Става ли българинът по-религиозен и обръща ли повече внимание на

...
Става ли българинът по-религиозен и обръща ли повече внимание на
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Човек и Бог вървят един към друг

Става ли българинът по-религиозен и обръща ли повече внимание на духовното - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан показа своето мнение по въпроса преди Великденските празници пред Actualno.com.
Ваше високопреосвещенство, след половин век атеизъм българинът стартира ли откровено да се връща към религията?
Има основна разлика през последните 30 години от това, което е било преди този момент. Но в случай че би трябвало да приказваме действително, има спиране на духовната последователност десетилетия наред, само че и по царско време българската интелигенция не е била в пълнотата си християнска. Тя е била малцинствено християнска. Винаги е имало някакви събития, които препятстват това. Сега има превръщане към християнската черква. Доста младежи се отвориха, кръстиха се, направиха тайнството венчание, има независимост в религиозно отношение. Разбира се, в този момент има доста комплицирани други премеждия, които също отдалечават човек от Бог. Човек срещна да материализира обстановката, да изхожда от прагматизма си.
Не вървим ли на черква, единствено когато желаеме Бог да сбъдне желанията ни?
Когато човек има своята религия и схваща за какво е в Божия дом, той не би имал подобен метод. Проблемът е, че човек може да не отхвърля съществуването на Бог, само че да го слага в периферията на своя живот. Така че, това малко или доста също е проблем. Човек би трябвало да е сдържан оптимист. Трябва да забележим актуалните провокации – възпитанието, това, което е на улицата, в медиите. Родителите имат доста значима роля за възпитанието на детето. Ролята на българското учебно заведение е грандиозна. Но не трябва да търсим постоянно отговорни. Всеки, който си тежи на мястото, има своите отговорности и би трябвало да ги извършва, включително и в християнския смисъл.
Бог по друг метод се допира до индивида. Разбира се, вярата по принцип е път, по който човек и Бог вървят един към различен, само че първата крачка постоянно прави Бог. Човек би трябвало да може да усеща Божието наличие и Божия знак. Трябва да има сетивността да усети това и като го усети да може да го осъзнае и да се трансформира в региона на вярата.
Колко нови църкви ще бъдат осветени тази година във Варненско-Великопреславската митрополия?
Не са малко, има и огромни, има и по-малки, само че е мъчно да кажа броя им.
А като поправки?
Ремонти текат непрекъснато. Трябва да се оправи покривът на митрополитския катедрален храм, да се приключи „ Св. Прокопий “ във Варна. В Шумен има нов храм.
А в манастирите? Какво предприемате за манастира в местността Патлейна във Велики Преслав?
В Патлейна би трябвало да се подхващат някои дейности чисто писмено по оформянето на план за ремонт на постройката. Патлейна е едно нещастно място, за жалост. Това е прелестно място, само че в исторически проект са се случили някои неща в ущърб на манастирския живот. Там има една огромна постройка, която е върната на митрополията, с помощта на това, че митрополията е дала много средства, с цел да си върне този манастир като благосъстоятелност. Но това в този момент е една разрушена постройка, която дълги години е била почивна станция.
Този парцел сега със статут на манастир ли е?
Той постоянно е бил със статут на манастир, не му е променян статутът. Но бил трансфорат в почивна станция.
Какво ще пожелаете на хората за Великден?
Искам да пожелая на всички да усетят насладата от Христовото възкресение. Това е доста значимо, неповторимо събитие, което промени целия свят и е нашата вяра.
Интервю на Йорданка Калчева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР