"Става дума за зависимост, за поети ангажименти, които трябваше да

...
"Става дума за зависимост, за поети ангажименти, които трябваше да
Коментари Харесай

Бившият директор на Хоризонт: Натискът за свалянето на Великова не беше политически


"Става дума за взаимозависимост, за поети задължения, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с човек, изпаднал в суматоха. Натискът беше доста мощен ". Това разяснява пред Offnews някогашният шеф на "Хоризонт " Ивайло Савов, пенсиониран след отхвърли си да смъкна журналистката Силвия Великова от ефир.

Запитан бил ли е оказван напън върху него за свалянето на Силвия Великова, Ивайло Савов дава отговор: "Да, това бяха поредност от диалози и те започнаха доста преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има лични закани против генералния шеф, против фамилията му. Търсеше се метод посредством административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври ".

Причината Савов вижда в стихотворец ангажимент, за който е пристигнало времето да бъде изпълнен. "И разбирах, че поръчителите втвърдяваха упованията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „ Или тя, или аз “, добави той.

"Разговарях с изплашен човек, изпаднал в суматоха (бел.ред. генералният шеф на БНР господин Светослав Костов). Натискът беше доста мощен, което удостоверяват и други сътрудници ", изяснява Савов.

Той е уверен, че не става дума за политически напън. "Премиерът беше искрено ядосан и зададе въпроса „ Кой прави това? “ с онази фраза за главанаците. Но уверен съм, че главанаците бяха отвън радиото. Тези, които доста желаеха това да се случи и то стана. Затова е доста значимо да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че страната има голям запас да го направи. И когато го направи, ще може доста елементарно да отговори и на въпроса ЗАЩО ".

Ивайло Савов отхвърля да подпише измислена командировка на Силвия Великова за образование на сътрудници в Стара Загора сред 11 и 13 септември. "Според мен това беше принуда. Не съм си разрешавал до момента да практикувам принуда по отношение на никого. Не го направих и в този момент. На идващия ден ми беше препоръчано да се пенсионирам и аз си потеглих. Прозаична история ", споделя някогашният шеф на "Хоризонт ".

Буквално час или два по-късно поръчката е била изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността шеф на „ Хоризонт “ Николай Кръстев (бел. ред. който към този момент е в оставка). "Кръстев споделя, че е направил това заради неналичието на административен опит. Не имам вяра. Мисля, че човек би трябвало да има голям управнически гений, с цел да може за два часа време да направи нещо, което другите не съумяха да сторят 18 години в Радиото ", разяснява Савов.

Свалянето на Великова провокира протест на публицистите в "Хоризонт " и последва спиране на излъчването на програмата за 5 часа.

"Разбирам недоволството на сътрудниците в „ Хоризонт “ по този начин - те към този момент не стоят единствено зад Силвия, те се борят за личното право да споделят истината и да получават истината. И сега са гневни точно заради това, че не стигат до нея. Задават доста въпроси, само че към момента не са получили почтен отговор ", разяснява Ивайло Савов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР