Статуя на френския скулптор Огюст Роден, част от известната му

...
Статуя на френския скулптор Огюст Роден, част от известната му
Коментари Харесай

Скулптура на стойност 3 млн. паунда е изчезнала от музея в Глазгоу

Статуя на френския ваятел Огюст Роден , част от известната му група " Буржоа от Кале ", сега не е открита в художествените сбирки на Глазгоу, оповестиха от музея.
Гипсовата статуя, закупена от музеите в Глазгоу от художника през 1901 година, е била изложена в парка Келвингроув от 25 юни до 30 септември 1949 година, съгласно Glasgow Life, организацията, която дава отговор за доста от културните обекти в шотландския град. Но от този момент наподобява е изгубена, заяви „ Гардиън “.

Според Comité Rodin, който поддържа азбучник на творбите на художника по света, двуметровата статуя съставлява Жан д'Аир, една от фигурите в групата от Кале.
Директорът му Жером льо Блей съобщи, че изгубването е " почтено за жалост, само че би трябвало да се преглежда в подтекста на времето ", защото през 40-те години на ХХ век гипсовите произведения не са предизвиквали огромен интерес. По негова оценка цената на творбата през днешния ден би била към 3,5 млн. евро.

Бронзовите скулптури на шестимата буржоа на Кале, отдадени на жертвите на локалните високопоставени персони по време на обсадата на северния френски град от британските войски по време на Стогодишната война, са поръчани от общината и открити през 1895 година По света съществуват многочислени бронзови и гипсови версии на статуята.

Според Glasgow Life изчезналата скулптура е " претърпяла вреди " по време на изложбата навън през 1949 година

Comité Rodin счита, че тя може да е претърпяла същата орис като друга скулптура на художника, изобразяваща Йоан Кръстител, която е била изложена по същото време в Келвингроув. Тя се счупила и останките ѝ се съхраняват в Ресурсния център на музея в Глазгоу.

Льо Блей се надява, че останките от " нелокираната " творба могат да бъдат открити по същия метод в архивите на по-късна дата.

Според " Таймс " от шотландските музеи са изчезнали още към 1750 предмета , в това число златни монети, свързани с кралица Мери I Шотландска, управлявала през XVI век.

Британският музей също неотдавна призна за кражбата на хиляди предмети от своите ресурси, което провокира оставката на неговия шеф.

Музеят на Уелс, институцията, която ръководи седемте национални музея в Уелс, е разкрил, че му липсват 2000 предмета, съгласно Би Би Си. Организацията твърди, че доста от предметите може просто да са били неправилно сложени или класифицирани и че те могат да бъдат открити в хода на инспекцията на инвентара
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР