Статуквото, за което говорят майките на деца с увреждания, може

...
Статуквото, за което говорят майките на деца с увреждания, може
Коментари Харесай

Стигна ли законодателството за хората с увреждания до задънена улица



Статуквото, за което приказват майките на деца с увреждания, може да бъде променено единствено тогава, когато се одобряват и трите закона – за хората с увреждания, за персоналната помощ и за обществените услуги. Това мнение изрази пред " Хоризонт " Минчо Коралски, ръководител на Агенцията за хората с увреждания. 
„ Законът за хората с увреждания е рамков закон и това, което се трансформира в него, е обвързвано най-много с новата финансова помощ, доста по-висока от в този момент съществуващата в закона, планувани са ограничения за претовареност – така наречен квотен принцип, и предлагането да има обособени фондове или средства за целево консумиране за реализиране на две значими политики, каквито са заетостта и наличната среда. От тази позиция нещата са доста по-напред от в този момент съществуващия закон за хората с увреждания. Създава се усещането, че Законът за хората с увреждания би трябвало да реши всички въпроси, което явно не е по този начин. “

Минчо Коралски е на мнение, че Законът за персоналната помощ би трябвало да почива на общата логичност, заложена в Закона за обществените услуги и би трябвало да се види дали тези два закона могат да се инкорпорират в един.

Коралски не вижда заинтригувани системата да не се трансформира. Пред хората с увреждания би трябвало да паднат всички загради за тяхното развиване, по този начин както е записано в конвенцията и колкото повече се отсрочва този развой, толкоз по-трудно това ще може да се случи, посочи той.

„ Очевидно времето е пристигнало. Очевидно това не може да бъде заметено под чергата. Очевидно е, че всички за заинтригувани. Въпросът е да има разговор, в който да бъдат изслушани всички страни и аз се надявам този разговор да се състои на следващия ден. Слагайки всичко това на масата, ние би трябвало да намерим нещо, което е допустимо и реализируемо към този миг “, сподели в умозаключение ръководителят на Агенцията за хората с увреждания.

„ Противопоставянето сега на едни родители на други не е моята борба, моята битка. Моята битка е моят наследник да има късмет да живее обикновено в тази страна, когато мен ме няма “, акцентира Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Противопоставят се национално представителните организации на други, счита тя. Събева не е съгласна с обособяването на персоналната помощ в обособен закон и е изрично срещу отпадането на предпазената претовареност.

Българска социалистическа партия не се възползва от митинга на майките на деца с увреждания и не употребява техните болки и премеждия, с цел да прави политика, безапелационен бе депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, заместник-председател на обществената комисия: „ Българска социалистическа партия постъпва извънредно заслужено и с отношение към тези хора, без да се пробва да яхне  протеста им “. По думите му, не е работа на опозицията да дава решение на проблемите.

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР