста хора. Те пукат, скърцат, стържат и от време на време звукът не е еднократен, а натрапчиво се повтаря.

Ако тези звуци не са съпроводени от болежка или оток, те са безобидни и се дължат на метода ни на живот и възрастта ни. В противоположен случай е належащо да се потърси здравна помощ, защото евентуално става въпрос за контузия.

С годините по натурален метод хрущялните повърхности на ставите ни се износват и звуците, които ставите ни стартират да издават в този случай се дължат на триенето на по-грубите повърхности една в друга.
 Снимка 431140

Неактивният метод на живот и обездвижването също са причина за честото пукане на ставите, защото придвижването е належащо за вътрешното смазване на ставата от синовиалната течност в тях, която също така изхранва и хрущялите. Колкото повече придвижване има в всекидневието ни, толкоз по-добре смазани ще бъдат ставите ни и толкоз по-малко звуци ще издават те.

Друга причина ставите ни като че ли да прещракват е огромното напрежение на мускулите или сухожилията. Например, когато сме във фитнеса и подвигаме тежести или вършим лицеви опори, напрегнатите мускули и сухожилия може да се трият в костта. За да спрем или предотвратим това, е значимо да не подценяваме разтягането и загрявката.
 Снимка 431142

Най-шумна е раменната става, защото там има доста движещи се елементи и сухожилията на разнообразни мускули.

Противно на общоприетото разбиране, че пукането на ставите на пръстите ще ги повреди, науката не потвърждава сходно нещо. Този тон идва от освобождението на мехурчета компресиран азот, които обикновено се образуват във всяка става. Явлението се назовава кавитация и не е рисково.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР