Статуята на Христофор Колумб в сърцето на Мексико Сити ще

...
Статуята на Христофор Колумб в сърцето на Мексико Сити ще
Коментари Харесай

Мексико Сити заменя статуята на Колумб с жена от коренното население

Статуята на Христофор Колумб в сърцето на Мексико Сити ще бъде сменена с такава на жена от коренното население, оповестиха управляващите дни преди 200-годишнината от независимостта на страната.

Фигурата на италианския мореплавател, който беше отстранен от Реформа авеню предходната година, откакто протестиращи се заеха да го смъкват, ще бъде преместена на " безвредно, почтено " място, заяви Националният институт по антропология и история. Тя ще бъде сменена със статуя на локална жена от олмеките (древна мезоамериканска индианска племенна общност), направена от мексиканския художник Педро Рейес, сподели кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум.

„ Именно дамите от коренното население са били може би най-онеправдани в историята на Мексико и са тези, на които е отдадено минимум самопризнание “, уточни тя.
 Статуята на Христофор Колумб в Мексико Сити ще бъде прибрана от управляващите Статуята на Христофор Колумб в Мексико Сити ще бъде прибрана от управляващите
Статуята на Христофор Колумб на основния бул. на Мексико Сити, беше отстранена от столичните управляващи - , два дни преди протестир...

Решението съставлява и акт на „ обществена правдивост “, добави Шейнбаум, както и признание на 500 години „ локална опозиция “ от времето на испанското завземане.

Активистки групи предходната година проведоха митинг, наименуван „ Ще го съборим “ за понеделник, 12 октомври, датата, отбелязваща идването на Колумб в Америка през 1492 година В Мексико датата се отбелязва като Dia de la Raza (Ден на състезанието), в символ на самопризнание за смесеното локално и европейско завещание на страната.

Статуята в Мексико Сити, която беше развалена през 1992 година, беше конфигурирана на Реформа авеню през 1877 година

Министерството на културата съобщи по време на премахването ѝ, че статуята е свалена за реституция., Агенция Франс Прес

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР