Става дума за компанията Payhawk. Тя е създадена през 2018

...
Става дума за компанията Payhawk. Тя е създадена през 2018
Коментари Харесай

Български предприемач уличи депутат от ГЕРБ в лъжа

Става дума за компанията Payhawk. Тя е основана през 2018 година и издава корпоративни дебитни карти в композиция с платформа за ръководство на разноски в десетки страни. Бизнесът минава през няколко капиталови рунда, последният от които през март в размер на 100 млн. $. Така Payhawk беше оценена на 1 милиарда $ и се трансформира в първата млада българска компания еднорог.

Основателите на Payhawk са Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов.

Компанията се оказа в центъра на дебатите за импортирания от ГЕРБ избор на съмнение през вчерашния ден. Даниел Лорер, министър на нововъведенията и растежа уточни, че смяната в икономическия климат у нас е реалност и даде като мотив точно появяването на първия български еднорог. Депутатът на ГЕРБ Радомир Чолаков обаче побърза да го поправи и да каже, че това не е резултат от политиката на държавното управление на Кирил Петков и никой не бил пречил на компанията Payhawk да се развива в годините.

" Никой не им е пречил, момчетата са работили, правили са програмен продукт, развивали са се и сега тяхната стойност е 1 милиарда $. Този милиард си е техен, страната няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им ", разгласи Чолаков от трибуната.

На “удара” отвърна Христо Борисов. Ето какво написа нощес:

" Утре в Payhawk ще е неработен ден.

Днес от трибуната на националното заседание Радомир Чолаков от ГЕРБ сподели, че компанията е основана през 2018-та по времето на тяхното ръководство и можело да се случват компании на стойност $1 милиарда без никой да им пречи. Но не знае, че:

Чакахме с месеци през 2018-та, с цел да има търговски указател и да получим първата инвестиция.

Над 60 вложителя отказваха да влагат в започваща компания от България, тъй като не имаха вяра, че сме способни да създадем сполучлива компания на пазарен принцип.

15 дни преди да банкрутираме през 2019-та успяхме да притеглим един от най-успешните вложители в Европа, който учтиво ни изясни, че би трябвало да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се съблюдават, другояче няма да влагат.

Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, тъй като сме от България.

550 млн. лв. вложения не са в българската банкова система, тъй като тук банки банкрутират и осъдени няма.

Но все пак:

Върнахме десетки хора назад в България, с цел да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, с цел да работят тук.

Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи.

Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е основана тук.

Всеки нов чиновник от чужбина прекарва 2 седмици образование в България. Цялата компания се събира два пъти на българското черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг.

Вече вложители от целия свят идват на крайник в България, тъй като знаят, че в България се работи крепко и нововъведения се случват макар средата.

Утре ще съм на площада, тъй като политиците прекрачват всевъзможни морални граници. Да се приказва с ненавист, неприязън, цинизъм е прийом от едно друго време, само че не и през днешния ден. Не и в моята България.

P.S. Уважаеми депутат господин Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР