Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме

...
Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме
Коментари Харесай

ЕС обмисля да създаде фонд от 100 млрд. евро за "европейски шампиони"

Става въпрос за подобен Европейски Съюз, който да може да предприеме съществени търговски ограничения против Вашингтон и Китай.

© Francois Lenoir Проблемът е, че сега в Европейски Съюз няма нито една компания, която да е от ранга на международните водачи като Гугъл, Apple или Alibaba. Европейският съюз (ЕС) обмисля да сътвори фонд за 100 милиарда евро за да подтиква " европейските първенци " против съперниците им от Съединени американски щати и Китай като Гугъл, Apple и Alibaba, написа Politico.
Предложението за така наречен Европейски фонд за бъдещето попада в учудващо радикалния лист от проекти, който представителите на Европейската комисия (ЕК) желаят да включат в дневния ред на новоизбрания президент Урсула фон дер Лайен, чийто мандат стартира от 1 ноември.

Докладът включва слагането на пчелни кошери в публични здания, както и по-големи ограничавания за наличието в обществените мрежи, само че несъмнено водещата тематика е " предпазена Европа ". Става въпрос за подобен Европейски Съюз, който да може да предприеме съществени търговски ограничения против Вашингтон и Китай, до момента в който в това време влага повече средства в бизнеса на негова територия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Все множеството водачи отвън Европейски Съюз имат капацитета да оспорят сегашната позиция на съюза в нововъведенията и промишлеността и да попречат на навлизането в други браншове ", написа в отчета за новия фонд.
Според него Европа би трябвало да сътвори компании, които да са съперници на Гугъл, Apple, Фейсбук, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent. " В Европа няма такива ", се споделя още в документа.

Срещу Тръмп и Китай

Фондът ще употребява бюджета на Европейски Съюз, с цел да събере най-малко 100 милиарда евро обществено и частно финансиране. За разлика от множеството фондове за научна активност към блока този път ще се влага непосредствено в фирмите. А това е знак, че Брюксел възнамерява да бъде деликатен в общественото финансиране в промишлеността, откакто се пробва да сътвори " собствен личен гений ".

Освен това представителите на Европейска комисия възнамеряват и други способи да привлекат средства, като да вземем за пример таргетират основните съперници във Вашингтон и Пекин. За да отговорят на заканите на президента Доналд Тръмп, те оферират много нападателен проектозакон, който да отвърне на митата на Съединени американски щати. Една от задачите е Брюксел да излезе със лични контрамерки в " правилник за наложително осъществяване ", посредством който да спре Тръмп, който се закани да изкара Съединени американски щати от Световната комерсиална организация (СТО) до края на годината.

Затова и някои представители настояват, че Комисията на Урсула фон дер Лайен ще се нуждае от тактика, която е отвън рамките на законодателството на СТО.
В документа са планувани и по-строги ограничения за блокиране на китайските компании, които се пробват да вземат участие в търгове в Европа и получават големи по мярка дотации от китайското държавно управление.

Големите хрумвания

Брюксел към този момент следва тактика, която планува вложения в научноизследователска активност в разнообразни промишлености - от софтуерни компании до компании за влакове и медицина. Но основаването на " европейски първенци " е една много по-амбициозна цел. Фондът ще е с дълготраен фокус, като моделът му ще е насочен към облагата ", написа в отчета на комисията. Това ще му разреши да извърши стратегическата си цел за поддръжка на европейските първенци, като в същото време поддържа финансова непоклатимост.

Новият фонд ще употребява средства от бюджета на Европейски Съюз, предопределени за рисков капитал, за финансиране на научни проучвания и районно развиване. Той ще бъде следен от генералната дирекция за проучвания, както и от още пет отдела.

Проблемът е, че сега в Европейски Съюз няма нито една компания, която да е от ранга на международните водачи като Гугъл, Apple или Alibaba, което слага под въпрос триумфът на сходна самодейност. В същото време страни като Франция вкарват цифров налог, ориентиран тъкмо против тези компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР