Става въпрос за едно дете и за жертва, не толкова

...
Става въпрос за едно дете и за жертва, не толкова
Коментари Харесай

Прокурор Гешев с разтърсващи разкрития за пловдивския атентатор, вербуван е от Ислямска държава

Става въпрос за едно дете и за жертва, не толкоз за причинител на закононарушение. Става въпрос за персонална покруса, която не е развита до някакви огромни размери. Това съобщи на конференция прокурор Иван Гешев по повод ареста на възпитаник, възнамерявал терористичен акт в Пловдив, написа Блиц.
 

„ Преценихме, че обществото би трябвало да знае, да бъде осведомено в едни рационални граници за това, че някои проблеми, които считаме за несъществуващи, към този момент са в България. Тези проблеми касаят и нас като родителите в тази страна “, акцентира Гешев.
 
Задържаният е на 16 години. В сряда се е получил всекидневен сигнал с източник близки на това дете.
 
„ Колегите от ДАНС незабавно уведомиха профилираната прокуратура и в границите на часове беше основана организация “, уточни Гешев. В следствието е включена пловдивската полиция и отряд на СОБТ.

Извършено е претършуване на две пространства, които е употребило детето.
 
„ Ученик от елитна гимназия, от положително семейство с благоприятни условия. Суперинтелигентен, съгласно мен. В тези пространства бяха открити голям брой подготвени и в развой на правене самоделни взривни устройства “, сподели още прокурорът.
 
У ученика е открита така наречен тръбна бомба. Такова устройство е било употребявано при атентати в Съединени американски щати.  
 
Намерено е още взривно устройство в развой на правене в пластмасов съд с голям брой пирони, като най-вероятно се е целял оптимален шокиращ резултат.
 
Веществото в това устройство е било 14,5 кг. Такова вещество е употребявано при някои атентати в Белгия и Франция, а също и при нападението в Сарафово. У нас, обаче, е било употребено вещество от едвам 2-3 кг.
 
Намерени са още пиратки, раница с акумулатори, механични бутони, ключове за електрически вериги и други сходни предмети.
 
Гешев разкри още, че ученикът е бил обект на вербовка от „ Ислямска страна “. Намерено е знаме на групировката, както и книги, които у нас не са неразрешени.
 
„ Това е типичен случай на рекрутиране и радикализиране “, сподели още заместител основният прокурор.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР