Статутът на Плутон отново беше поставен под въпрос, след като

...
Статутът на Плутон отново беше поставен под въпрос, след като
Коментари Харесай

Директорът на НАСА отново обяви Плутон за планета

Статутът на Плутон още веднъж беше подложен под въпрос, откакто ръководителят на НАСА съобщи, че счита обекта за планета.

" Само с цел да знаете, съгласно мен Плутон е планета. Можете да напишете, че шефът на НАСА още веднъж разгласи Плутон за планета. Придържам се към това. Така са ме учили, а аз съм зает с битката за връщането на планетарния статут на Плутон ", съобщи ръководителят на американската галактическа организация Джим Брайдънстайн.

Плутон е открит на 18 февруари 1930 година от американския астроном Клайд Томбо.По това време се знае извънредно малко за отдалеченият обект и той е разгласен за деветата планета от Слънчевата система. Планетарният му статут обаче беше подложен под въпрос 62 години по-късно, откакто в същия регион на космоса бяха открити други сходни по величина обекти.

През 2005 година астрономите откриха планета джудже, наречена Ерида, която е с 27 % по-голяма от Плутон.

Година по-късно Международният астрономически съюз изложи формалното си определение за това какво съставлява планета. Именно тогава Плутон изгуби статутът си на такава.

Учените публично оповестиха Плутон за " планета-джудже ". Много хора обаче останаха недоволни от преквалификацията на обекта.

През 2015 година задачата на НАСА " Нови хоризонти " направи няколко огромни открития, които прибавиха гориво към дебата. Сондата откри, че Плутон има лична атмосфера, характерен климат и посипан с планини и равнини терен. Открито бе даже съществуването на замръзнала вода.

Учените потвърдиха още съществуването на метанови дюни и даже допускат съществуването на под земята океан от течна вода.

Алън Стърн, ръководителят на задачата " Нови хоризонти ", прикани на Плутон още веднъж да бъде върнат статута на планета. Ученият е уверен, че за планета би трябвало да бъде считан всеки обект, който няма нуклеарен синтез и който има задоволително гравитация, с цел да има сферична форма.

Противниците на това Плутон да бъде планета изясняват, че тогава за планети би трябвало да бъдат приети и естествени спътници като Луната, както и обекти от астероидния пояс - като Церера или обекти от Пояса на Куйпер - като Ерида, Седна и Макемаке.

Според някои учени е незаслужено обекти като Титан и Ганимед да не са планети, в случай, че са много по-големи от Меркурий. Титан има атмосфера два пъти по-плътна от земната, както и реки и морета от течен метан. Ганимед е малко по-малък от Марс, само че за разлика от Червената планета има свое настоящо магнитно поле.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР