Ставаме все по-податливи на слухове. Езикът на омразата е свързан

...
Ставаме все по-податливи на слухове. Езикът на омразата е свързан
Коментари Харесай

Вени Марковски: Все по-податливи сме на слухове

Ставаме все по-податливи на клюки. Езикът на омразата е обвързван с дезинформацията, а тя нормално се пробва да уголемява разликите в обществото, да всява суматоха, да насочва в една или в друга посока публичното мнение и това го виждаме в съвсем всички страни.
Това съобщи пред БНР IT специалистът Вени Марковски.

Мария Габриел предходната година, като еврокомисар по иифрова стопанска система и общество, е направила експертна група за битка с дезинформацията, която е заседавала четири пъти за два месеца, а резултатът от активността й е направено официално съобщение. Групата е предложила на представителите на обществените мрежи да употребяват методите на Уикипедия за справяне с дезинформацията, само че това не е било признато. Сега обществената мрежа Туитър не разрешава политическите реклами в целия свят като стъпка за понижаване на потока от подправени вести по време на избори, излиза наяве от диалога с експертътъ.

" Много е мъчно да се противодейства на клюки, които са част от тези дезинформационни акции, защото хората са повече склонни да повярват на някакъв слух. Това апропо не е типично български феномен, само че в България е заложено още от времето на социализма, когато бяха правени опити в Централен комитет на Българската комунистическа партия за това по какъв начин се популяризират слуховете, без съществуването на интернет ", добави Вени Марковски, който е измежду основателите на Интернет общество у нас след началото на демократичните промени.

" Това, което направиха обществените платформи - Google, Facebook и така нататък беше, че одобриха един кодекс за положително държание. Ние ги предупреждавахме апропо, защото техни представители имаше в експертната група, че в случай че не вземат съществени ограничения, Европейската комисия може да реагира към този момент с по-сериозни неща, в сравнение с едно официално съобщение по тематиката. За страдание мисля, че те не реагират задоволително и това се вижда - самият факт, че Туитър постанова възбрана на политическите реклами, защото не могат да се оправят с феномена на подправените вести, които излизат от самите политически акции, както и от реклами, които могат да бъдат пускани от съперници и от други страни ", уточни Марковски.

Наблюдението на милиарди хора, осъществявано от Facebook и Google, съставлява систематична опасност за правата на индивида, предизвестява „ Амнести интернешънъл “ в собствен отчет. Платформите на Google и Facebook се крепят на системи от логаритми, в които се обработват големи масиви от данни, с цел да бъде основан необикновено подробен профил за всеки човек и да бъде образувано персоналното му прекарване в интернет. След това рекламодатели заплащат на Facebook и Google, с цел да могат да таргетират консуматори с реклами или тъкмо избрани известия.

" Препродаването на рекламодатели е по-добрият вид за нас като консуматори, само че представете си какво ще се случи, когато тези данни бъдат откраднати. Представете си какво ще се случи с хората, които през днешния ден са на 15-16 години да вземем за пример и кой знае къде вървят, какво гледат, даже инцидентно някъде да попаднат, това остава в историята на тяхното прилагане на мрежата и си представете, че след 10 години тази информация бъде пусната в Интернет, а те си търсят работа. Или си представете, че някои реши да се кандидатира за политическа служба и бъде изкарано нескрито с какво се е занимавал, къде е ходил, какво е правил ", означи в разбора си Вени Марковски.

Тези данни могат да бъдат употребявани за изнудване, за компромати, за наблюдения на персоналния живот, добави експертът. " Представете си какво ще стане, в случай че приказваме за опазване на здравето. Човек отива на доктор да се лекува от нещо и тази информация излиза след 10 години... "

" Вместо Facebook да наема 10 хиляди души във Филипините, всеки от който има 8 секунди и това е писмено, с цел да реагира дали едно наличие е да вземем за пример ксенофобско, хомофобско или антисемитско и да го отстранява, ние предложихме това да се даде на милионите консуматори на Facebook, които да се занимават с инспекция на обстоятелствата, за жалост това не мина ", описа специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР