Става дума за сумата от 30 лева на месец, която

...
Става дума за сумата от 30 лева на месец, която
Коментари Харесай

Отпада така наречената абонаментна такса в детските градини в София

Става дума за сумата от 30 лв. на месец, която родителите до момента плащаха, въпреки и детето им да не е посещавало детската градина. Причината е дефинитивно решение на висшия административен съд. Пълният размер на таксата остава 60 лв. при цялостен брой визити.
След решението на съда Столичната община би трябвало към този момент да е уведомила шефовете на детските градини в София за смяната.
След решението на съда абонаментната такса отпада дефинитивно и родителите ще заплащат за толкоз дни за колкото детето действително е стъпало на детска градина.
През януари родителите ще заплащат за визитите на детето от месец декември, когато решението на съда към този момент е било излязло.
„ Софтуерът е изменен, тъй че абонаментната такса, която е анулирана е решение на Върховния административен съд, няма да се заплаща от родителите, чиито деца не са посещавали детската градина”, споделя Иванка Харбалиева - шеф на детска градина "Брезичка ".
Таксата от 30 лв., въпреки и детето да не върви на детска градина, е въведена през 2010-та година и обжалвана едвам през 2018-та. Не получихме информация каква сума е събрана от Столичната община обясниха обаче, че концепцията преди 10 години е била на родители. Причината е, че имало деца, които са записани, само че не вървят. В същото време в София обичайно има огромен дефицит тук-там в детските градини.
„ Целта на абонаментната такса беше да се дисциплинират родителите и да няма по този начин наречените "запазени места ". Тоест, когато детето е признато на детска градина, да се вършат старания, то да идва постоянно на детска градина”, изяснява Иванка Харбалиева - шеф на детска градина "Брезичка ".
Съдът обаче е безапелационен, че условието на подобен абонамент опонира с няколко закона. В устав към един от тях е записано, че детето не заплаща такса, когато не посещава детска градина. Според преподаватели обаче, дисциплиниращият резултат на абонаментната такса имал и позитивна страна.„ Заявени са деца да участват, да речем 60 в детската градина за празничните дни, а участват 40. Тоест, очакван е личен състав, планувана е храна, употребяват се помещания, които са със съответното обслужване - парно, ток, вода, а тези деца не идват. Така че може би е добре някой да поеме разхдоите за тези спомагателни обгрижвания, които не се състоят”, добавя Иванка Харбалиева - шеф на детска градина "Брезичка ".
И преди, и в този момент детските градини взимат поради, в случай че детето е отсъствало по болест и може да даде документи за това.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР