Става дума за случай от лятото на 2017 г., когато

...
Става дума за случай от лятото на 2017 г., когато
Коментари Харесай

ЕСПЧ: България трябва да плати близо 50 хил. лева заради убийство на млада жена

Става дума за случай от лятото на 2017 година, когато жертвата Елена Василева е била убита от своя брачен партньор в кафене в София. Жената умира на място, а случилото се има доста очевидци. Двойката е била във фактическа разлъка от 2014 година В двете години предшестващи убийството жертвата е подала общо четири тъжби в полицията.

Именно това е и повода за неоправдателното решение по отношение на страната. Смята се, че страната ни не е направила задоволително, с цел да опази живота на жертвата.

В първата си тъжба до институциите от 2016 година дамата твърди, че брачният партньор й е нарязал гумите на колата й, защото не е желаел да се разведат, и е декларирал " Няма да се разведа с теб. Ще те гръмна и ще оставя децата без майка ". Тогава тя написа на полицията, че брачният партньор й има огнестрелно оръжие. Едва след убийството й се схваща, че разрешителното на брачна половинка за носене на оръжие е изтекло през 2006 година

В различен случай от 2017 година, когато брачният партньор й я преследва с кола и пеш, Софийски областен съд издава заповед за незабавна отбрана и му не разрешава да се приближава до нея на по-малко от 100 метра. По нито едно от недоволствата на дамата обаче не е намерено досъдебно произвеждане. В деня преди убийството жертвата позвънява на телефон 112 и оповестява, че брачният партньор й я преследва с кола в нарушаване на заповедта за отбрана. Този сигнал в никакъв случай не е предаден на полицейските органи. Жената подава отначало писмена тъжба в полицията същата вечер, а на идващия ден внася жалбата и в прокуратурата. И в двете тъжби написа, че брачният партньор й носи огнестрелно оръжие и против него има издадена заповед за отбрана. Между позвъняването на телефон 112 и убийството й минават 18 часа, в които управляващите не подхващат никакви дейности за нейна отбрана.

След убийството причинителят се предава самичък в полицията. През 2018 година е наказан по дипломиран състав на ликвидиране и за нелегално владеене на оръжие на общо 13 години и 4 месеца отнемане от независимост, както и на обезщетение. Полицията неотложно организира вътрешно следствие на събитията. Докладът в границите на 20 страници намира голям брой пропуски на 10 полицейски служителя и предлага да бъдат дисциплинарно осъдени. Трима от тях получават неодобрение. Властите е следвало да преценяват, че е налице действителна и непосредствена заплаха за живота на жертвата.

Съдът намира, че българските управляващи не са подхванали навременни дейности, с цел да реагират на достоверните недоволства на жертвата, да проучват риска, на който тя е била изложена в светлината на характерната динамичност на домашното принуждение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР