Стационарните рамки за контрол на Агенция "Пътна инфраструктура" вече заработиха

...
Стационарните рамки за контрол на Агенция "Пътна инфраструктура" вече заработиха
Коментари Харесай

Експерт обясни как точно ще се изчисляват таксите за камиони и автобуси по тол системата

Стационарните рамки за надзор на Агенция "Пътна инфраструктура " към този момент заработиха и наблюдават за извършители, които карат без винетки. Нарушителите ще получават електронни фишове.

Вчера беше публично показана и тол системата.

„ Абсолютно всичко е квалифицирано, механически сме готови от 1 март тол системата да проработи “, сподели пред Българска национална телевизия доцент Георги Балабанов, специалист в Национално тол ръководство.

В тол системата ще се включат общо 3115 км пътища, от тях 804 км автомагистрали и 2311 км първокласни пътища, като тол такси ще бъдат начислявани на всички ППС с техническа позволена маса над 3,5 тона.

Камионите и рейсовете ще бъдат таксувани на база изминато разстояние, като ще има два метода за таксуване, изясни доцент Балабанов.

„ Единият метод е предплатен способ - авансово се задава маршрутът на транспортното средство, който може да бъде задействан до 23:59 ч на идващия ден, в случай че потребителят не е регистриран на уеб страницата и до 7 дни авансово, в случай че е регистриран.

Задават се начална и последна точка на пътуването, като има и алтернатива за 4 междинни точки.

Другият вид е посредством бордови устройства или така наречен джипиес тракери - превозвачът би трябвало да има подписан контракт с някой от националните снабдители на услуги, като ние имаме увещание от тях, че от средата на месеца ще стартира активирането на тези устройства и надлежно браншът ще може да подписа контракт с тях “, уточни той.

Експертът изясни и какви са критериите за таксуване от тол системата.

„ Тарифите ще се пресмятат според от тяхната оптимално позволена техническа маса - от 3,5 т до 12 т и над 12 т. Освен това, има разделяне според от това какъв брой оси имат, какъв е техният емисионен клас, както и по какъв път от пътната мрежа минават “, сподели доцент Балабанов.

„ Тарифите варират от 3 до 20 ст. на километър за ППС в най-високия клас с максимален брой оси, надлежно с най-нисък емисионен клас “, добави той.

Според доцент Балабанов, тол таксите няма да се отразят на елементарния консуматор, а упованието за покачване на цените на базовите артикули е в границите на няколко стотинки, което няма да е нещо значимо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР