Статутът за временна защита предостави на украинските граждани незабавен достъп

...
Статутът за временна защита предостави на украинските граждани незабавен достъп
Коментари Харесай

Щекотлив въпрос за ЕС: 4 милиона бежанци обратно в Украйна?

Статутът за краткотрайна отбрана даде на украинските жители неотложен достъп до системата за обществени помощи, жилище, пазар на труда, обучение и медицински услуги в страната от Европейски Съюз, която ги е приела. Но през март 2025 година срокът на деяние на директивата изтича. В Киев и в Брюксел към този момент мислят какви благоприятни условия биха могли да бъдат препоръчани на украинците за времето по-късно. Но позициите и ползите на Европейски Съюз и на Украйна по въпроса са разнообразни.

Украйна желае да върне бежанците още в този момент

Киев е заинтригуван колкото може повече украински жители да се върнат вкъщи, което ще подкрепи възобновяване на страната. При това не чак след края на войната, а още в този момент, до момента в който бойните дейности не престават. Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Сергей Лешченко даже предложи на страните от Европейски Съюз да спрат да изплащат на украинските бежанци обществени помощи, с цел да ги принудят по този метод да се върнат.

По време на последното си посещаване в Брюксел украинската вицепремиерка по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина обаче изрази друго мнение: " Това е комплициран въпрос. Украинската позиция несъмнено не е, че украинците би трябвало да се върнат и по тази причина помощите им би трябвало да бъдат съкратени - твърдо не. "

Дискусиите - най-малко неофициалните - за вероятния различен статут на краткотрайна отбрана за украинските бежанци не престават и в обособените страни членки на Общността, и на равнище Европейски Съюз като цяло. " Дори да не знаем каква ще бъде обстановката през март 2025 година, би трябвало да се готвим за разнообразни сюжети - в полза на нашите другари в Украйна и в полза на отпътувалите от Украйна хора ", уточни в края на януари държавната секретарка по въпросите на убежището и миграцията в Белгия Никол де Мур.

За стопанската система на Европейски Съюз е по-изгодно бежанците да останат?

По данни на Организация на обединените нации, 86 % от пълнолетните бежанци от Украйна са дами, а 84 на 100 от тях са в трудоспособна възраст. Допитване на Европейски Съюз от есента на предходната година измежду 4000 украински бежанци демонстрира, че над две пети са с магистърска степен, една пета - с бакалавърска, а четири % имат научни степени.

Вит Новотни от Ценъра за европейски проучвания " Вилфрид Мартенс " отбелязва пред Дъждовни води, че украинските бежанци в Европейски Съюз имат висока професионална подготовка и обучение, а с помощта на културните особености се асимилират по-добре и по-бързо от другите групи бежанци. " В комбиниране с растящия кадрови апетит в Европейски Съюз заинтересоваността на европейските страни да задържат украинските служащи е явна ", споделя Новотни.

Европейски Съюз единствено ще завоюва, в случай че бежанците останат, показва пред Дъждовни води и Жолт Дарваш от профилирания по икономическите въпроси изчерпателен център " Brueggel " в Брюксел. " Украинските бежанци, а това са най-вече дами и деца, имат положителни шансове да се интегрират последователно на европейския трудов пазар, тъй като този развой към този момент е почнал. Децата им към този момент вървят на учебно заведение в европейските страни, доста от тях ще стартират тук да усвояват разнообразни специалности. Затова от позиция на европейската стопанска система ще е доста позитивно тези бежанци да останат ", изяснява специалистът.

В Европейски Съюз схващат, че Украйна желае да си върне хората назад

От друга страна желанието на украинските управляващи да върнат жителите си вкъщи е изцяло разбираемо - предвид на отрицателните демографски трендове в Украйна, следени още преди войната, споделя Жолт Дарваш. На първо място става дума за намаляващия брой на хората в трудоспособна възраст. " И в случай че след огромния потрес, провокиран от войната, няколко милиона украинци не се върнат в страната, това ще бъде същинско злополучие за Украйна. "

В Европа си дават сметка, че стабилната и благополучна следвоенна Украйна, която стартира договаряния за встъпване в Общността, е в полза на самия Европейски Съюз, уверен е Вит Новотни. " Затова желанието да бъде арестувана работната мощ се балансира от разбирането, че когато войната приключи, Украйна ще желае да се възвърне, а за задачата ще ѝ бъде належащо да върне хората си ", отбелязва специалистът. Той не крие, че е комплицирано да се предскаже " кой от тези импулси ще се окаже по-силен ".

Европейски Съюз: всякакви страни, всякакви ползи

Прогнозите се усложняват и от събитието, че управляващите в другите страни членки могат да имат разнообразни ползи и позиции във връзка с бежанците от Украйна. Новотни отбелязва, че въпреки полемиките да не престават, не е несъмнено дали ще бъде открито общо решение. " Затова ние или ще имаме единна политика на Европейски Съюз във връзка с правния статут на украинските бежанци, или ще имаме 27 разнообразни национални метода за заверка на тяхното престояване. "

Жолт Дарваш допуска, че в този проект определящ фактор за управляващите в обособените страни ще бъдат триумфите на украинците в интеграцията. Става дума най-много за това дали към този миг хората ще са съумели да си намерят постоянна работа. " Ако с това проблем няма, мисля, че изкушението да се разреши на тези хора да останат, ще е огромно. "  

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР