Статутът на архимандрит Дионисий в Българската православна църква (БПЦ) е

...
Статутът на архимандрит Дионисий в Българската православна църква (БПЦ) е
Коментари Харесай

Идеята за отлъчване на министри от църквата не била на Светия синод

Статутът на архимандрит Дионисий в Българската православна черква (БПЦ) е неуточнен и той не е приказвал от нейно име, когато тази заран заплаши с отделяне премиера Бойко Борисов и целия Министерски съвет, в случай че не отдръпват предлагането си за ратификация на " Истанбулската спогодба ". Това изясни пред " Дневник " представителят на Светия синод Николай Георгиев.

" Отец Дионисий не съставлява църквата, статутът му е непостоянен и не служи в нито един храм, като е подложен под забраняване ", сподели Георгиев.

По-рано през днешния ден от Светия синод насочиха апел към православния български народ да изпроси с молебствия Божията помощ, с цел да не бъде призната " Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение ", известна още като " Истанбулска спогодба "

През май 2016 година, след абсурда със зарята точно на Възкресение синодът освободи придобилия популярност с въвеждането на несъществуващата за БПЦ купа " архонт " архимандрит Дионисий от поста ръководител на църковното настоятелство на храм-паметника " Св. Александър Невски ". Беше му наложена и краткотрайна възбрана за свещенослужение, а по-късно Светият синод взе решение да заведе и църковно-наказателно дело против Дионисий. Говорителят на Светия синод обаче през днешния ден не можа да отговори на какъв стадий е процедурата и препрати към самия архимандрит.

Против насилието и в никакъв случай с конвенцията

Освен с апела си през днешния ден, през вчерашния ден Светият синод излезе с отрицателна позиция за " Истанбулската спогодба ", като прикани Народното събрание да не я ратифицира. Според синода конвенцията " съдържа ново схващане за индивида, " което отваря необятно вратите към честен разпад, който неизбежно води до психофизическото заличаване на индивида ".

" Светият синод не желае да имаме други медийни изяви във връзка с конвенцията и считаме, че тя отразява изцяло и пределно ясно позицията на БПЦ ", сподели Николай Георгиев пред " Дневник ".

Той въпреки всичко разяснява тематиката за позицията на Западно и средноевропейския Митрополит Антоний за Истанбулската спогодба. През ноември 2017 година митрополит Антоний e представлявал ББПЦ на конференция в поддръжка на конвенцията под патронажа на омбудсмана Мая Манолова, писа " Капитал ", като цитира уеб страницата " Двери ". Според " Двери " там митрополитът е прочел отчет, в който се споделя, че " църквата не може да остане безразлична към казуса с насилието против дами, тъй като е призвана да дава протекция и разтуха на страдащите и уязвими членове на обществото ".

Днес представителят на Светия синод съобщи, че митрополит Антоний в никакъв случай не се е изказвал в поддръжка на самата Инстанбулска конвенцията. " Изказвал се е срещу насилието над дами и деца. Това е мнението и на всичките митрополити, на Светия синод, на Българската православна черква и на всеки един мирянин и свещеник ", уточни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР