Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с

...
Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с
Коментари Харесай

Иван Гешев: Между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира системата „хавала”

Става въпрос за проведена незаконна група, извършваща закононарушения, свързани с финансиране на тероризъм. Делото стартира преди към 1 година с оперативна информация на ДАНС.

Това сподели заместникът на основния прокурор Иван Гешев, който оповести информация за огромната акция против непознати жители в няколко български града, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценяват дали и на какъв брой от арестуваните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, сподели Гешев.

Установено е, че главният уредник на незаконната активност е сирийски жител, пребиваващ в България. Той е арестуван в София.

Главният уредник е осъществявал нерегламентирани „ хавала ”. Не става въпрос за очевидни терористи дейности или опасност на територията на страната, а един финансист, който финансира всевъзможни противозаконни действия.

Системата „ хавала ” е антична система, наричана по този начин от арабите – при едно лице, хавалда, идват избрани хора, които носят избрани суми, и желаят тази сума да стигне до другия завършек на света, опита да изясни Гешев схемата.

Това дело е едно от първите в Европейски Съюз с подобен предмет, сподели Гешев. Той добави, че сред 100 и 300 милиарда евро годишно генерира организацията на „ хавала ”.

Очаквайте детайлности. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР