Става въпрос за това, че България и българския парламент бяха

...
Става въпрос за това, че България и българския парламент бяха
Коментари Харесай

Свиленски: БСП извади България от тупика, сега идва „коалиция на войната“ между ПП, ДБ и ГЕРБ

„ Става въпрос за това, че България и българския парламент бяха сложени в невъзможност. Бяхме изпаднали в тупик, в който всички към този момент на третия ден аз като се прибирах хората ме спираха и споделяха: „ Вие какво вършиме, естествени ли сте? “. Няма по какъв начин хората да са дали поддръжка без значение за кой и ние в Народното събрание да не можем да си изберем ръководител на Народното събрание, с цел да можем да стартираме да работим. “

Това съобщи зам.-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски в ефира на Българска национална телевизия.

„ Всички тези червени линии, които ги слушахме: „ Този с оня не желае да приказва, ние няма да подкрепим претендента на една или друга партия “ – предпоставиха това развиване на нещата. Затова ние предложихме Кристиан Вигенин, тъй като той е 4 Народното събрание зам.-председател, диалогичен и изкусен е. Няма човек в Народното събрание и в обществото, който може да каже една неприятна дума или да опровергае казаното от мен. Той можеше да бъде един добър ръководител на Народното събрание. Кристиан неведнъж в 47-я парламент е призоваван от всички народни представители да поеме управлението на обещано съвещание, с цел да може то да приключи. И на фона на това виждахме едно гласоподаване всеки за неговия си претендент, а една от партиите дори не гласуваше за никой. Когато отпадна Кристиан ние подкрепихме Никола Минчев като потвърдил се към този момент човек с опит. Но не се получава и стигаме до обстановката, в която българският парламент би трябвало да има ръководител. Убедихме господин Вежди Рашидов да продължи да управлява, с цел да може да стартираме работа. Не е политически правилно държанието на другите партии, които споделиха, че това е рационалното решение – по-късно да излизат и да подлагат на критика. Очаква ни рецесия – зимата идва. И ние в Народното събрание стоим и не можем да си изберем ръководител – това наподобява ужасно неуместно в очите на всички, които са ни пратили там “, изясни Свиленски за тежката обстановка и решаващата роля на Българска социалистическа партия в това Народното събрание да проработи.

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата бе безапелационен, че няма по какъв начин гласуването за ръководител на Народно събрание да се вижда като бъдеща коалиция. „ Коалиция може да бъде по политики и хрумвания. Примерно ще забележим другата седмица първата коалиция, която ще се образува е обединението на войната по тематиката за изпращане на оръжия в Украйна – „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, ГЕРБ. Настроенията в българското общество са радикално противоположни – над 60% от хората не желаят да се изпраща оръжие в Украйна и не желаят България да се замесва в спора “, добави той.

„ Ясно сме декларирали, че държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ няма да подкрепим. Предстои другата седмица да образуваме комисиите и Народното събрание да стартира да работи, тъй като имаме импортирани 30 закона. Това, което българските жители чакат – ние сме го внесли като законопроекти. Решението за третия мандат е на президента. Важното е партиите да са виновни и да осъзнават, че нуждат от държавно управление е неизбежна. Ако бъде връчен този мандат на нас – ще подходим както и до момента. Ясна стратегия, цели и диалог с политическите сили. Но въпреки всичко дано да забележим, тъй като отговорността е в ГЕРБ, а и чухме, че ключа бил в Христо Иванов. При нас във всички документи е написано черно на бяло това, което сме имали като ограничения, а Политическа партия след го описаха по какъв начин е изпълнено с помощта на тях. Важното е, че българските жители получиха високи пенсии, а децата безвъзмездни детски градини и ясли. Важното е, че младите фамилии получиха данъчните облекчения “, съобщи Свиленски по повод опциите за бъдещо ръководство и безапелационната позиция на левицата срещу поддръжка на държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

Според него сега най-важните проблеми като обществената отбрана, приходите и цените като че ли остават на назад във времето за някои хора. „ Ще продължим да настояваме за отплата на българските жители, таван на цените на газ, вода, електрическа енергия. Ще продължим да настояваме за безвъзмездни учебници за всички възпитаници, както и за безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст, тъй като българските жители не могат да си разрешават към този момент дори и лекуването. Също необлагаем най-малко и повишение на работната заплата. Служебният кабинет в този момент предлага минималната заплата да се замрази – до момента в който имаме 18% инфлация. Ние предлагаме 50% от междинната заплата да бъде минималната, което сега е 850 лв.. Бюджетът, когато го приемахме беше гарантиран и признат с 230 гласа от народните представители. Какво се е случило през тези 2-3 месеца на служебното държавно управление, че не може да се извърши – този въпрос би трябвало да е към тях. Няма да приемем оттегляне от нито една обществена мярка “, добави той за целите на левицата.

„ Разбира се, че спор за президентска република няма място в България и е антипродуктивен. Ние наливахме старателно с кофи олио в този огън, само че надви разсъдъка. Защото България е парламентарна република и мястото на образуване на държавно управление е в българския парламент. Отказът от договаряния с ГЕРБ няма нищо общо с парламентарната република. Има и други партии, има Българска социалистическа партия. Ние можем да поемем ръководството “, сподели в умозаключение Георги Свиленски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР