Стационарните рамки за контрол на Агенция Пътна инфраструктура вече заработиха

...
Стационарните рамки за контрол на Агенция Пътна инфраструктура вече заработиха
Коментари Харесай

Доц. Георги Балабанов: В тол системата ще се включат общо 3115 км пътища

Стационарните рамки за надзор на Агенция " Пътна инфраструктура " към този момент заработиха и наблюдават за извършители, които карат без винетки. Нарушителите ще получават електронни фишове. Вчера беше публично показана и тол системата. Гост по тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше доцент Георги Балабанов, специалист в Национално тол ръководство.



" Абсолютно всичко е квалифицирано, механически сме готови от 1 март тол системата да проработи ", безапелационен е доцент Балабанов.

" В тол системата ще се включат общо 3115 км пътища, от тях 804 км автомагистрали и 2311 км първокласни пътища, като тол такси ще бъдат начислявани на всички ППС с техническа позволена маса над 3,5 тона. Камионите и рейсовете ще бъдат таксувани на база изминато разстояние, като ще има два метода за таксуване ", изясни доцент Балабанов.

" Единият метод е предплатен способ - авансово се задава маршрутът на транспортното средство, който може да бъде задействан до 23:59 ч на идващия ден, в случай че потребителят не е регистриран на уеб страницата и до 7 дни авансово, в случай че е регистриран. Задават се начална и последна точка на пътуването, като има и алтернатива за 4 междинни точки. Другият вид е посредством бордови устройства или така наречен джипиес тракери - превозвачът би трябвало да има подписан контракт с някой от националните снабдители на услуги, като ние имаме увещание от тях, че от средата на месеца ще стартира активирането на тези устройства и надлежно браншът ще може да подписа контракт с тях ", разяснява доцент Балабанов.

Експертът изясни и какви са критериите за таксуване от тол системата.

" Тарифите ще се пресмятат според от тяхната оптимално позволена техническа маса - от 3,5 т до 12 т и над 12 т. Освен това, има разделяне според от това какъв брой оси имат, какъв е техният емисионен клас, както и по какъв път от пътната мрежа минават. Тарифите варират от 3 до 20 ст на километър за ППС в най-високия клас с максимален брой оси, надлежно с най-нисък емисионен клас ", сподели още специалистът.

Според доцент Балабанов, тол таксите няма да се отразят на елементарния консуматор, а упованието за покачване на цените на базовите артикули е в границите на няколко стотинки, което няма да е нещо значимо.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР